Pravni savet

Postovani,
Jula meseca ove godine sam kupio putem licitacije preko Osnovnog suda u Nisu nekretninu.Licitacija je protekla bez problema, ja sam nekretninu uredno platio u zakonskom roku, dobio sam resenje da se ista meni dosudjuje, a potom i resenje o predaji. Ceo postupak do drugog resenja je trajao puna dva meseca. Medjutim na drugo resenje je ulozena zalba jednog od bivsih vlasnika koji su se sporili oko nekretnine i ja i dan danas cekam resenje po ulozenoj zalbi a proslo je skoro punih 5 meseci od kupovine.
Posto sam ja moje obaveze ispunio a ceo postupak se odugovlaci (koliko znam namerno, ali nemam dokaza) da li ja imam pravo da potrazujem kamatu na moj novac koji sam uplatio pre 5 meseci, obzirom da toliko vremena ne raspolazem ni novcem ni nekretninom i da li mogu da trazim ubrzanje postupka, izuzece sudije ili vec nesto od toga. Ujedno imam i nameru da se obratim predsedniku suda pa me interesuje da li to moze dovesti do ubrzavanja resenja ovog slucaja.

Unapred hvala na odgovoru i pozdrav.
— anonimno

Poštovani,

Pravilo je da rešenje suda proizvodi pravno dejstvo od momenta pravosnažnosti. Pravosnažnost rešenja nastupa istekom roka za izjavljivanje žalbe ako žalba nije izjavljena. Ukoliko se pak izjavi žalba u zakonom predviđenom roku, rešenje ne može da postane pravosnažno dok se ne donese odluka povodom uložene žalbe. Vi ćete postati vlasnik na nepokretnosti koju ste uredno platili momentom upisa Vašeg prava svojine u katastar nepokretnosti. Da bi do upisa došlo potrebno je da imate validan pravni osnov a u Vašem slučaju to je pravosnažno rešenje suda preko kojeg je sprovdena javna prodaja. Postupak koji se vodi po žalbi je zakonom predviđen kao deo procedure. Ukoliko možete da dokažete postojanje opstrukcije i odugovlačenja od strane nekog lica onda se to lice može smatrati odgovornim za štetu koju trpite pa od njega u parničnom postupku možete zahtevati naknadu štete.

Pravne oblasti
Oznake