Pravni savet

U braku sam 10 godina, poslednje 2 godine supruga se totalno udaljila od mene, ponasala se kao da sam komad namestaja, ja sam sve to trpeo jer sam znao da zeli da se sam spakujem i odem. Kad vise nije imala kud rekla je da zeli da se razvedemo iako nikakav razlog za razvod nema u smislu da sam je maltretirao, da sam se svalerao, da sam se drao na nju ili ne daj boze tukao, na moje pitanje zasto to radi odgovorila je da sam je izgubio u nekom periodu naseg zivota, sto je priznacete vrlo glup razlog za okoncanje bracne zajednice pogotovo sto imamo sina starog 6 godina. Zelim da napomenem da je dete izuzetno vezano za mene, ja sam ga odgajio od kad se rodio, ja sam isao na porodiljsko, ja sam bio na bolovanju sa njim kad god je bio bolestan (ona nikad), sve sto zna ja sam ga naucio, i da hoda i da prica i da pliva, vozi bcikl, trotinet, cita itd, itd... Za sve to vreme ona je gradila karijeru, usavrsavala se a ja sam stagnirao. Kad je supruga trazila da se iselim on je plakao i trazio od nje da se ona iseli a da nas dvojica ostanemo zajedno.

E sad, ona zeli da se sporazumno razvedemo, tj. da ja pristanem na sve sto je ona navela, alimentacija 30%, da dete zivi sa njom, da ga vidjam svakog drugog vikenda i jednom u toku nedelje, takodje je navela da nemamo zajednicke imovine sto je netacno jer sve sto imamo smo stekli u braku, a to je stan za koji placamo kredit ali se vodi na nju posto je ona preko firme digla kredit, vrlo brzo po dobijanju tog stana ona je zbog svoje naravi ostala bez posla, kredit smo nastavili da placamo zaduzivsi se kod banaka vise od 5000 evra sve dok je inspekcija rada nije vratila na posao, taj iznos nam je dala moja majka da otplatimo bankama kako ne bi placali kamate. takodje ona ocekuje od firme da joj isplati povecu svotu novca na osnovu toga sto je protivpravno dobila otkaz.

Napominjem da mi je ovo drugi brak, prvi je rasturila sadasnja supruga, imam i sina iz prvog braka za koga uredno placam alimentaciju vec 11 godina. sve sam vam nabacao a vi ako mozete napisite mi koja su moja prava, sto se tice imovine i visine alimentacije.
— anonimno

Poštovani,

Brak se može razvesti na dva načina: sporazumno i putem tužbe za razvod braka. Ukoliko ne prihvatite ponuđeni sporazum, primoraćete suprugu da podnese tužbu za razvod braka, čime će inicirati brakorazvodnu parnicu.

U našem pravu postoji opšti brakorazvodni uzrok što znači da pravo na razvod braka ima svaki supružnik ako su bračni odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili ako se objektivno ne može ostvariti zajednica života između supružnika.

Ne savetujemo Vam da potpišete ponuđeni sporazum u kome stoji da nemate zajedničke imovine. Naime, iako se stan vodi na njeno ime, ukoliko je stečen za vreme trajanja bračne zajednice smatra se zajedničkom imovinom bračnih drugova. Neki detalji koje ste opisali u pitanju a vezani su za Vaš odnos sa suprugom i detetom mogu biti od značaja prilikom donošenja konačne odluke suda o deobi zajedničke imovine i vršenju roditeljskog prava. Visinu alimentacije određuje sud uzimajući u obzir činjenice kao što su visina Vaših mesečnih prihoda, potrebe deteta, Vaša imovina, obaveza izdržavanja drugih lica i druge činjenice.

Ukoliko niste zadovoljni ponuđenim sporazumom i smatrate da biste mogli izboriti bolju poziciju za sebe ili Vaše dete, savetujemo Vam da angažujete advokata, odbijete sporazumni razvod braka i primorate ženu da podnese tužbu koja će Vas odvesti u brakorazvodnu parnicu, gde se možete boriti za ostvarenje Vaših interesa i interesa Vašeg deteta.

Pravne oblasti
Oznake