Pravni savet

Postovani,zanima me da li mogu da naplatim alimentaciju od majke oca deteta koji treba da placa? Nesto sam nacula da moze po clanu 154,a posto otac nije zaposlen,i duguje mi vec za cetiri godine alimentaciju,a kupio je nov auto koji je preveo na ime svoje majke,pa me zanima da li mogu da trazim da se proda taj auto i naolati alimentacija? Unapred hvala!
— anonimno

Poštovana,

Alimentacija je tačno utvrđena novčana obaveza zasnovana na odluci suda, ustanovljena u interesu deteta kako bi podmirila potrebe njegovog izdržavanja.

Dužnik alimentacije (izdržavanja) je otac deteta pa ne možete od njegove majke ili nekog drugog lica zahtevati ispunjenje te obaveze. Možete međutim tužti sudu oca deteta ukoliko smatrate da ima uslova i mogućnosti ali da namerno ne plaća alimentaciju odnosno ne ispunjava svoju obavezu izdržavanja.

Što se tiče pomenutog člana on propisuje pravo maloletnog deteta da bude izdržavano od strane jednog kruga svojih srodnika (u koji spada i njegova baba po ocu) uz uslov da roditelji nemaju sredstava za izdržavanje ili da nisu živi.

Obaveza izdržavanja maloletnog deteta od strane srodnika iz člana 154 PZ nije u vezi sa obavezom plaćanja alimentacije tako da se ta dva pitanja moraju odvojeno posmatrati.

Pravne oblasti
Oznake