Pravni savet

Da li mesna zajednica po vazecim zakonima moze da vrsi komunalnu delatnost, naime imam spor sa mesnom zajednicom Backi Sokolac pred osnovnim sudom u Subotici ispostava Backa Topola, u vezi spornog racuna za naplatu vode od strane Mesne zajednice.Naime mesna zajednica obavlja komunalnu delatnost ocitavanja i naplate vode i ako nije privredno lice registrovano za obavljanje komunalne delatnosti, odnosno komunalnu delatnost obavljaju clanovi Saveta mesne zajednice volonterski.Sudski proces je u toku, u medjuvremenu sam saznao od opstinskog ombudsmana da po njegovom misljenju mesna zajednica ne bi smela da obavlja komunalnu delatnost i on je pokrenu spor pred Ustavnim sudom dovodeci u pitanje opstinsku odluku kojom se nadleznost komunalne delatnosti u selima potpuno prenosi u nadleznost mesnih zajednica sto je u suprotnosti sa Zakonom o komunalnoj delatnosti,proces pred ustavnim sudom je jos na cekanju.

Zanimame da li imam pravo na osnovu Zakona o komunalnoj delatnosti da osporim pravo Mesnoj zajednici da vodi postupak pred Osnovnim sudom.
Petar Zigic

Poštovani,

Ne možete osporiti pravo pomenutoj mesnoj zajednici da bude strana u postupku pred sudom. Pogotovo ne zbog toga što smatrate da obavlja delatnost koja je u suprotnosti sa zakonom. Odluku o tome da li je MZ prekoračila svoja ovlašćenja doneće sud.

Pravne oblasti
Oznake