Pravni savet

Postovani,pre pet godina sam se razveo od bivse zene i sud je odredio da placam alimentaciju 22 procenata od plate. Pre dve godine sam se ozenio drugom zenom koja ima sina iz predhodnog braka,i koji zivi sa nama,a ove godine sam dobio sina sa njom. Da li mogu da trazim smanjenje alimentacije na osnovu toga,i da li uopste ima sanse da se smanji sobzirom da placam 22 procenata?
— anonimno

Poštovani,

Prilikom odlučivanja o visini alimentacije (22% od plate) sud je morao uzeti u obzir potrebe Vašeg deteta koje zavise od njegovih godina, imovine, obrazovanja, i drugih okolnosti ali je morao uzeti u obzir i Vaše mogućnosti kao davaoca izdržavanja koja zavise od Vaših prihoda, imovine, ličnih potreba kao i Vaše obaveze izdržavanja drugih lica. 

S obzirom na to, da su u međuvremenu nastale okolnosi koje utiču na Vašu mogućnost davanja izdržavanja, možete podneti sudu zahtev za izmenu odluke o visini izdržavanja deteta. Međutim, morate imati na umu:

  1. da visina alimentacije po pravilu ne sme biti manja od 15% niti veća od 50% redovnih mesečnih novčanih primanja umanjenih za poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje,
  2. visina izdržavanja mora da omogući Vašem detetu iz prethodnog braka takav nivo životnog standarda kakav uživate i Vi kao davalac alimentacije.  
Pravne oblasti
Oznake