Pravni savet

Poštovanje,

Zivim 27 godina u braku iz koga ima punoletnog sina. Zelim da se razvedem i podelim imovinu. Stan u kome zivimo je bio stan njegovih roditelja, ali posle njihove smrti mi smo zajedno otkupili taj stan. Da li imam pravo na polovinu stana? Drugo pitanje je, da li ja i sin možemo na bilo koji način da se odreknemo njegovih dugova, jer on vise ne zna kome i koliko duguje, a u kucu ne daje ni dinara, niti placa racune(komunalije), niti mi znamo sta on radi sa novcem. Obzirom da živim od penzije i mi je teska finansijska situacija, molim Vas da me posavetujete šta da uradim.
Unapred veliko hvala na odgovoru.
Gordana Peškir

Poštovana,

U slučaju deobe zajedničke imovine bračnih drugova zakonska je pretpostavka da supružnicima pripada po polovina. Ukoliko ne dođe do sporazumne deobe, u postupku sudske deobe svaka strana može dokazivati da je njen udeo veći. Pošto ste stan otkupili zajedno sa mužem u toku trajanja bračne zajednice,  ulazi u Vašu zajedničku imovinu. Ukoliko se sporazumno ne dogovorite sud će odlučiti koliki je Vaš udeo u zajedničkoj imovini odnosno stanu.

Za dugove Vašeg muža ne odgovarate ni Vi niti Vaš sin. To znači da se iz Vaše imovine (osim ukoliko to ne želite) ne mogu namiriti dugovanja koja ima Vaš suprug. S obzirom da posedujete zajedničku imovinu, poverioci vašeg supruga mogu samo zahtevati deobu Vaše zajedničke imovine kako bi se naplatili iz samo muževljevog dela.

Pravne oblasti
Oznake