ostavinska rasprava
4
Postovanje,
Svekar, na kome je sva imovina (stan i imanje na selu), je preminuo 2012 godine. Od naslednika ima svekrva, sin i cerka. Ostavinska rasprava jos nije pokrenuta, problem pravi svekrva, nece to da uradi iz nama neznanih razloga. Ona i cerka jos zive u tom stanu, a sin (suprug i ja) u zgradi pored u drugom stanu. Da li one mogu njega da izostave iz ostavinske rasprave i da ga prevare, da svu imovinu uzmu sebi? Jer nisu u dobrim porodicnim odnosima, a svi papiri od imovine su kod njih.
Hvala
Dragana Acimovic

Poštovana,

U konkretnom slučaju ostavinski postupak može pokrenuti i vaš suprug za svog pokojnog oca i to kao naslednik prvog naslednog reda. Na ostavinsku raspravu bi inače trebalo da se pozovu svi poznati naslednici. Međutim, ukoliko se desi da naslednici prećute postojanje nekog drugog naslednika koji onda zbog toga ne bude uopšte pozvan na raspravu, pa se ostavisnka rasprava sprovede bez njega, izostavljeni naslednik i tada ima pravo na nasleđe, samo to svoje pravo mora ostvarivati u parničnom postupku.

Postovani gospodine,

Nakon smrti moje bake pre pola
godine ja I moje sestre nismo dobile poziv za ostavinsku raspravu Kao naslednici naseg pokojnog oca.
Naime baka je zivela sa nama 16 godina da bi posle oceve smrti bila smestena u dom posto niko od njene ostale dece nije hteo da je preuzme kod sebe.
Navodno je jedna tetka dobila cello imanje zajedno sa kucom jer je baba prepisala imovinu .da li je mi I dalje mozemo da pokrenemo ostavinsku raspravu.
Unapred hvala
— anonimno

Poštovana,

Ukoliko nije vođena ostavinska rasprava iza smrti bake, a pritom postoji njena imovina koju treba raspodeliti naslednicima, onda bi trebalo pokrenuti ostavinski postupak. Ukoliko je baka raspolagala za života svom svojom imovinom tako da nakon njene smrti nije ostala imovina koja bi predstavljala njenu zaostavštinu, onda nema svrhe pokretati ostavinski postupak. Međutim, ukoliko je raspolaganjima koje je činila za života, vaša baka povredila nekim naslednicima pravo na nužni nasledni deo, onda bi ti naslednici mogli u parničnom postupku potraživati svoja prava koja im po tom osnovu pripadaju.

Postovani,
U bracnoj zajednici moga oca i majke a na ocevom nasledjenom placu, sagradjena je kuca koja je pre 5 godina prodata i od tog novca kupljena kuca i plac u drugoj opstini.
Nakon smrti oca, majka je pokrenula ostavinsku raspravu i trazila izuzece od 50% na ime bracne tekovine.Objasnjeno nam je da se izuzece ne moze dobiti ukoliko se ostali naslednici ne sloze.
Moj otac osim mene ima jos dvoje dece iz prethodnog braka.
Obzirom da sa najstarijom cerkom moga oca nismo ni u kakvom kontaktu vec 30 godina i njena adresa nam je nepoznata, sud je nalozio da majka uplati 10000 dinara u depozit suda radi objavljivanja oglasa i postavljanja privremenog zastupnika.
Zanima me, da li je moguce osporiti izuzece na ime bracne tekovine i sta joj je ciniti u tom slucaju i da li je majka obavezna da uplati navedenu sumu u depozit suda i kakve su pravne posledice ukoliko to ne ucini.

Hvala.
— anonimno

Poštovana,

Sa zahtevom za izuzimanje dela zajedničke imovine iz zaostavštine u ostavinskom postupku moraju se saglasiti ostali naslednici. Ukoliko neko od naslednika uskrati saglasnost, znači da osporava pravo licu koje traži izuzimanje da određenu imovinu izuzme iz zaostavštine. U tom slučaju spor više nije činjenične već pravne prirode pa će postupajući sudija suprotstavljene strane uputiti na parnicu da reše to pitanje.

Nepostupanje po nalogu suda i odbijanje da se uplati određeni iznos u sudski depozit može da dovede do toga da sud prolongira navedene radnje objavljivanja oglasa i postavljanja privremenog zastupnika do momenta uplate sudskog depozita. Takođe je moguće da neizvršenje naloga suda, isti shvati kao odustanak od zahteva koji se u vezi sa nalogom postavlja.

postovani,otac je preminuo u bolnici,ja bih da pokrenem ostavinsku raspravu,ali ne znam odakle da krenem.da li se umrlica vadi na opstini na kojoj je preminuo ili na opstini na kojoj je ziveo?da li maceha moze uzeti njegovu penziju,a odreci se svoje bez ostavinske rasprave?ne komuniciramo, pa je moguce da obe pokrenemo ostavinsku raspravu.hvala
— anonimno

Poštovana,

Kada neko lice umre, matičar treba da izvrši upis smrti u matičnu knjigu umrlih, da sastavi smrtovnicu i da je dostavi nadležnom sudu koji po službenoj dužnosti treba da pokrene ostavinski postupak. Za raspravljane zaostavštine nadležan je sud na čijem je području ostavilac imao prebivalište u trenutku smrti. Ostavinsku raspravu mogu inicirati i naslednici, pri čemu nije bitno ko će od naslednika to učiti jer sud na ročište poziva sve naslednike. Povodom raspravljanja zaostavštine jednog umrlog lica nije moguće voditi više ostavinskih postupaka. Što se penzije tiče, raspitajte se kod fonda za penziono osiguranje jer to zavisi od vrste penzije koju je umrli primao.

Pravne oblasti
Oznake