Pravni savet

Postovani

Imam jedan problem i molim Vas da mi pomognete. Radi se o tuzbi moje supruge za razvod braka.
Naime, ja zivim i radim u inostranstvu. Radim profesionalno u oblasti sporta.
Sa mojom sadasnjom suprugom sam zajedno 13 godina, sto je jedan veliki period,pogotovo emotivni, a u braku smo 1 godinu. Oboje imamo 33 godine.
Na zalost jos uvek nemamo dece, ni zajednicke imovine.
Ona je dosla i preselila se kod mene prosle godine i poceli smo nas zajednicki zivot sve sa nekim zajednickim ciljem da nesto napravimo sa nasim zivotom.Dobila je radnu dozvolu i vezana je za mene, znaci koliko ja mogu da ostanem i radim u inostranstvu, toliko moze i ona.
Posle izvesnog vremena, a i zbog tezine zivota u inostranstvu, jer smo tek na pocetku, nas odnos je poceo da se menja u smislu sitnih svadja, nerazumevanja, blage agresivnosti obe strane, ali bez nekih krupnih poremecaja u nasem odnosu. Mislili smo i nadali smo se da ce svi nasi planovi ici brze, medjutim sve je islo presporo i ona je pocela da gubi stpljene.
U oktobru ove godine, ona je zbog svih desavanja ovde i cinjenicom da tesko dolazi do posla za nju(mada je ona saobracajni inzenjer) ona je zapala u tesku depresiju,pa je to pored svih ostalih nesto tezih okolnosti u kojima smo bili, uticalo na nju da se vrati za Srbiju.Ja to nisam u pocetku odobravao ali sam na kraju popustio, pre svega zbog njenog zdravlja i ona se u Novembru vratila za Srbiju. Od tada sam je video jedanput u Srbiji i to je sve. Ona se lose oseca i kako kaze ne zeli da razgovara sa mnom.
Ali pre 2 dana mi je stigla njena tuzba iz Srbije za razvod braka, u sta ja nisam mogao da poverujem, jer to ni malo ne lici na nju.
Ona je nasla advokata koji je napisao tuzbu i ja sam pozvan na glavni raspravu 27.12. U tuzbi pise da se u braku ispoljila nesaglasnost naravi bracnih drugova i da je bracni odnos trajno poremecen, kao i da su mali izgledi da se odnosi poboljsaju. Time se ispunjavaju uslovi za razvod braka na osnovu cl.41 zakonika.
Kao dokaz se navodi saslusanje stranaka(mada mene niko nista nije pitao ni saslusao) i da tuzilja predlaze da se brak razvede. Takodje se predlaze da se postupak mirenja ne sprovodi , jer se ja nalazim u inostranstvu (mada ne znam kakve to veze ima, jer cu ja uvek da se pojavim kad bude trebalo i nisam saglasan da se brak razvede, jer jos uvek verujem, da je sve nesto tesko sto nam se desavalo bilo trenutno i volim je, a mislim da i ona mene, ali da je pod necijim pritiskom sve ovo uradila, mislim majcinim iz opet ne znam kog razloga).
Takodje se u tuzbi predlaze da se zakaze rociste za glavnu raspravu i da se donese presuda o razvodu naseg braka.
Znaci meni je taj poziv za glavnu raspravu od sudije stigao i ja cu se naravno odazvati jer cu u to vreme verovatno biti u Srbiji. Takodje pise da ukoliko se jedna ili druga strana ne pojavi rasprava ce biti odrzana sa prisutnom strankom i da ukoliko se obe ne pojave tuzba se povlaci. Eto to je sto se tice onoga sto pise u tuzbi.

Ima nekoliko pitanja za Vas:

1)da li u slucaju da se ja ne pojavim, sudjenje mora da bude odlozeno i da zakaze drugo u mom prisustvu ili da li ako ja nisam prisutan sud moze da razvede brak (odnosno sta mi Vi preporucujete)
2)da li mogu da insistiram ili da li imam pravo da zahtevam od suda postupak mirenja( jer mislim da trenutno nije psihicki sposobna da donese ovakvu odluku i da me tuzi)i sta ako ona kaze da ne zeli postupak mirenja, da li ipak imam prava na to?
3)da li moja supruga, kao tuzilja, mora da se pojavi na sudu 27.12 ili samo prisutvo njenog punomocnika je dovoljno za raspravu? da li bilo kakva odluka moze biti doneta bez njenog prisustva (s obzirom da njen punomocnik moze da kaze da je ona u losem zdravstvenom stanju i da nije mogla da se pojavi) i da li u slucaju njenog ne dolaska ja mogu da insistiram da se rasprava odlozi do dana kada ona bude mogla da bude prisutna?
4)da li Vi mozete da mi date neki savet ili da mi kazete kakva su moja prava da sacuvam ovaj brak i uopste kako bi trebao da postupim, s obzirom da ja mislim da postoji ipak neka nada da se brak odrzi?
5) da li mislite da trebam da pokusavam na sve nacine da stupim u kontakt sa njom i da pokusam da razgovaramo ili da ne forsiram i da sacekam raspravu?

Inace moram da Vam napomenem da je ovo za mene prvi put u zivotu da me neko tuzi , na srecu, i ja stvarno nemam iskustva sa ovakvim stvarima. Zato mi je Vasa pomoc preko potrebna.

Znam da sam Vam postavio nakoliko pitanja, mozda i previse, ali sva su vezana za ovaj moj problem i molim Vas najiskrenije da mi izadjete u susret i da mi odgovorite na njih jer bi ste mi stvarno puno pomogli.

Nadam se Vasem brzom odgovoru!

Unapred zahvalan.
— anonimno

Poštovani,

U pozivu koji ste od suda dobili treblo bi da su naznačene pravne posledice Vašeg eventualnog nedolaska. U slučaju Vašeg odsustva, postoji mogućnost da sudija odredi privremenog zastupnika i da se sa postupkom nastavi po redovnom toku stvari. U krajnjem slučaju moguće je da brak bude razveden i u Vašem odsustvu ali to Vama nikako ne ide u korist. U Vašem je interesu da se odazovete i prisustvujete ročištima a daleko najbolja solucija je angažovanje advokata.

Postupajući sudija ima obavezu da sprovede postupak mirenja, koji se odvija uz obavezno prisustvo oba supružnika, bez prisustva advokata. Ukoliko se ne složite sa predlogom Vaše supruge da postupak mirenja bude ‘preskočen’, postupak mirenja će se sprovesti. U slučaju da postupak mirenja ne uspe, prelazi se na postupak nagodbe odnosno ispituje se mogućnost da se sporazumno reše pitanja vršenja roditeljskog prava (ako ima dece) i deobe zajedničke imovine (ako takva postoji). Ukoliko i postupak nagodbe ne uspe, nastavlja se postupak po tužbi za razvod braka.

U nekim procesnim fazama postupka lično prisustvo tužioca/tužilje jeste neophodno i o tome sud vodi računa.

Pravne oblasti
Oznake