Ostalo
28
zbog strajka policije nisam u mogucnosti da registrujem auto koje mi je sredstvo za rad jer sam inace taxista.drzavi moram da platim porez i doprinose, a ja ne radim ne mojom krivicom .o mojoj zaradi da i ne govorim . sta raditi u ovakvim situacijama?
— anonimno

Poštovani,

Ukoliko radnici policije koriste svoje pravo na štrajk u skladu sa zakonom, odnosno ukoliko štrajk nije protivzakonit, ne možete učiniti ništa.

Zanima me pošto mi se rođaka porodila i kod matičara je prijavila dete pod imenom Haisent Aleksandar Hart Nwora i tamo je dobio izvod i kad su otišli u policiju da ga prijave rečeno im je da moraju da menjaju ime detetu jer zbog tih novi ličnih karti kao ne može da bude u imenu više od 22 karaktera a on ima 24 i sad mene zanima pošto u PRAVILNIKU O POSTUPKU ZA ODREĐIVANJE I PROMENU LIČNOG IMENA
("Sl. glasnik SRS", br. 6/83) u članu 9 stoji da ukoliko je ime duže da imaju pravo ne da mu menjaju ime već da se saglase kojim imenom dete će da se služi u pravnom saobraćaju i da se o tome sastavi zapisnik i da matičar to ubeleži u izvod i da se dete onda tako prijavi u policiju pod tim imenom? Jer čitala sam zakon i to piše a oni njoj tu mogućnost ne pominju već kažu da mora da menja kompletno ime
Bojana Lazić

Poštovana,

Pravilnik koji pominjete donet je na osnovu Zakona o braku i porodičnim odnosima koji je prestao da važi 2005. godine, kada je na snagu stupio trenutno važeći Porodični zakon čijim je odredbama regulisano upravo ono o čemu ste u pitanju pisali. Naime, lice čije ime i prezime sadrži više od tri reči dužno je da se u pravnom saobraćaju služi skraćenim ličnim imenom. Odluka o tome saopštava se matičaru koji to konstatuje u matičnoj knjizi rođenih.

Da li je parking servis duzan da obavesti korisnike povlascenih karata (stanare odredjene zone), o izmenama i prosirenjima tih zona? Da li je pravno dovoljno da to urade sredstvima javnog informisanja ili je neophodno da licno postom obaveste korisnika, ili davanjem mape ulica, za koje imaju dokaz da su ostvarili (na primer potpis korisnika da je dobio mapu)?
— anonimno

Poštovana,

Parking servis je dužan da svoje korisnike obavesti o svakoj promeni koja može biti od značaja za međusobni ugovorni odnos. Obaveza obaveštavanja postoji, a konkretni načini obaveštavanja su možda taksativno pobrojani nekim internim aktom samog preduzeća. Ukoliko se svrha obaveštavanja može postići sredstvima javnog informisanja onda se mogu smatrati dovoljnim radio i televizijske emisije. Ali je u svakom slučaju potrebno detaljnije ispitati ponašanje pomenute firme u konkretnom slučaju kako bi se tvrdilo da je svoju obavezu obaveštavanja zanemarila ili bar neuredno izvršila. Lično obaveštavanje korisnika kao i njihov potpis u funkciji dokaza da su obaveštenje primili je preterano i nije opšte prihvaćeno.

Postovani,

Nasledila sam kucu mojih roditelja po osnovu Ugovora o dozivotnom izdrzavanju. Ostavinska rasprava je zavrsena, platila sam porez i sve takse, ali nisam dobila nikakvo resenje, potvrdu ili bilo sta sto bi bilo dokaz da sam ja vlasnik kuce. U toj kuci se ne koriste televizor ni telefon, a racuni redovno stizu i ja ih placam jer ne mogu da odjavim te usluge bez dokaza da sam vlasnik.
Da li ja imam obavezu da placam te troskove i da li postoji mogucnost da otkazem te usluge bez resenja?
Vera Krnic

Poštovana,

Potrebno je da u Katastru nepokretnosti upišete Vaše pravo svojine na predmetnoj kući. Posetite Katastar i raspitajte se šta Vam je još potrebno za upis osim ugovora o doživotnom izdržavanju, izvoda iz matične knjige umrlih za primaoca izdržavanja i dokaza o plaćenim porezima.

POČETKOM NOVEMBRA 2011. DOBIO SAM KOVERAT OD ELEKTROVOJVODINE NA KOME JE VIDNO NAPISANO DUŽNIK IME PREZIME ADRESA DALI IMAJU PRAVO DA VIDNO NAPIŠU DUŽNIK
I DALI IMAM PRAVO DA IH TUŽIM ZA POVREDU ČASTI
JER ME TO STRAŠNO IRITIRA JER TO JE RAČUN ZA 10-TI MESEC A DOSPEVA ZA NAPLATU DO 20.11.2011.
OBRAĆO SAM SE NJIMA NA TELEFON ZA DODATNE INFORMACIJE I BILI SU VRLO NEPRIJATNI. HVALA!
RADE MUJIC

Poštovani,

Reč dužnik se koristi da označi jednu stranu u obligacionom odnosu. To je opšteprihvaćeni naziv za onu stranu koja ima obavezu da nešto učini. Druga strana je poverilac i on  je ovlašćen da zahteva ispunjenje dužnikove obaveze.  Termin dužnik nije pogrdan, ne znači ništa više od gore navedenog i zaista ne vidimo kako upotreba tog termina šteti Vašem ugledu. Animozitet koji osećate prema tom terminu je ipak neosnovan.

Postovani,
Moj rodjeni brat koji je potpuno lisen poslovne sposobnosti, a nalazi se u drzavnoj ustanovi za smestaj odraslih, poseduje nekretninu koju je nasledio od nasih roditelja.
Nekretnina se daje u zakup da bi se pokrila razlika izmedju cene kostanja smestaja, u doticnoj ustanovi, i nasledjene penzije, koje on poseduje i koja se automatski uplacuje u fond spomenute ustanove.
Moje pitanje je: da li Centar za socijalni rad, sam ili uz saglasnost staratelja, ili staratelj sam (a koji nisam ja), moze da otudji nekretninu bez moje saglasnosti? Da li ja kao jedini preostali zivi srodnik imam prava "veta" na takav pokusaj(postupak) od strane Centra za socijalni rad ili staratelja?
Unapred hvala.
— anonimno

Poštovani,

Staratelj može otuđiti nepokretnost uz prethodnu saglasnost organa starateljstva, tj. Centra za socijalni rad, ako je to u najboljem interesu Vašeg brata. Vaša saglasnost nije potrebna. Ukoliko smatrate da otuđenje te nepokretnosti nije u interesu Vašeg brata, možete na to ukazati ministarstvu nadležnom za porodičnu zaštitu.

1
Pravne oblasti
Oznake