razvod braka
18
Postovani,

Dve godine sam u braku, imamo dete od godinu ipo dana i drugo je na putu, za mesec ipo dana mi je termin porodjaja. Odnos izmedju supruga i mene je katastrofalan, svakim danom sve gori. Psihicki me maltretira svakog dana, a desi se (u poslednje vreme vrlo cesto) i da podigne ruku na mene i to pred detetom. Konstantno me vredja i ponizava. Ne mogu vise da ga podnesem i zelim da se razvedem. Ne preuzima nikakvu odgovornost oko deteta, stalno skita i u jutarnjim casovima se vraca kuci u alkoholisanom stanju. Preko dana takodje nikada nije kod kuce, vec sa drustvom po kafanama. Do sada se nikada nisam odvojila od deteta ni na jedan dan, mnogo smo vezani, kako on za mene, tako i ja za njega. Zanima me, ukoliko bismo se razveli, da li postoji mogucnost da mi uzme decu? Oboje smo zaposleni, ja sam trenutno na bolovanju.
Molim za odgovor. U napred hvala.
— anonimno

Poštovana,

Ukoliko pri razvodu sa suprugom ne postignete sporazum o načinu vršenja roditeljskog prava nad vašom zajedničkom maloletnom decom, o tome će odlučiti nadležni sud, imajući u vidu sve okolnosti slučaja, pri čemu će se svakako voditi računa o najboljem interesu dece. U parničnom postupku pred sudom svaka od strana može dokazivati da bi za decu bilo bolje da budu poverena jednom ili drugom roditelju na čuvanje i vaspitanje. Takođe, u ovom postupku je neophodno i učešće Centra za socijalni rad koji će izneti svoje obrazloženo mišljenje u pogledu toga koga od roditelja smatra adekvatnijim za poveravanje dece na čuvanje i vaspitanje.

Postovani, podnela sam zahtev za sporazumni razvod braka, gde sam navela da nemamo zajednicku imovinu i decu. Muz nije ispostovao dogovor koji smo imali i sad zelim da podelim sve na pola, jer sam ja u tom braku bila 14 godina, ulagala u kucu u kojoj smo ziveli, ucestvovala u kupovini automobila itd. Rociste je zakazano za septembar mesec pa me zanima da li ja ipak imam pravo na tu zajednicku imovinu, s obzirom da sam navela da nemamo zajednicku imovinu?
— anonimno

Poštovana,

Najbolje bi bilo da u toku postupka, odnosno brakorazvodne parnice, pred postupajućim sudom istaknete zahtev za deobu zajedničke imovine nastale u toku trajanja bračne zajednice. Potrebno je da u što ranijoj fazi postupka preinačite vaš tužbeni zahtev u gore navedenom smislu.

Postovani

Imam jedan problem i molim Vas da mi pomognete. Radi se o tuzbi moje supruge za razvod braka.
Naime, ja zivim i radim u inostranstvu. Radim profesionalno u oblasti sporta.
Sa mojom sadasnjom suprugom sam zajedno 13 godina, sto je jedan veliki period,pogotovo emotivni, a u braku smo 1 godinu. Oboje imamo 33 godine.
Na zalost jos uvek nemamo dece, ni zajednicke imovine.
Ona je dosla i preselila se kod mene prosle godine i poceli smo nas zajednicki zivot sve sa nekim zajednickim ciljem da nesto napravimo sa nasim zivotom.Dobila je radnu dozvolu i vezana je za mene, znaci koliko ja mogu da ostanem i radim u inostranstvu, toliko moze i ona.
Posle izvesnog vremena, a i zbog tezine zivota u inostranstvu, jer smo tek na pocetku, nas odnos je poceo da se menja u smislu sitnih svadja, nerazumevanja, blage agresivnosti obe strane, ali bez nekih krupnih poremecaja u nasem odnosu. Mislili smo i nadali smo se da ce svi nasi planovi ici brze, medjutim sve je islo presporo i ona je pocela da gubi stpljene.
U oktobru ove godine, ona je zbog svih desavanja ovde i cinjenicom da tesko dolazi do posla za nju(mada je ona saobracajni inzenjer) ona je zapala u tesku depresiju,pa je to pored svih ostalih nesto tezih okolnosti u kojima smo bili, uticalo na nju da se vrati za Srbiju.Ja to nisam u pocetku odobravao ali sam na kraju popustio, pre svega zbog njenog zdravlja i ona se u Novembru vratila za Srbiju. Od tada sam je video jedanput u Srbiji i to je sve. Ona se lose oseca i kako kaze ne zeli da razgovara sa mnom.
Ali pre 2 dana mi je stigla njena tuzba iz Srbije za razvod braka, u sta ja nisam mogao da poverujem, jer to ni malo ne lici na nju.
Ona je nasla advokata koji je napisao tuzbu i ja sam pozvan na glavni raspravu 27.12. U tuzbi pise da se u braku ispoljila nesaglasnost naravi bracnih drugova i da je bracni odnos trajno poremecen, kao i da su mali izgledi da se odnosi poboljsaju. Time se ispunjavaju uslovi za razvod braka na osnovu cl.41 zakonika.
Kao dokaz se navodi saslusanje stranaka(mada mene niko nista nije pitao ni saslusao) i da tuzilja predlaze da se brak razvede. Takodje se predlaze da se postupak mirenja ne sprovodi , jer se ja nalazim u inostranstvu (mada ne znam kakve to veze ima, jer cu ja uvek da se pojavim kad bude trebalo i nisam saglasan da se brak razvede, jer jos uvek verujem, da je sve nesto tesko sto nam se desavalo bilo trenutno i volim je, a mislim da i ona mene, ali da je pod necijim pritiskom sve ovo uradila, mislim majcinim iz opet ne znam kog razloga).
Takodje se u tuzbi predlaze da se zakaze rociste za glavnu raspravu i da se donese presuda o razvodu naseg braka.
Znaci meni je taj poziv za glavnu raspravu od sudije stigao i ja cu se naravno odazvati jer cu u to vreme verovatno biti u Srbiji. Takodje pise da ukoliko se jedna ili druga strana ne pojavi rasprava ce biti odrzana sa prisutnom strankom i da ukoliko se obe ne pojave tuzba se povlaci. Eto to je sto se tice onoga sto pise u tuzbi.

Ima nekoliko pitanja za Vas:

1)da li u slucaju da se ja ne pojavim, sudjenje mora da bude odlozeno i da zakaze drugo u mom prisustvu ili da li ako ja nisam prisutan sud moze da razvede brak (odnosno sta mi Vi preporucujete)
2)da li mogu da insistiram ili da li imam pravo da zahtevam od suda postupak mirenja( jer mislim da trenutno nije psihicki sposobna da donese ovakvu odluku i da me tuzi)i sta ako ona kaze da ne zeli postupak mirenja, da li ipak imam prava na to?
3)da li moja supruga, kao tuzilja, mora da se pojavi na sudu 27.12 ili samo prisutvo njenog punomocnika je dovoljno za raspravu? da li bilo kakva odluka moze biti doneta bez njenog prisustva (s obzirom da njen punomocnik moze da kaze da je ona u losem zdravstvenom stanju i da nije mogla da se pojavi) i da li u slucaju njenog ne dolaska ja mogu da insistiram da se rasprava odlozi do dana kada ona bude mogla da bude prisutna?
4)da li Vi mozete da mi date neki savet ili da mi kazete kakva su moja prava da sacuvam ovaj brak i uopste kako bi trebao da postupim, s obzirom da ja mislim da postoji ipak neka nada da se brak odrzi?
5) da li mislite da trebam da pokusavam na sve nacine da stupim u kontakt sa njom i da pokusam da razgovaramo ili da ne forsiram i da sacekam raspravu?

Inace moram da Vam napomenem da je ovo za mene prvi put u zivotu da me neko tuzi , na srecu, i ja stvarno nemam iskustva sa ovakvim stvarima. Zato mi je Vasa pomoc preko potrebna.

Znam da sam Vam postavio nakoliko pitanja, mozda i previse, ali sva su vezana za ovaj moj problem i molim Vas najiskrenije da mi izadjete u susret i da mi odgovorite na njih jer bi ste mi stvarno puno pomogli.

Nadam se Vasem brzom odgovoru!

Unapred zahvalan.
— anonimno

Poštovani,

U pozivu koji ste od suda dobili treblo bi da su naznačene pravne posledice Vašeg eventualnog nedolaska. U slučaju Vašeg odsustva, postoji mogućnost da sudija odredi privremenog zastupnika i da se sa postupkom nastavi po redovnom toku stvari. U krajnjem slučaju moguće je da brak bude razveden i u Vašem odsustvu ali to Vama nikako ne ide u korist. U Vašem je interesu da se odazovete i prisustvujete ročištima a daleko najbolja solucija je angažovanje advokata.

Postupajući sudija ima obavezu da sprovede postupak mirenja, koji se odvija uz obavezno prisustvo oba supružnika, bez prisustva advokata. Ukoliko se ne složite sa predlogom Vaše supruge da postupak mirenja bude ‘preskočen’, postupak mirenja će se sprovesti. U slučaju da postupak mirenja ne uspe, prelazi se na postupak nagodbe odnosno ispituje se mogućnost da se sporazumno reše pitanja vršenja roditeljskog prava (ako ima dece) i deobe zajedničke imovine (ako takva postoji). Ukoliko i postupak nagodbe ne uspe, nastavlja se postupak po tužbi za razvod braka.

U nekim procesnim fazama postupka lično prisustvo tužioca/tužilje jeste neophodno i o tome sud vodi računa.

Poštovani,
posle 14 godina braka podneo sam tužbu za razvod braka Prvom sudu na Novom Beogradu, na osnovu obrasca koji sam našao na Internetu. Napominjem da imamo i ćerku koja ima 14 godina i koja je sve vreme sa mnom.
Od 5 septembra žena je otišla kod svojih roditelja, koji narednih 15 dana nisu hteli da mi kažu gde se nalazi. Pošto je žena pre odlaska imala problem sa vidom (na jedno oko) i pila lekove koji su kod nje izazvali psihičke probleme, posumnjao sam da je u bolnici i na kraju je pronašao u bolnici dr Laza Lazarević. Odatle je prebačena na neuropsihijatriju gde je ustanovljeno da ima blagu upalu ovojnice kore velikog mozga, pri čemu su me doktori uveravali da je žena psihički apsolutno zdrava i da je lek koji je pila (kortikosteroide) uzrokovao trenutne psihičke promene.
1. U periodu dok sam je tražio saznao sam da je kupila stan, koji je još uvek u izgradnji. Stan je kupio njen otac plativši porez, pa joj je poklonio pre pola godine i više. Dete je takođe vodila da joj pokaže gde će živeti kada se razvede (ali da dete ne kaže meni).
2. Pre neki dan joj je na kućnu adresu stigao izveštaj iz banke, a u kojem stoji da je stanje na računu preko 500.000,00 dinara
3. Pre 3 meseca, moja majka je poklonila meni stan u kojem smo svi živeli prethodnih 7godina.

Pitanja:
1. Da li ona ima neka prava na moj stan koji sam dobio na poklon od majke, jer smo živeli svi u njemu?
2. Da li treba da promenim tužbu, jer očigledno ta žena ima tajne račune, kupuje stanove i ko zna šta još?
3. Kakvi su moji izgledi na sudu da zadržim dete (koje je sve vreme sa mnom) s obziom da je bila u bolnici?
4. Ukoliko treba više detalja da li mogu da dođem na savet kod Vas?

Molim Vas da mi pomognete, jer sam prosvetni radnik i samohrani roditelj koji nije u mogućnosti da plaća advokatske usluge.

Unapred zahvalan.
— anonimno

Poštovani,

Vaša supruga ne može da polaže pravo svojine na stan koji ste na poklon dobili od majke, jer taj stan predstavlja Vašu posebnu imovinu. I vice versa, stan koji je Vaša supruga dobila na poklon od svog oca predstavlja njenu posebnu imovinu odnosno ne ulazi u zajedničku imovinu bračnih drugova.

Prilikom odlučivanja o načinu vršenja roditeljskog prava, sud će uzeti u obzir sve relevantne okolnosti slučaja, pri čemu će svoju konačnu odluku  o tome doneti uzimajući u obzir najbolji interes deteta. Verovatno će u tom slučaju sud pribaviti i mišljenje organa starateljstva odnosno Centra za socijalni rad. Kako Vaše dete ima 14 godina, sud ili Centar za socijalni rad može da uzme u obzir i mišljenje samog deteta, ukoliko naravno ono želi da se o tome izjasni.

Poštovani,
Razvodim se od muža putem tužbe,jer je na prvom ročištu poništen sporazumni zahtev jer se on predomislio oko viđanja deteta, a ja da se smanji iznos alimentacije sa 8 na 5 hiljada dinara. Imamo bebu od 6 meseci. Živeći sa njim u njegovoj kući u prvih 7 meseci braka, ja sam svu svoju ušteđevinu i novac koji sam primala od plate uložila u popravku njegovih kola i održavanje njegove kuće, negde oko 1000e, moj otac mu je pozajmio 1000e preko toga da zatvori neke dugove, i tako dalje. Kada smo se preselili kod mene, on ništa nije radio i nije doprinosi ni materijano ni fizički našoj porodici i kući. Usput maltretirao me je, i prevario i dan danas je sa tom drugom ženom iako smo još u braku... Dete se nadam da će socijalna služba ostaviti meni.
Interesuje me šta mogu da tražim tužbenim zahtevom, šta je realno da od razvoda mogu da dobijem... iskreno posle svega što nam je uradio, želim da oseti posledice na koži.
S postovanjem, Danijela
Danijela Djuric

Poštovana,

Tužbom za razvod braka zahtevate od suda da brak razvede, da odluči o vršenju roditeljskog prava i da izvrši deobu zajedničke imovine ukoliko ona postoji.

Polažete pravo na povraćaj imovine koju ste uneli u brak uključujući pokretne i nepokretne stvari. Sud će u svakom konkretnom slučaju uzeti u razmatranje i način i stepen privređivanja bračnoj zajednici.

Ukoliko sa suprugom ne postignete sporazum oko alimentacije, visinu i modalitete plaćanja alimentacije odrediće sud uzimajući u obzir sve relevantne okolnosti Vašeg slučaja. Alimentacija može biti određena u fiksnom mesečnom novčanom iznosu ili u procentu od redovnih mesečnih primanja gde prema odredbama Porodičnog zakona ne može biti manja od 15% niti veća od 50% redovnih mesečnih novčanih primanja.

bili smo u braku 18 god pre godinu dana smo se razisli.podigao sam veliki kredit al ostao bez posla.dali imam prava da trazim da i ona vrati deo kredita posto smo tada bili zajedno
— anonimno

Poštovani,

Prema odredbama Porodičnog zakona imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja zajednice života u braku predstavlja njihovu zajedničku imovinu. Imovina koju je supruľnik stekao pre sklapanja braka predstavlja njegovu posebnu imovinu. Ako je imovinu supružnik stekao u toku trajanja braka deobom zajedničke imovine odnosno nasleđem, poklonom ili drugim pravnim poslom kojim se pribavljaju isključivo prava predstavlja njegovu posebnu imovinu. Za sopstvene obaveze preuzete pre ili nakon sklapanja braka odgovara supružnik koji ih je preuzeo svojom posebnom imovinom, kao i svojim udelom u zajedničkoj imovini. Ukoliko je u pitanju zajednička imovina za obaveze preuzete radi podmirenja potreba zajedničkog života u braku, kao i za obaveze koje po zakonu terete oba supružnika odgovaraju supružnici solidarno svojom zajedničkom i posebnom imovinom. U slučaju da je supružnik iz svoje posebne imovine podmirio zajedničku obavezu ima pravo na naknadu od drugog supružnika srazmerno njegovom udelu u zajedničkoj imovini.

Sama činjenica da ste podigli kredit u vreme trajanja bračne zajednice nije dovoljna da biste, od sada već bivše supruge, zahtevali da učestvuje u vraćanju kredita. To možete zahtevati ako je kredit uzet radi namirenja zajedničkih potreba oba supružnika i ako je kredit utrošen na određenu stvar na koju oba supružnika zajedno polažu pravo svojine.

1
Pravne oblasti
Oznake