Obligaciono pravo
39
2. strana
Pri kupovini automobila sa autoplaca koji daje racun da se sutomobil kupuje u vidjenom stanju i da ne primaju reklamacije,da li se isplati ulaziti u postupak na sudu radi naknadne stete?
Hvala unapred
Veljko Radulovic

Poštovani,

Ako ste prilikom kupovine automobila bili upoznati sa nedostatkom ne možete tražiti naknadu štete u sudskom postupku. Jedini način da zaštitite svoje pravo sudskim putem je da je u trenutku kupovine postojala neka skrivena mana ili nedostatak koji niste mogli uočiti i pored toga što ste pažljivo pregledali automobil, a prodavac Vam nije skrenuo pažnju da taj nedostatak postoji.

Poštovani
Imam opomenu pred tužbu za pretplatu RTS sa dugovanjima zaključno sa septembrom 2009. godiene. Da li je ovo dugovanje zasterelo s obzirom da je svakom meseca za taj period uplaćivana neka manja suma novca na primer: zaokruživanje računa na veći iznos koji EPS automatski prenosi RTS-u? Mogu li u slučaju tužbe da se pozovem na zastarelost?
— anonimno

Poštovana,

Potraživanje po osnovu pomenutog duga koji je dospeo za naplatu u septembru 2009. godine, je zastarelo. U slučaju bilo kakve procesne aktivnosti poverioca pozovite se na zastarelost.

Moj problem je sledeci:prestao sam da placam struju pre 2 godine iz revolta samo meni poznatog, jer su gospoda iz EPSa nekim slucajem previdela moju poslednju uplatu od 1000 eura i nastavili da mi obracunavaju isti dug koji je postojao i pre uplate ove svote. Naravno, otisao sam i pitao kako je to moguce, na sta su me oni bukvalno isterali sa objasnjenjem :pa eto tako nam se moze!!!! Pitam Vas, da li ja mogu njih tuziti po nekom osnovu za zanemarivanje uplate i za otpisivanje duga jer je racun od tada drasticno uvecan zbog kamata i neplacanja?
— anonimno

Poštovani,

Ukoliko imate dokaz o izvršenoj uplati, obratite se EPS-u kako bi greška bila ispravljena. Potraživanja EPS-a po osnovu računa za utoršenu električnu energiju zastarevaju za godinu dana. To znači da EPS ne može sudskim putem od Vas zahtevati naplatu zastarelih potraživanja. Za potraživanja koja nisu zastarela, EPS se može od Vas naplatiti i u izvršnom sudskom postupku.

Postovani,da li mogu da zahtevam sudski da se proda kuca koju smo nasledile sestra i ja,jer ona nece da pristane da joj isplatim pola? Mislim da se da na javnu licitaciju,pa ko ponudi vise.
— anonimno

Poštovana,

Možete nadležnom sudu podneti zahtev za deobu zajedničke imovine. Postupak je vanparnični a sud ukoliko su ostale mogućnosti iscrpljene, može naložiti prodaju nepokretnosti pa će novac dobijen prodajom biti podeljen između vas saglasno vlasničkim udelima na kući.

Postovani,
Zelim da svom punoletnom sinu poklonim stan, ali je problem sto taj stan ima pozamasan racun za struju. Da li se zakonom o poklanjanju imovine i nasledjivanju nasledjuju i dugovi ili ih je moguce otpisati?
— anonimno

Poštovani,

Pomenuti dug se ne može otpisati na taj način. Ukoliko sklopite ugovor o poklonu Vi ćete i dalje biti u obavezi da platite postojeći dug. Ugovorom možete predvideti i nešto drugo (da dug pređe na Vašeg sina) ali se on ne može otpisati. Što se tiče Zakona o nasleđivanju, naslednik odgovara za ostaviočeve dugove do visine nasleđene imovine. Imajte u vidu da dug za struju zastareva u roku od godinu dana.

Postovani potrebna mi je pomoc.Pre tri godine otac mi je umro imali smo ostavinski postupak i na njemu smo ja majka i brat nasledili po jednu trecinu kuce resenje je pravosnazno.Nakon godinu dana majka je podnela tuzbu trazeci jednu polovinu kuce na osnovu zajednicke stecene imovine u braku i da je finansiski pomagao izgadnju kuce njen otac.Ja zivim u prizemlju,brat na spratu a majka koristi po jednu sobu i kupatilo na prizemlju i spratu.Imao sam ulaganja sa suprugom na prizelju kuce i to postavio sam izolaciju spolja u prizelju,kupatilo,podove,terasu,ijos neka manja ulaganja. U kuci zivim poslednjih 14 godina dok su ona i otac ziveli na selu sve racune sam sam placao.ona je dosla da zivi u spornoj kuci poslednje 3 godine.Brat ima svoja ulaganja na spratu.sud je doneo resenje da ona dobija ½ kucea drugu polovinu otac,koju treba da delimo.Nasa ulaganja u kuci su cenjena kao nebitna ulaganja koja ne uticu na vlasnistvo kuce.Interesuje me koja su nasa prava jer je pokojni otac uvek govorio da je prizemlje za mene a sprat za brata pa smo mi na osnovu njegove izjave vrsili ulaganja.
— anonimno

Poštovani,

Ulaganja koja ste imali ne utiču na vlasništvo, ali možete od Vaše majke u parničnom postupku, tužbom zahtevati isplatu iznosa srazmernog ulaginjima koje ste imali.

2
Pravne oblasti
Oznake