alimentacija
22
4. strana
Postovani,zanima me da li mogu da naplatim alimentaciju od majke oca deteta koji treba da placa? Nesto sam nacula da moze po clanu 154,a posto otac nije zaposlen,i duguje mi vec za cetiri godine alimentaciju,a kupio je nov auto koji je preveo na ime svoje majke,pa me zanima da li mogu da trazim da se proda taj auto i naolati alimentacija? Unapred hvala!
— anonimno

Poštovana,

Alimentacija je tačno utvrđena novčana obaveza zasnovana na odluci suda, ustanovljena u interesu deteta kako bi podmirila potrebe njegovog izdržavanja.

Dužnik alimentacije (izdržavanja) je otac deteta pa ne možete od njegove majke ili nekog drugog lica zahtevati ispunjenje te obaveze. Možete međutim tužti sudu oca deteta ukoliko smatrate da ima uslova i mogućnosti ali da namerno ne plaća alimentaciju odnosno ne ispunjava svoju obavezu izdržavanja.

Što se tiče pomenutog člana on propisuje pravo maloletnog deteta da bude izdržavano od strane jednog kruga svojih srodnika (u koji spada i njegova baba po ocu) uz uslov da roditelji nemaju sredstava za izdržavanje ili da nisu živi.

Obaveza izdržavanja maloletnog deteta od strane srodnika iz člana 154 PZ nije u vezi sa obavezom plaćanja alimentacije tako da se ta dva pitanja moraju odvojeno posmatrati.

Postovani,pre pet godina sam se razveo od bivse zene i sud je odredio da placam alimentaciju 22 procenata od plate. Pre dve godine sam se ozenio drugom zenom koja ima sina iz predhodnog braka,i koji zivi sa nama,a ove godine sam dobio sina sa njom. Da li mogu da trazim smanjenje alimentacije na osnovu toga,i da li uopste ima sanse da se smanji sobzirom da placam 22 procenata?
— anonimno

Poštovani,

Prilikom odlučivanja o visini alimentacije (22% od plate) sud je morao uzeti u obzir potrebe Vašeg deteta koje zavise od njegovih godina, imovine, obrazovanja, i drugih okolnosti ali je morao uzeti u obzir i Vaše mogućnosti kao davaoca izdržavanja koja zavise od Vaših prihoda, imovine, ličnih potreba kao i Vaše obaveze izdržavanja drugih lica. 

S obzirom na to, da su u međuvremenu nastale okolnosi koje utiču na Vašu mogućnost davanja izdržavanja, možete podneti sudu zahtev za izmenu odluke o visini izdržavanja deteta. Međutim, morate imati na umu:

  1. da visina alimentacije po pravilu ne sme biti manja od 15% niti veća od 50% redovnih mesečnih novčanih primanja umanjenih za poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje,
  2. visina izdržavanja mora da omogući Vašem detetu iz prethodnog braka takav nivo životnog standarda kakav uživate i Vi kao davalac alimentacije.  
U braku sam 10 godina, poslednje 2 godine supruga se totalno udaljila od mene, ponasala se kao da sam komad namestaja, ja sam sve to trpeo jer sam znao da zeli da se sam spakujem i odem. Kad vise nije imala kud rekla je da zeli da se razvedemo iako nikakav razlog za razvod nema u smislu da sam je maltretirao, da sam se svalerao, da sam se drao na nju ili ne daj boze tukao, na moje pitanje zasto to radi odgovorila je da sam je izgubio u nekom periodu naseg zivota, sto je priznacete vrlo glup razlog za okoncanje bracne zajednice pogotovo sto imamo sina starog 6 godina. Zelim da napomenem da je dete izuzetno vezano za mene, ja sam ga odgajio od kad se rodio, ja sam isao na porodiljsko, ja sam bio na bolovanju sa njim kad god je bio bolestan (ona nikad), sve sto zna ja sam ga naucio, i da hoda i da prica i da pliva, vozi bcikl, trotinet, cita itd, itd... Za sve to vreme ona je gradila karijeru, usavrsavala se a ja sam stagnirao. Kad je supruga trazila da se iselim on je plakao i trazio od nje da se ona iseli a da nas dvojica ostanemo zajedno.

E sad, ona zeli da se sporazumno razvedemo, tj. da ja pristanem na sve sto je ona navela, alimentacija 30%, da dete zivi sa njom, da ga vidjam svakog drugog vikenda i jednom u toku nedelje, takodje je navela da nemamo zajednicke imovine sto je netacno jer sve sto imamo smo stekli u braku, a to je stan za koji placamo kredit ali se vodi na nju posto je ona preko firme digla kredit, vrlo brzo po dobijanju tog stana ona je zbog svoje naravi ostala bez posla, kredit smo nastavili da placamo zaduzivsi se kod banaka vise od 5000 evra sve dok je inspekcija rada nije vratila na posao, taj iznos nam je dala moja majka da otplatimo bankama kako ne bi placali kamate. takodje ona ocekuje od firme da joj isplati povecu svotu novca na osnovu toga sto je protivpravno dobila otkaz.

Napominjem da mi je ovo drugi brak, prvi je rasturila sadasnja supruga, imam i sina iz prvog braka za koga uredno placam alimentaciju vec 11 godina. sve sam vam nabacao a vi ako mozete napisite mi koja su moja prava, sto se tice imovine i visine alimentacije.
— anonimno

Poštovani,

Brak se može razvesti na dva načina: sporazumno i putem tužbe za razvod braka. Ukoliko ne prihvatite ponuđeni sporazum, primoraćete suprugu da podnese tužbu za razvod braka, čime će inicirati brakorazvodnu parnicu.

U našem pravu postoji opšti brakorazvodni uzrok što znači da pravo na razvod braka ima svaki supružnik ako su bračni odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili ako se objektivno ne može ostvariti zajednica života između supružnika.

Ne savetujemo Vam da potpišete ponuđeni sporazum u kome stoji da nemate zajedničke imovine. Naime, iako se stan vodi na njeno ime, ukoliko je stečen za vreme trajanja bračne zajednice smatra se zajedničkom imovinom bračnih drugova. Neki detalji koje ste opisali u pitanju a vezani su za Vaš odnos sa suprugom i detetom mogu biti od značaja prilikom donošenja konačne odluke suda o deobi zajedničke imovine i vršenju roditeljskog prava. Visinu alimentacije određuje sud uzimajući u obzir činjenice kao što su visina Vaših mesečnih prihoda, potrebe deteta, Vaša imovina, obaveza izdržavanja drugih lica i druge činjenice.

Ukoliko niste zadovoljni ponuđenim sporazumom i smatrate da biste mogli izboriti bolju poziciju za sebe ili Vaše dete, savetujemo Vam da angažujete advokata, odbijete sporazumni razvod braka i primorate ženu da podnese tužbu koja će Vas odvesti u brakorazvodnu parnicu, gde se možete boriti za ostvarenje Vaših interesa i interesa Vašeg deteta.

Postovani,
Sa muzem sam u braku tri i po godine i imamo dvoje maloletne dece. Zbog njegove prevare i zbog toga sto nece da ostavi drugu zenu, podneo je zahtev za razvod braka a to sam saznala kada mi je stigao od suda poziv za rociste i jos nesto od njegovog advokata (predlog za podelu imovine, koliko puta mesecno da vidja decu…) Od imovine koju smo stekli u braku imamo dva stana i automobil. On je predlozio da meni sa decom ostane veci stan i automobil a njemu manji stan. Zelela bih pre svega da obezbedim decu pa me intresuje da li mogu da ga nateram da jedan stan prepise na jedno a drugi na drugo dete? Takodje me interesuje kako da obezbedim sto vecu alimentaciju jer on ima jaku paltu? Unapred zahvalna.
— anonimno

Postovana,

Od advokata ste verovatno dobili predlog za sporazumni razvod braka koji sadrži predlog za deobu zajedničke imovine i vršenje roditeljskog prava. Ukliko prihvatite predlog, potpisaćete sporazum, na osnovu koga će sud doneti presudu o razvodu. Sud se neće protiviti vašem sporazumu ukoliko nađe da je takav sporazum u najboljem interesu Vaše dece.

Visinu alimentacije određuje sud na osnovu redovnih primanja vaseg muža, njegovog opšteg imovnog stanja, potreba deteta i drugih relevantnih okolnosti. Ukoliko se okolnosti budu izmenile, sud će na Vaš zahtev izmeniti i visinu aleimentacije.

Sto se imovine tiče, ne možete ‘naterati’ supruga da prepiše stan na Vaše dete jer se zajednička imovina deli isključivo između supružnika, a nakon deobe svaki od supružnika može dalje njome raspolagati po sopstvenom nahođenju.

4
Pravne oblasti
Oznake