Krivično pravo
14
Moj sin duguje pare osobi koja ga svakodnevno zove i preti. Preti i porodici kako ce nas sve staviti u kocku i kako ce uci u stan koji je u vlasnistvu babe. Receno mu je da saceka dok moj sin ne dobije resenje za stalno da bi mogao da podigne kredit, medjutim jos nije dobio resenje pa nemoze da ispostuje rok, medjutim i dalje stizu pretnje po zivot. Da li mozete da me posavetujete sta mi je ciniti jer su pretnje svakodnevne. Unapred zahvalna majka
— anonimno

Poštovana,

Potrebno je da pretnje prijavite nadležnim organima, policiji ili janvom tužilaštvu.

Rodjak mi je bez moje saglasnosti srusio kucu koja je u vlasnistvu mene i tri brata i to mi je dedovina sa oceve strane koja su moja prava?
— anonimno

Poštovana,

Na opisani način vaš rođak je po svemu sudeći izvršio krivično delo Uništenje i oštećenje tuđe stvari iz čl. 212. Krivičnog zakonika, zbog čega je potrebno protiv njega kao izvršioca dela pokrenuti krivični postupak pred nadležnim sudom. Po okončanju tog krivičnog postupka, ili paralelno sa tim postupkom, možete pokrenuti i sudski parnični postupak za naknadu štete koju ste kao suvlasnik rušenjem navedenog objekta pretrpeli.

Postovani,

Zanima me da li je i na koji nacin kaznjivo snimanje telefonskih razgovora na svom mobilnom telefonu putem aplikacija za snimanje razgovora?

Unapred zahvalna.
— anonimno

Poštovana,

Snimanje svojih telefonskih razgovora mobilnim telefonom putem softverske aplikacije samo po sebi nije protivpravno i kao takvo nije kažnjivo, pa se ono može preduzimati i bez prethodno pribavljene saglasnosti sagovornika. Međutim, potrebno je praviti razliku izmedju radnje snimanja telefonskog razgovra sa jedne strane i radnje upotrebe tako snimljenog sadržaja sa druge strane. Dok snimanje razgovora nije zabranjeno i kažnjivo, upotreba (odnosno zloupotreba) tako snimljenog razgovora može biti protivpravna, a u određenim slučajevima i krivičnopravno sankcionisana. Dakle, postojanje protivpravnosti se procenjuje u zavisnosti od načina upotrebe snimljenog sadržaja, kao i svrhe za koju se on koristi.

postovani molim savet
nedavno sam na poslu u jednom kiosku dozivela oruzanu pljacku .zanima me dali imam pravo na nekakvu nadoknadu za pretroljeni strah .
— anonimno

Poštovana,

Prema Zakonu o krivičnom postupku, oštećenim se smatra svako lice čije je neko lično ili imovinsko pravo oštećeno ili ugroženo krivičnim delom. Dakle, pravo na naknadu štete imate, samo je bitno da li je pokrenut postupak protiv lica koje je izvršilo dato krivično delo, jer ćete Vi imati pravo da tokom tog postupka podnesete zahtev za naknadu nematerijalne štete, protiv lica koje je krivično delo izvršilo. O tom zahtevu odlučuje sud, ali vrlo je moguće da Vas uputi na parnični spor, gde ćete morati tužbom da zahtevate naknadu štete od osuđenog.

Postovani,
Sastavila sam komsiji prigovor mesne nenadleznosti u postupku protiv platnog naloga, ali se na podnesku nisam potpisala. Kako se sud po prigovoru mesne nenadleznosti oglasio nenadleznim mene zanima da li sam ucinila krivicno delo sastavljanjem podneska ili da li njegovo saopstavanje sudu cinjenice da mu je taj podnesak sastavio neko drugi ( navodjenjem imana i prezimena ) moze nekako da mi skodi?
— anonimno

 

Poštovana,

Na osnovu opisanog, jedino krivično delo koje se može uzeti u obzir i razmatrati je krivično delo nadripisarstva iz člana 342. Krivičnog zakonika. Međutim, ukoliko niste naplatili komšiji za tu uslugu ne bi trebalo da imate bilo kakve krivičnopravne posledice.

postovanje...bio sam na sudu kao svedok i dao iskaz i sad me dsrugi pot zovu. dali ja smem da menjam iskaz i dali je to bezbedno za mene...unapred hvala
— anonimno

Poštovani,

Smete da promenite ranije dat iskaz. Svedok ima obavezu i dužnost da govori istinu. Davanje lažnog iskaza ili lažno svedočenje može pod određenim okolnostima predstavljati krivično delo. Savetujemo Vam da govorite istinu. Moguće je da Vam sudija nakon drugog svedočenja predoči ranije dat iskaz i upita Vas zbog čega se iskazi razlikuju.

1
Pravne oblasti
Oznake