razvod braka
18
3. strana
Postovani,

u braku sam 2 godine. Moj otac koji je vlasnik jednog omanjeg stana zeli da mi ga pokloni i prepise na moje ime. Interesuje me, da li u slucaju razvoda, moj suprug onda ima pravo na polovinu tog stana?

Hvala Vam unapred na odgovoru.
— anonimno

Poštovana,

U slučaju razvoda vrši se deoba zajedničke imovine supružnika. Imovina koju steknete u toku trajanja braka poklonom ili nasleđem predstavlja Vašu posebnu imovinu i ne ulazi u zajedničku imovinu bračnih drugova.

Postovani ,imala bih nekoliko pitanja za vas! Drzavljanin sam Srbije,ali sa prebivalistem u Crnoj Gori. Udata sam od aprila ove godine,i imam cerkicu od nepuna dva meseca! Zelim da se razvedem,ali mi muz preti zabranom izlaska iz drzave za dete, a ja zelim da se vratim u Srbiju!!! Malecka ima drzavljanstvo Crne Gore! Da li je moguce da se dobije ta zabrana? Zanima me i dal on moze da mi oduzme dete,posto je zaposlen a ja ne? I koliko bi na sud uticala odluka da je on na uslovnoj slobodi? Unapred zahvalna!
Ksenija Vlahovic

Poštovana,

Ukoliko želite da se razvedete najbolje bi bilo da tužbom za razvod braka pokrenete brakorazvodnu parnicu u kojoj će biti odlučeno i o vršenju roditeljskog prava. Na odluku suda će uticati sve relevantne okolnosti, uključujući i Vašu nezaposlenost odnosno sposobnost izdržavanja i uslovnu osudu Vašeg supruga. Prilikom odlučivanja sud će se rukovoditi najboljim interesom deteta a primenjivaće relevantno pravo Republike Crne Gore. Najbolje bi bilo da se u Srbiju vratite pošto se razvedete. Dok se ne razvedete savetujemo Vam da se uzdržite od akata i ponašanja kojima možete povrediti prava Vašeg supruga koja on ima kao otac deteta.

Поштовани, у браку сам 19 година. Немамо деце. Били смо подстанари 11 година, након чега супруга уз помоћ мајчине старе девизне штедње купује мању кућу. Она улаже 9.000 а ја 1.000 евра. Кућу је преписала на своје име мимо моје воље. Након тога, ја добијам наследство и улажем у реконструкцију куће, као и два кредита. Све у вредности од 16.000 евра. Кућа се и даље води на њој. Каква су моја праба у случају развода? да ли добијам ишта од имовине? Такође, како је незапослена а пословно способна, да ли сам дужан да је издржавам након развода? Хвала.
— anonimno

Poštovani,

U slučaju razvoda doći će do deobe zajedničke imovine i to sporazumno ili sudski. Predmetna kuća ulazi u zajedničku imovinu pošto je stečena u vreme trajanja bračne zajednice. Iako je kao vlasnik upisan samo jedan, smatra se da je upis u javnom registru (Katastru nepokretnosti) izvršen na ime oba supružnika. Zakonska je pretpostavka da su udeli bračnih drugova u zajedničkoj imovini jednaki, s tim da svaki od supružnika može dokazivati u postupku sudske deobe da je njegov udeo veći.

Supružnik koji nema dovoljno sredstava za izdržavanje, a nesposoban je za rad ili je nezaposlen ima pravo na izdržavanje od drugog supružnika i to srazmerno njegovim mogućnostima. Postupak za utvrđivanje obaveze i visine izdržavanja pokreće se tužbom. Sud donosi presudu o izdržavanju ukoliko nađe da je ono neophodno, ceneći sve okolnosti slučaja. Izdržavanje supružnika posle prestanka braka, osim u izuzetnim slučajevima, ne može trajati duže od pet godina.

U braku imam dvoje dece ronjeni 1985 i 1988 godine.U toku braka sam od drzavne firme dobio na koriscenje stan 1986 god. a jednokratno ga otkupio 1992 god.
Supruga je radila do 1997 god. kada ju se gasi firma. Razvedeni smo od 2007 god. Ja sam uvek imao 5 puta vecu platu od nje.
Stan sam platio novcem moga pokojnog oca( o ovome sam pribavio pismenu izjavu moje majke).Sudu sam dao i prihode koje sam imao
u firmi a bivsa supruga nema te podatke jer ne postoji firma. Bivsa supruga trazi idealnu ½ stana , a ja sam spreman da priznam 1/5 stana i da ga otkupim od nje.
Jos uvek zivimo u tom stanu sve se vodi na mene a ona uziva i nista ne placa (struja,komunalije i td). Moze li dobiti na sudu polovinu stana i dali ja mogu traziti naplatu polovine troskova komunalija koje imam posle razvoda braka.
— anonimno

Poštovani,

Deoba zajedničke imovine se može izvršiti za vreme trajanja braka ili posle njegovog prestanka i to sporazumno ili sudskim putem. Zakonska (oboriva) pretpostavka je da su udeli supružnika u zajedničkoj imovini jednaki. Međutim, svaki surpužnik ima pravo da dokazuje da je njegov udeo veći. Veličina udela zavisiće ne samo od ostvarenih prihoda u vidu zarade već i od vođenja domaćinstva, staranja o deci i imovini i svih drugih okolnosti koje su od značaja za održavanje ili uvećanje vrednosti zajedničke imovine. O svemu tome odlučuje sud.

S obzirom na to da ste stan stekli u vreme trajana bračne zajednice i da nakon razvoda nije odlučeno o deobi zajedničke imovine, do momenta deobe titulari prava svojine na stanu ste i Vi i Vaša bivša supruga. S obzirom da u predmetnom stanu trenutno oboje živite, troškove komunalija bi trebalo zajedno da snosite.

U braku sam 10 godina, poslednje 2 godine supruga se totalno udaljila od mene, ponasala se kao da sam komad namestaja, ja sam sve to trpeo jer sam znao da zeli da se sam spakujem i odem. Kad vise nije imala kud rekla je da zeli da se razvedemo iako nikakav razlog za razvod nema u smislu da sam je maltretirao, da sam se svalerao, da sam se drao na nju ili ne daj boze tukao, na moje pitanje zasto to radi odgovorila je da sam je izgubio u nekom periodu naseg zivota, sto je priznacete vrlo glup razlog za okoncanje bracne zajednice pogotovo sto imamo sina starog 6 godina. Zelim da napomenem da je dete izuzetno vezano za mene, ja sam ga odgajio od kad se rodio, ja sam isao na porodiljsko, ja sam bio na bolovanju sa njim kad god je bio bolestan (ona nikad), sve sto zna ja sam ga naucio, i da hoda i da prica i da pliva, vozi bcikl, trotinet, cita itd, itd... Za sve to vreme ona je gradila karijeru, usavrsavala se a ja sam stagnirao. Kad je supruga trazila da se iselim on je plakao i trazio od nje da se ona iseli a da nas dvojica ostanemo zajedno.

E sad, ona zeli da se sporazumno razvedemo, tj. da ja pristanem na sve sto je ona navela, alimentacija 30%, da dete zivi sa njom, da ga vidjam svakog drugog vikenda i jednom u toku nedelje, takodje je navela da nemamo zajednicke imovine sto je netacno jer sve sto imamo smo stekli u braku, a to je stan za koji placamo kredit ali se vodi na nju posto je ona preko firme digla kredit, vrlo brzo po dobijanju tog stana ona je zbog svoje naravi ostala bez posla, kredit smo nastavili da placamo zaduzivsi se kod banaka vise od 5000 evra sve dok je inspekcija rada nije vratila na posao, taj iznos nam je dala moja majka da otplatimo bankama kako ne bi placali kamate. takodje ona ocekuje od firme da joj isplati povecu svotu novca na osnovu toga sto je protivpravno dobila otkaz.

Napominjem da mi je ovo drugi brak, prvi je rasturila sadasnja supruga, imam i sina iz prvog braka za koga uredno placam alimentaciju vec 11 godina. sve sam vam nabacao a vi ako mozete napisite mi koja su moja prava, sto se tice imovine i visine alimentacije.
— anonimno

Poštovani,

Brak se može razvesti na dva načina: sporazumno i putem tužbe za razvod braka. Ukoliko ne prihvatite ponuđeni sporazum, primoraćete suprugu da podnese tužbu za razvod braka, čime će inicirati brakorazvodnu parnicu.

U našem pravu postoji opšti brakorazvodni uzrok što znači da pravo na razvod braka ima svaki supružnik ako su bračni odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili ako se objektivno ne može ostvariti zajednica života između supružnika.

Ne savetujemo Vam da potpišete ponuđeni sporazum u kome stoji da nemate zajedničke imovine. Naime, iako se stan vodi na njeno ime, ukoliko je stečen za vreme trajanja bračne zajednice smatra se zajedničkom imovinom bračnih drugova. Neki detalji koje ste opisali u pitanju a vezani su za Vaš odnos sa suprugom i detetom mogu biti od značaja prilikom donošenja konačne odluke suda o deobi zajedničke imovine i vršenju roditeljskog prava. Visinu alimentacije određuje sud uzimajući u obzir činjenice kao što su visina Vaših mesečnih prihoda, potrebe deteta, Vaša imovina, obaveza izdržavanja drugih lica i druge činjenice.

Ukoliko niste zadovoljni ponuđenim sporazumom i smatrate da biste mogli izboriti bolju poziciju za sebe ili Vaše dete, savetujemo Vam da angažujete advokata, odbijete sporazumni razvod braka i primorate ženu da podnese tužbu koja će Vas odvesti u brakorazvodnu parnicu, gde se možete boriti za ostvarenje Vaših interesa i interesa Vašeg deteta.

Postovani,
Sa muzem sam u braku tri i po godine i imamo dvoje maloletne dece. Zbog njegove prevare i zbog toga sto nece da ostavi drugu zenu, podneo je zahtev za razvod braka a to sam saznala kada mi je stigao od suda poziv za rociste i jos nesto od njegovog advokata (predlog za podelu imovine, koliko puta mesecno da vidja decu…) Od imovine koju smo stekli u braku imamo dva stana i automobil. On je predlozio da meni sa decom ostane veci stan i automobil a njemu manji stan. Zelela bih pre svega da obezbedim decu pa me intresuje da li mogu da ga nateram da jedan stan prepise na jedno a drugi na drugo dete? Takodje me interesuje kako da obezbedim sto vecu alimentaciju jer on ima jaku paltu? Unapred zahvalna.
— anonimno

Postovana,

Od advokata ste verovatno dobili predlog za sporazumni razvod braka koji sadrži predlog za deobu zajedničke imovine i vršenje roditeljskog prava. Ukliko prihvatite predlog, potpisaćete sporazum, na osnovu koga će sud doneti presudu o razvodu. Sud se neće protiviti vašem sporazumu ukoliko nađe da je takav sporazum u najboljem interesu Vaše dece.

Visinu alimentacije određuje sud na osnovu redovnih primanja vaseg muža, njegovog opšteg imovnog stanja, potreba deteta i drugih relevantnih okolnosti. Ukoliko se okolnosti budu izmenile, sud će na Vaš zahtev izmeniti i visinu aleimentacije.

Sto se imovine tiče, ne možete ‘naterati’ supruga da prepiše stan na Vaše dete jer se zajednička imovina deli isključivo između supružnika, a nakon deobe svaki od supružnika može dalje njome raspolagati po sopstvenom nahođenju.

3
Pravne oblasti
Oznake