Pravni savet

Na ostavinskoj raspravi nakon smrti oca 2005. god. izjasnila sam se da se odričem nasledstva u korist majke ( ona i ja smo naslednice ).Kasnije sam saznala da je trebalo da se izjasnim da se ne prihvatam svog dela nasledstva. Koje pravne posledice po moje naslednike i mene može da prouzrokuje ovo moje nepoznavanje pravne terminologije?
— anonimno

Poštovana,

Odricanje od nasleđa u korist nekog drugog naslednika pravno se izjednačava sa poklonom, pa se u tom slučaju pretpostavlja da se naslednik najpre prihvatio nasleđa, a potom svoj nasledni deo poklonio nekom drugom nasledniku. Sa druge strane, neprihvatanje nasledstva podrazumeva davanje negativne nasledničke izjave, odnosno odricanje od prava da se nasledi, u kom slučaju se na nasleđe, umesto lica koje ne želi da nasledi, pozivaju njegovi naslednici ukoliko ih naravno ima.

Odricanjem od nasleđa u korist svoje majke niste definitivno izgubili mogućnost da kasnije ostvarite neka prava na toj imovini, jer ćete vi kao ćerka biti pozvana na nasleđe nakon smrti vaše majke, pa ćete tako imati priliku da ukoliko date pozitivnu nasledničku izjavu i prihvatite se nasleđa, nasledite od nje ono što ste joj "poklonili" ranijim odricanjem od nasleđa u njenu korist. Ovo naravno ukoliko ta imovina bude sačuvana, odnosno ukoliko bude postojala u vreme majčine smrti.

Pravne oblasti
Oznake