Saveti
261
Postovani, moja majka je umrla, bila je u drugom braku 5 godina. Imala je kucu pre drugog braka. Kucu su gradili moj deda i otac koji su umrli vec davno. Tako je majka nasledila. Pitanje je da li muz iz drugog braka ima pravo naslediti tu kucu. Pozdrav
Cilag Salai Djendji

Poštovana,

Pojašnjavamo da je zakoniti suprug Vaše majke njen naslednik i da zajedno sa njenim ostalim naslednicima nasleđuje njenu zaostavštinu u koju ulazi i pomenuta kuća koju je ona ranije nasledila.

Postovani.
Dobio sam presudu u parnicnom postupku ali broj predmeta je u zaglavlju je drugaciji tj promenjenDa li je sudija imao ptavo na to ili ne i da li je to po zakonu!? Hvala
Zoran Milenovic

Poštovani,

Ako broj sudskog predmeta zbog tehničke omaške suda prilikom izrade (kucanja) presude nije pravilno unet u pismeni otpravak presude, može se tražiti od suda koji je presudu doneo da istu u tom smislu ispravi.

Moj sin duguje pare osobi koja ga svakodnevno zove i preti. Preti i porodici kako ce nas sve staviti u kocku i kako ce uci u stan koji je u vlasnistvu babe. Receno mu je da saceka dok moj sin ne dobije resenje za stalno da bi mogao da podigne kredit, medjutim jos nije dobio resenje pa nemoze da ispostuje rok, medjutim i dalje stizu pretnje po zivot. Da li mozete da me posavetujete sta mi je ciniti jer su pretnje svakodnevne. Unapred zahvalna majka
— anonimno

Poštovana,

Potrebno je da pretnje prijavite nadležnim organima, policiji ili janvom tužilaštvu.

Postovanje,
Svekar, na kome je sva imovina (stan i imanje na selu), je preminuo 2012 godine. Od naslednika ima svekrva, sin i cerka. Ostavinska rasprava jos nije pokrenuta, problem pravi svekrva, nece to da uradi iz nama neznanih razloga. Ona i cerka jos zive u tom stanu, a sin (suprug i ja) u zgradi pored u drugom stanu. Da li one mogu njega da izostave iz ostavinske rasprave i da ga prevare, da svu imovinu uzmu sebi? Jer nisu u dobrim porodicnim odnosima, a svi papiri od imovine su kod njih.
Hvala
Dragana Acimovic

Poštovana,

U konkretnom slučaju ostavinski postupak može pokrenuti i vaš suprug za svog pokojnog oca i to kao naslednik prvog naslednog reda. Na ostavinsku raspravu bi inače trebalo da se pozovu svi poznati naslednici. Međutim, ukoliko se desi da naslednici prećute postojanje nekog drugog naslednika koji onda zbog toga ne bude uopšte pozvan na raspravu, pa se ostavisnka rasprava sprovede bez njega, izostavljeni naslednik i tada ima pravo na nasleđe, samo to svoje pravo mora ostvarivati u parničnom postupku.

Moja majka i njena sestra dele kuću od oca ,moja majka ne želi da proda svoj deo kuće,kako može da se zaštiti od prodaje kuće na licitaciji kojom nam njena sestra preti?
— anonimno

Poštovana,

U slučaju da su vaša majka i tekta suvlasnice idealnih delova na predmetnoj kući, prodaja kuće moguća je u postupku sudske deobe zajedničke stvari i to samo ukoliko fizička deoba kuće nije moguća. Tada bi novac dobijen prodajom kuće bio podeljen između vaše majke i vaše tetke srazmerno veličini njihovih suvlasničkih udela. Vaša majka kao suvlasnik nema na raspolaganju nikakvu mogućnost da spreči vašu tetku da pokrene pred sudom postupak deobe, jer svaki suvlasnik po zakonu ima pravo da pred sudom pokrene postupak deobe zajedničke stvari.

Gde mogu dobiti informaciju tj stampanu potvrdu da nemam nikakvu zabranu prilaska osobi, nikakvo proganjanje osobe, nikakavu kaznu za uznemiravanje?
— anonimno

Poštovani,

Nije moguće dobiti uverenje da prema konkretnoj osobi nemate izrečenu meru bezbednosti zabrane prilaska, odnosno da niste osuđeni za delo u kome se ta osoba pojavljuje u ulozi oštećene. Međutim, možete dobiti uverenje da se protiv vas ne vodi istraga odnosno da protiv vas nije pokrenut krivični postupak za neko krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. Ova uverenja izdaju sudovi. Pored toga, postoji i uverenje o neosuđivanosti koje možete dobiti u policiji, a koje uverenje se izdaje na osnovu podataka iz kaznene evidencije.

1 ...
Pravne oblasti
Oznake