Krivični postupak
4
Gde mogu dobiti informaciju tj stampanu potvrdu da nemam nikakvu zabranu prilaska osobi, nikakvo proganjanje osobe, nikakavu kaznu za uznemiravanje?
— anonimno

Poštovani,

Nije moguće dobiti uverenje da prema konkretnoj osobi nemate izrečenu meru bezbednosti zabrane prilaska, odnosno da niste osuđeni za delo u kome se ta osoba pojavljuje u ulozi oštećene. Međutim, možete dobiti uverenje da se protiv vas ne vodi istraga odnosno da protiv vas nije pokrenut krivični postupak za neko krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. Ova uverenja izdaju sudovi. Pored toga, postoji i uverenje o neosuđivanosti koje možete dobiti u policiji, a koje uverenje se izdaje na osnovu podataka iz kaznene evidencije.

Da li fizicko lice pravno-samouko moze da bude branilac na sudu drugom licu? Hvala
— anonimno

Poštovani,

Samo advokat može biti branilac u krivičnom ili prekršajnom postupku koji se vodi pred sudom. Branioca advokata pod određenim uslovima može zameniti njegov advokatski pripravnik.

postovanje...ja sam svedok na sudu i dao sam iskaz da sam uzeo marihuanu od okrivljenog isad me drugi put zovu na sud dali smem da menjam iskaz nekako i kako mogu da menjam iskaz da ne bi okrivljeni isao u zatvor jer se plasim za moju bezbednost...dali mozete da mi kazete kako da dam sledeci iskaz da nebi stetio okrivljenog ili kako da se oslobodim svedocenja...unapred hvala
— anonimno

Poštovani,

Svedok je dužan da na sudu govori istinu. Davanje lažnog iskaza pod određenim uslovima može se smatrati krivičnim delom pa se učinilac može kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine. Svedok nije dužan da odgovori na određeno pitanje ako je verovatno da bi time izložio sebe ili sebi bliska lica teškoj sramoti, znatnoj materijalnoj šteti ili krivičnom gonjenju.

Svedok može da odbije da svedoči ukoliko je u pitanju isključenje, odnosno oslobođenje od dužnosti svedočenja. Ukoliko odbije bez zakonskog razloga da svedoči, sud ga može kazniti novčano do 150.000 dinara, a ako i posle toga odbije da svedoči, može ga još jednom kazniti istom kaznom.U slučaju nasilja ili ozbiljne pretnje svedok mora obavestiti sud, a  javni tužilac će preduzeti krivično gonjenje ili će o tome obavestiti nadležnog javnog tužioca.

postovanje...imam 18 godina ,prosle godine sam bila pozvana kao svedok i od straha od okrivljenog nisam sve tacno rekla o desavanju krivicnog dela sada sam dobila poiv na glavni pretres i treba mi vasa pomoc sta da radim ???Molim vas odgovorite mi
Mesaros Laura

Poštovana,

Na glavnom ročištu kažite istinu. Sudija će Vam predočiti raniji iskaz i pitati Vas zašto ste promenili iskaz. Kao razlog navedite strah od okrivljenog. S obzirom na okolnosti, zbog promene iskaza ne bi trebalo da snosite nikakve pravne posledice.

Pravne oblasti
Oznake