nasleđivanje
34
Postovani, moja majka je umrla, bila je u drugom braku 5 godina. Imala je kucu pre drugog braka. Kucu su gradili moj deda i otac koji su umrli vec davno. Tako je majka nasledila. Pitanje je da li muz iz drugog braka ima pravo naslediti tu kucu. Pozdrav
Cilag Salai Djendji

Poštovana,

Pojašnjavamo da je zakoniti suprug Vaše majke njen naslednik i da zajedno sa njenim ostalim naslednicima nasleđuje njenu zaostavštinu u koju ulazi i pomenuta kuća koju je ona ranije nasledila.

Postovanje,
Svekar, na kome je sva imovina (stan i imanje na selu), je preminuo 2012 godine. Od naslednika ima svekrva, sin i cerka. Ostavinska rasprava jos nije pokrenuta, problem pravi svekrva, nece to da uradi iz nama neznanih razloga. Ona i cerka jos zive u tom stanu, a sin (suprug i ja) u zgradi pored u drugom stanu. Da li one mogu njega da izostave iz ostavinske rasprave i da ga prevare, da svu imovinu uzmu sebi? Jer nisu u dobrim porodicnim odnosima, a svi papiri od imovine su kod njih.
Hvala
Dragana Acimovic

Poštovana,

U konkretnom slučaju ostavinski postupak može pokrenuti i vaš suprug za svog pokojnog oca i to kao naslednik prvog naslednog reda. Na ostavinsku raspravu bi inače trebalo da se pozovu svi poznati naslednici. Međutim, ukoliko se desi da naslednici prećute postojanje nekog drugog naslednika koji onda zbog toga ne bude uopšte pozvan na raspravu, pa se ostavisnka rasprava sprovede bez njega, izostavljeni naslednik i tada ima pravo na nasleđe, samo to svoje pravo mora ostvarivati u parničnom postupku.

tata mi je skoro umro i iza sebe je ostavio stan koji je stecen u braku sa macehom to nije sporno nasledstvo posto nismim da nema testament znam da ima prava na to kao i brat i ja sto smo iz deca iz prvog braka,ona nema dece uopste.Pitanje moje je da li maceha ima pravo nasledstva nase dedovine,zapravo ono sto je otac nasledio od svojih roditelja?
— anonimno

Poštovana,

Zaostavštinu vašeg oca nasleđuju njegova supruga i njegova deca, na jednanke delove. Dakle, ukoliko je vaša maćeha u trenutku smrti vašeg oca bila njegova zakonita supruga, onda ona po zakonu nasleđuje trećinu njegove zaostavštine, dok trećinu nasleđuje vaš brat, a trećinu vi. Ovo naravno važi pod uslovom da vaš otac osim vas i vašeg brata nije imao druge dece. U zaostavštinu vašeg oca svakako ulazi sva njegova imovina podobna nasleđivanju, pa tako i sva ona pokretna ili nepokretna imovina koju je nekada ranije stekao nasleđem od svojih predaka. Imajući u vidu rečeno, moguće je da će vaša maćeha naslediti od svog supruga i jedan deo imovine koji je nekada pripadao vašem dedi po ocu.

Postovani gospodine,

Nakon smrti moje bake pre pola
godine ja I moje sestre nismo dobile poziv za ostavinsku raspravu Kao naslednici naseg pokojnog oca.
Naime baka je zivela sa nama 16 godina da bi posle oceve smrti bila smestena u dom posto niko od njene ostale dece nije hteo da je preuzme kod sebe.
Navodno je jedna tetka dobila cello imanje zajedno sa kucom jer je baba prepisala imovinu .da li je mi I dalje mozemo da pokrenemo ostavinsku raspravu.
Unapred hvala
— anonimno

Poštovana,

Ukoliko nije vođena ostavinska rasprava iza smrti bake, a pritom postoji njena imovina koju treba raspodeliti naslednicima, onda bi trebalo pokrenuti ostavinski postupak. Ukoliko je baka raspolagala za života svom svojom imovinom tako da nakon njene smrti nije ostala imovina koja bi predstavljala njenu zaostavštinu, onda nema svrhe pokretati ostavinski postupak. Međutim, ukoliko je raspolaganjima koje je činila za života, vaša baka povredila nekim naslednicima pravo na nužni nasledni deo, onda bi ti naslednici mogli u parničnom postupku potraživati svoja prava koja im po tom osnovu pripadaju.

Na ostavinskoj raspravi nakon smrti oca 2005. god. izjasnila sam se da se odričem nasledstva u korist majke ( ona i ja smo naslednice ).Kasnije sam saznala da je trebalo da se izjasnim da se ne prihvatam svog dela nasledstva. Koje pravne posledice po moje naslednike i mene može da prouzrokuje ovo moje nepoznavanje pravne terminologije?
— anonimno

Poštovana,

Odricanje od nasleđa u korist nekog drugog naslednika pravno se izjednačava sa poklonom, pa se u tom slučaju pretpostavlja da se naslednik najpre prihvatio nasleđa, a potom svoj nasledni deo poklonio nekom drugom nasledniku. Sa druge strane, neprihvatanje nasledstva podrazumeva davanje negativne nasledničke izjave, odnosno odricanje od prava da se nasledi, u kom slučaju se na nasleđe, umesto lica koje ne želi da nasledi, pozivaju njegovi naslednici ukoliko ih naravno ima.

Odricanjem od nasleđa u korist svoje majke niste definitivno izgubili mogućnost da kasnije ostvarite neka prava na toj imovini, jer ćete vi kao ćerka biti pozvana na nasleđe nakon smrti vaše majke, pa ćete tako imati priliku da ukoliko date pozitivnu nasledničku izjavu i prihvatite se nasleđa, nasledite od nje ono što ste joj "poklonili" ranijim odricanjem od nasleđa u njenu korist. Ovo naravno ukoliko ta imovina bude sačuvana, odnosno ukoliko bude postojala u vreme majčine smrti.

Postovanje!! Moji roditelji su od firme mog oca dobili 3 sobni stan jer su imali 3 dece(nas).1988g su menjali za kucu.1992g su se razveli,ali smo nas troje sa majkom ostali u jednoj polovini dok je on sa ljubavnicom bio u drugoj.1993 je otkupio kucu.A 1994 ozenio tu zenu.1996 se razveo i dobili su sina,2001 je dobio sa njom vanbracnu cerku,ali oni se te ziveli,te nisu sa njim.Razlog,jer je ona dosta pila.Kad su se oni razveli nije tazila deo kuce,jer je to on kupio svojim novcem.Kad nije imala kud 2003 je trzila deo kao zajednu stecenu imovinu,i dobila cetvrtinu.Mada ja imam dokaze i svedoke,da ona nije dala ni dinara.Ostali deo je prepisao na mene kao poklon cerki jer sam ga izdrzavala novcano.Sada ona trazi nuzni deo za dvoje dece.Mada je moj otac imao za zivota zakonsko pravo kucu prepisati na koga zeli.Sudskim putem sam trazila da se putem licitacije proda kuca,jer nije htela da se slozi ponudjenom svotom novca za svoj deo.A sada je trazi nuzni deo za decu.Zanima me da li je moj otac imao to zakonsko pravo,jer se u mom ugovoru izjasnio da je to dvoje dece izmirio prepisavsi cetvrtinu deo kuce na bivsu zenu,jer su deca bila maloletna.Ili mu se sad to pravo osporava? I sta mogu da ocekujem?Postovanje!!!
— anonimno

Poštovana,

Ostavilac, dakle Vaš otac, je mogao za života raspolagati svojom imovinom po sopstvenom nahođenju. Međutim, u određenim slučajevima, kao što je recimo Vaš slučaj, predviđen je izuzetak ustanovljen upravo u korist nužnih naslednika. Svi ostaviočevi potomci (deca) spadaju u krug nužnih naslednika. Nužni naslednik ima pravo na nužni nasledni deo. Kako se radi o deci ostavioca, nužni nasledni deo je polovina od dela koji bi nasledniku pripao po pravilima zakonskog nasleđivanja. Poklon učinjen jednom od naslednika uračunava se u zaostavštinu odnosno imovinsku masu na osnovu koje se izračunava nužni nasledni deo. Drugim rečima, ako je Vaš otac na Vas preneo svojinu na kući ugovorom o poklonu i ako je pri tome povredio pravo drugog naslednika na nužni nasledni deo, taj naslednik može zahtevati od suda u odgovarajućem postupku isplatu novčane protivvrednosti ili vraćanje poklona. Potrebno je voditi računa o zastarelosti za šta je pravno relevantan momenat smrti ostavioca.

1
Pravne oblasti
Oznake