Ostalo
28
2. strana
Poštovani,
živim u naselju na opštini Zvezdara.U neposrednom komšiluku nalazi se ugostiteljski objekat gde se okupljaju lokalni gosti,veoma problematičnog ponašanja.Objekat nema radno vreme,pitanje je i legalnosti rada.Problem je kulminirao sada u periodu kada se mogu kupiti razna pirotehnička sredstva,koja upravo ti "gosti" koriste ispred ugostiteljskog objekta koji se nalazi u okvru privatnog dvorišta.Policija je više puta intervenisala,(desilo se čak i ubistvo pre dve godine),ali pošto nikoga ne uhvate na delu,izreknu opomenu za remećenje javnog reda i mira i na tome se završi.Nakon par dana sve je po starom.Pitanje:da li i kome se može podneti anonimna prijava,jer se plašim naknadne neprijatnosti.Svi u komšiluku negoduju,ali niko ništa ne preduzima,upravo iz razloga "ne zameranja" i straha od neprijatnosti.
— anonimno

Poštovana,

Ukoliko imate osnovanih sumnji u to da ugostiteljski objekat ne ispunjava uslove za obavljanje te delatnosti, tj. da posluje ilegalno, imate na raspolaganju Turističku inspekciju, koja kontroliše rad ugostiteljskih objekata. Njih možete kontaktirati u bilo koje doba dana i noći pismenim putem, usmenim, elektronskom poštom, i naravno anonimno, s obzirom da Vas to najviše brine. Dužni su da izvrše kontrolu u narednih 48h.

Što se tiče ponašanja gostiju i korišćenja pirotehničkih sredstava, najbolje je da prijavite Komunalnoj policiji sledeći put kada primetite takvo ponašanje. Njima prijavu takođe možete podneti potpuno anonimno, s tim što na taj način neće moći da Vas obaveste o ishodu.

Postovani imam sledeci problem: laptop sa slomljenim ekranom, star sve ukupno 3 godine, odneo sam na servis(u kom isti nije kupljen ) pre 20 dana radi zamene ekrana. Platio sam unapred, dobio prijemnicu pecatiranu i saopsteno mi je da ce biti gotovo do kraja dana, pozvace me vec. Niko mi se nije javio naredna 2 dana, a na moj poziv dobijam odgovor,' bice gotovo za par dana, nesto se iskomplikovalo'. Ista prica se ponavlja. naredna 3 roka nisu ispostovana, da ne spominjem ne javljanje na telefon. Posle dve nedelje odlazim konacno da preuzmem lap top i primecujem da izbija svetlo uz donju ivicu novog ekrana. Na moju primedbu, serviser mi uzvraca kako je ekran nov i kako je to zanemarljivo. Odbijam da uzmem tako popravljen uredjaj i zatrazim svoj novac nazad, dobijam odrican odgovor nakon cega odlazim iz servisa pod parolom da cu se obratiti trzisnoj inspekciji. Kasnije doznajem da takvi slucajevi vise nisu u njihovoj nadleznosti i da to sad resava drustvo za zastitu potrosaca. Tamo dobijam odgovor da ce me pozvati 'jednog dana'. Mozete li mi reci kakva su moja prava u ovakvoj situaciji,sta mogu da ocekujem i postoji li ikakva sansa da povratim svoj laptop u stanju u kom sam ga predao i dobijem natrag svoj novac. U slucaju da serviser u potpunosti odbije da mi vrati laptop, kome da se obratim ? Da li je to onda stvar policeje? hvala unapred, pozdrav
zoran

Poštovani,

Dobro ste uradili kada ste se obratili Društvu za zaštitu potrošača. Ono što Vam savetujemo je da sastavite pismeni podnesak u kome ćete obrazložiti svoju situaciju. Takođođe, podnesak sastavite u dva primerka i da tražite od Društva da Vam jedan primerak overe kao dokaz da ste podnesak predali. Oni su dužni da postupaju po svakoj prijavi koju uputi potrošač, tako da će Vas sigurno uputiti šta dalje da preduzmete, a da to bude u Vašem najboljem interesu.

Postovani,
Jula meseca ove godine sam kupio putem licitacije preko Osnovnog suda u Nisu nekretninu.Licitacija je protekla bez problema, ja sam nekretninu uredno platio u zakonskom roku, dobio sam resenje da se ista meni dosudjuje, a potom i resenje o predaji. Ceo postupak do drugog resenja je trajao puna dva meseca. Medjutim na drugo resenje je ulozena zalba jednog od bivsih vlasnika koji su se sporili oko nekretnine i ja i dan danas cekam resenje po ulozenoj zalbi a proslo je skoro punih 5 meseci od kupovine.
Posto sam ja moje obaveze ispunio a ceo postupak se odugovlaci (koliko znam namerno, ali nemam dokaza) da li ja imam pravo da potrazujem kamatu na moj novac koji sam uplatio pre 5 meseci, obzirom da toliko vremena ne raspolazem ni novcem ni nekretninom i da li mogu da trazim ubrzanje postupka, izuzece sudije ili vec nesto od toga. Ujedno imam i nameru da se obratim predsedniku suda pa me interesuje da li to moze dovesti do ubrzavanja resenja ovog slucaja.

Unapred hvala na odgovoru i pozdrav.
— anonimno

Poštovani,

Pravilo je da rešenje suda proizvodi pravno dejstvo od momenta pravosnažnosti. Pravosnažnost rešenja nastupa istekom roka za izjavljivanje žalbe ako žalba nije izjavljena. Ukoliko se pak izjavi žalba u zakonom predviđenom roku, rešenje ne može da postane pravosnažno dok se ne donese odluka povodom uložene žalbe. Vi ćete postati vlasnik na nepokretnosti koju ste uredno platili momentom upisa Vašeg prava svojine u katastar nepokretnosti. Da bi do upisa došlo potrebno je da imate validan pravni osnov a u Vašem slučaju to je pravosnažno rešenje suda preko kojeg je sprovdena javna prodaja. Postupak koji se vodi po žalbi je zakonom predviđen kao deo procedure. Ukoliko možete da dokažete postojanje opstrukcije i odugovlačenja od strane nekog lica onda se to lice može smatrati odgovornim za štetu koju trpite pa od njega u parničnom postupku možete zahtevati naknadu štete.

Da li se na prenos vlasništva u postupku eksproprijacije zemljišta plaća porez na prenos apsolutnih prava i porez na kapitalnu dobit i ko je poreski obveznik ?
— anonimno

 

Poštovani,

Porez na prenos apsolutnih prava plaća se kod prenosa uz naknadu prava na eksproprisanoj nepokretnosti, ako se eksproprijacija vrši radi izgradnje stambenih ili privrednih objekata. Poreski obveznik je u tom slučaju korisnik eksproprijacije.

Porez na kapitalnu dobit se plaća ako je prilikom prenosa prava svojine na nepokretnosti uz naknadu ostvarena kapitalna dobit. Grubo rečeno kapitalna dobit postoji ako je ostvarena pozitivna razlika između prodajne i nabavne cene. Ako je pravo svojine na nepokretnosti koja je predmet eksproprijacije stečeno pre januara 1994. godine, ne ostvaruje se kapitalni dobitak.

U kuci mog oca zivela je njegova rodjena sestra i njen nevencani muz.Posle njene smrti njen muz je ostao da zivi u kuci mog oca bez namere da se iseli smatrajuci da ima to pravo iako kuca pripada mom ocu. Posle sudskih sporova oko napustanja kuce i resenja suda on i dalje ne napusta kucu cak je u trenutku besa polupao sve prozore na kuci. Moj otac se usmeno zalio opstinskim vlastima i oni su mu obecali da ce tog coveka zbrinuti posto je postao socijalni slucaj ali od tada je proslo dosta vremena. Otac je star i boji se bilo kakvog daljeg postupka zbog nasilnickog ponasanja bivseg zeta od pok. sestre.
Pitanje je: da li ja mogu i na koji nacin da zastitim svoju ocevinu i da trazim hitno iseljenje i naknadu pricinjene stete i od koga? Imam li na to pravo iako mi je otac ziv. Puno Vam hvala.
— anonimno

Postovana,

Jedino Vaš otac kao vlasnik pomenute kuće ima mogućnost da pravno reaguje u cilju zaštite svog prava svojine. Ukoliko želite da sami i u svoje ime istupate protiv nevenčanog supruga Vaše pokojne tetke, potrebno je da Vaš otac na Vas prenese pravo svojine na kuci. Postoji mogućnost da Vam otac da punomoćje kako biste istupali u njegovo ime i za njegov račun.

MOLIO BIH VAS DA MI ODGOVORITE,
MOGU LI DA OPOZOVEM OVLASCENJE-PUNOMOC KOJU SAM POTPISAO ADVOKATU DA NOVCI OD ODSTETE OD OSIGURANJA IDU NA NJEGOV RACUN-HVALA
— anonimno

Poštovani,

Ukoliko još uvek nije došlo do uplate sredstava na račun advokata, možete opozvati punomoćje, pri čemu opoziv pogađa punomoćje u celini. Ako želite da Vas isti advokat i dalje zastupa pod drugačijim uslovima, morate sa njim potpisati novo punomoćje.

2
Pravne oblasti
Oznake