Obligaciono pravo (37)

Anonimno
Postovani,da li mogu da zahtevam sudski da se proda kuca koju smo nasledile sestra i ja,jer ona nece da pristane da joj isplatim pola? Mislim da se da na javnu licitaciju,pa ko ponudi vise.

Poštovana,

Možete nadležnom sudu podneti zahtev za deobu zajedničke imovine. Postupak je vanparnični a sud ukoliko su ostale mogućnosti iscrpljene, može naložiti prodaju nepokretnosti pa će novac dobijen prodajom biti podeljen između vas saglasno vlasničkim udelima na kući.


Anonimno
Postovani,
Zelim da svom punoletnom sinu poklonim stan, ali je problem sto taj stan ima pozamasan racun za struju. Da li se zakonom o poklanjanju imovine i nasledjivanju nasledjuju i dugovi ili ih je moguce otpisati?

Poštovani,

Pomenuti dug se ne može otpisati na taj način. Ukoliko sklopite ugovor o poklonu Vi ćete i dalje biti u obavezi da platite postojeći dug. Ugovorom možete predvideti i nešto drugo (da dug pređe na Vašeg sina) ali se on ne može otpisati. Što se tiče Zakona o nasleđivanju, naslednik odgovara za ostaviočeve dugove do visine nasleđene imovine. Imajte u vidu da dug za struju zastareva u roku od godinu dana.


Anonimno
Moj problem je sledeci:prestao sam da placam struju pre 2 godine iz revolta samo meni poznatog, jer su gospoda iz EPSa nekim slucajem previdela moju poslednju uplatu od 1000 eura i nastavili da mi obracunavaju isti dug koji je postojao i pre uplate ove svote. Naravno, otisao sam i pitao kako je to moguce, na sta su me oni bukvalno isterali sa objasnjenjem :pa eto tako nam se moze!!!! Pitam Vas, da li ja mogu njih tuziti po nekom osnovu za zanemarivanje uplate i za otpisivanje duga jer je racun od tada drasticno uvecan zbog kamata i neplacanja?

Poštovani,

Ukoliko imate dokaz o izvršenoj uplati, obratite se EPS-u kako bi greška bila ispravljena. Potraživanja EPS-a po osnovu računa za utoršenu električnu energiju zastarevaju za godinu dana. To znači da EPS ne može sudskim putem od Vas zahtevati naplatu zastarelih potraživanja. Za potraživanja koja nisu zastarela, EPS se može od Vas naplatiti i u izvršnom sudskom postupku.


Anonimno
Postovani potrebna mi je pomoc.Pre tri godine otac mi je umro imali smo ostavinski postupak i na njemu smo ja majka i brat nasledili po jednu trecinu kuce resenje je pravosnazno.Nakon godinu dana majka je podnela tuzbu trazeci jednu polovinu kuce na osnovu zajednicke stecene imovine u braku i da je finansiski pomagao izgadnju kuce njen otac.Ja zivim u prizemlju,brat na spratu a majka koristi po jednu sobu i kupatilo na prizemlju i spratu.Imao sam ulaganja sa suprugom na prizelju kuce i to postavio sam izolaciju spolja u prizelju,kupatilo,podove,terasu,ijos neka manja ulaganja. U kuci zivim poslednjih 14 godina dok su ona i otac ziveli na selu sve racune sam sam placao.ona je dosla da zivi u spornoj kuci poslednje 3 godine.Brat ima svoja ulaganja na spratu.sud je doneo resenje da ona dobija ½ kucea drugu polovinu otac,koju treba da delimo.Nasa ulaganja u kuci su cenjena kao nebitna ulaganja koja ne uticu na vlasnistvo kuce.Interesuje me koja su nasa prava jer je pokojni otac uvek govorio da je prizemlje za mene a sprat za brata pa smo mi na osnovu njegove izjave vrsili ulaganja.

Poštovani,

Ulaganja koja ste imali ne utiču na vlasništvo, ali možete od Vaše majke u parničnom postupku, tužbom zahtevati isplatu iznosa srazmernog ulaginjima koje ste imali.


Anonimno
Postovani,
Vec 20 godina sam vlasnik placa u Nisu, za koji su placene sve komunalije, dozvola za gradnju itd., a do dana danasnjeg jos nije napravljena ulica. Do placa jedino moze da se dodje pesice, posto je na brdu, i bilo kakva gradnja je nemoguca(jedino helikopterom da se doveze gradjevinski materijal).
Da li imam osnova za naknadu stete od grada, posto iz tog razloga vec 20 godina zivim kao podstanar,jer nemam mogucnosti da sazidam kucu na placu koji sam uredno platio, kao i sve ostale obaveze?
Unapred zahvalan

Poštovani,

Prema našem mišljenju, na osnovu onoga što ste u pitanju izneli, nema osnova za naknadu štete.


Nikola Milic
Postovani,
Zeleo bih, ukoliko je moguce, dobiti pravni savet od Vas. Izlozicu problem:
20.09.2011. godine sam na parkiralistu Parking servisa na Trgu Nikole Pasica, prilikom parkiranja svog vozila putem sms uplatio parking kartu. Medjutim napravio sam gresku koju nisam primetio, a to je da je uplacena karta poslata na broj za drugu zonu parkiranja a ja sam se nalazio u prvoj zoni. Sada Parking servis pokrece postupak i trazi da platim ceo iznos doplatne karte koja zajedno sa pozivom iznosi 2170,00 din. Moguli ja nesto pravno uciniti, i na neki nacin platiti samo razliku u ceni izmedju zona parkiranja i troskove slanja obavestenja ili nesto slicno.
Hvala unapred
Nikola Milic

Poštovani,

Pokušajte da se obratite Parking servisu i obrazložite nastalu situaciju. Možda Vam ipak izađu u susret. Svakako imaju pravo da od Vas zahtevaju cenu doplatne karte s obzirom da parking ipak niste uplatili.