Pravni savet

Postovani! Jos 2003.god.sam dobila resenje da mi bivsi suprug duguje 5 alimentacija po 2000 din. i popisali su mu neke stvari i na pvom nadmetanju 2006.god nije postignuta cena u visini procenjene vrednosti i ja sam odustala jer je sve to jako dugo trajalo. On je od tada jedno vreme placao alimentaciju i prestao,tako da mi duguje tih pet,i jos za cetiri godine. Da li mogu da trazim da mi isplati sve sa kamatom,i kolika je uopste kamata? Ali stvari su se od tada promenile,on se ozenio,dobio cerku i sa majkom prodao porodicnu kucu,kupili su dve manje kuce koje su na njeno ime,i skoro je kupio auto koji je takodje na njeno ime,a on nije zaposlen,vec radi na crno.Posto novac sigurno necu dobiti,jedino mi preostaje da pokrenem krivicni postupak,ali ce se on vaditi na bolest,jer kako sam cula navukao se na neke tablete za zivce,i ide redovno u bolnicu na terapiju. Molim Vas za pomoc,sta mogu da uradim,i sta se desava ako nemaju vise popisane stvari?
— anonimno

Poštovana,

Pošto ste nakon prvog nadmetanja odustali od prinudne naplate, sud je doneo odluku o obustavi izvršnog postupka pa se prinudna naplata putem javne prodaje ne može ponovo sprovesti na osnovu rešenja koje pominjete. Potraživanje utvrđeno sudskom odlukom zastareva u roku od deset godina, tako da načelno možete opet pokušati sa izvšnim postupkom.

Ono što možete preko suda u parničnom postupku zahtevati je neisplaćena alimentacija za protekle tri godine jer povremena potraživanja kao što su potraživanja izdržavanja, zastarevaju u roku od tri godine od dospelosti svakog pojedinog davanja. Načelno možete zahtevati isplatu alimentacionih davanja koja datiraju od ranije ali na njih nećete imati pravo ukoliko druga strana bude istakla prigovor zastarelosti.

Što se kamate tiče, svaki dužnik koji zadocni sa ispunjenjem novčane obaveze duguje pored glavnog duga i zateznu kamatu. Način obračuna i stopa zatezne kamate je uređena posebnim zakonom.

Nedavanje izdržavanja jeste krivično delo za koji se vodi sumarni (skraćeni) krivični postupak. Cilj tog postupka nije naplata alimentacije već utvrđivanje krivice i odgovoronosi lica koje alimentaciju ne plaća i njegovo kažnjavanje. Postoji mogućnost da krivični sud prilikom izricanja uslovne osude učiniocu ovog krivičnog dela naloži isplatu zaostalih neisplaćenih alimentacija, ali prethodno mora da utvrdi njegovu krivicu. Nema krivičnog dela ako iz opravdanih razloga nije davano izdržavanje. 

Pravne oblasti
Oznake