strujomer
5
Postovani,
jos pre nego sto je umrla, baba je prepisala jednu kucu meni, a jednu svojoj cerki, koja je moja tetka. Obe kuce se nalaze u istom dvoristu, nose isti broj kuce. Kada je baba umrla, tetka hoce da prebaci strujomer na njenu kucu ( inace, strujomer je na mojoj kuci), da me odsece sa kanalizacije ( postoji septicka jama, i ona se nalazi na njihovom delu placa). Da li i kakva prava sad imamo ona i ja na te prikljucke? Kakav je zakon u tom slucaju? Da li moze ona meni( kako preti) ili ja njoj da uskracujem bilo kakav prikljucak( za vodu ili struju) ili bi zakonski podela trebalo da bude sta je na mom moje je a sta je na njenom njeno?
Unapred hvala.
— anonimno

Poštovana,

Najbolje bi bilo da se raspitate kod preduzeća za distribuciju električne energije, koja prava imate i koje uslove morate ispuniti da biste ostvarili prava na pomenutim strujnim priključcima.

Što se tiče septičke jame, ukoliko se nalazi na posedu vaše tetke, može vam zabraniti pristup i korišćenje.

Poštovani,

U periodu od 2006 do avgusta 2011 godine na kući mojih roditelja strujomer je bio pokvaren, moji roditelji nisu prijavljivali kvar tako da su radnici distribucije stalno prilikom vršenja kontrole upisivali iste brojeve. Kako su upisivali uvek iste brojeve, računi za potrošnju su iznosili 0 dinara. Moji roditelji su znali da strujomer nije ispravan, nisu to prijavljivali, a za sve to vreme su uplaćivali na ime potrošnje određeni novčani iznos, kako oni to kažu "otprilike", iako je račun glasio na 0 dinara. Nagovarala sam ih da prijave, oni to nisu činili.... Koliko je to "otprilike" što su oni uplaćivali ja nisam sigurna, ali u svakom slučaju to je manje od onoga što su stvarno dugovali. Sada, kada je kvar ustanovljen po konačnoj prijavi moje majke da je strujomer neispravan, stiže račun da se za proteklih pet godina treba platiti 270 hiljada dinara koji je obračunat po prosečnoj upotrebi električne energije (verovatno su od toga oduzali one odokativno uplaćene iznose). Pošto dakle strujomer nije bio ispravan, oni nisu mogli utvrditi koliko je struje zaista potrošeno, pa su u skladu sa svojim pravilima obračunali vrednost utrošene energije - pretpostavljenu - i ispostavili račun.

Moja pitanja su sledeća:

Ko je bio dužan da prijavi neispravnost strujomera? Moja majka kaže da su joj u elektrodistribuciji rekli da su moji roditelji bili dužni to da urade, ali ja bih ovde postavila pitanje podeljene odgovornosti jer su momci koji su popisivali podatke sa strujomera dostavljali to službenicima u Elektordistribuciji - te kako nisu oni primetili da se brojevi sa strujomera ne menjaju? Da li je od uticaja po propisima to što ni oni nisu vodili računa o tome? Ili je odgovornost samo mojih roditelja?

Drugo, prema elektrodistribuciji obaveze zastarevaju u roku od godinu dana od dana kada je dug ustanovljen, a pošto je dug sada ustanovljen u septembru mesecu po tome bi zastarelost trebala da nastupi za godinu dana, tj. u 2012 godini, zar ne? Ali, mene interesuje, da li se ovde postoji apsolutna zastarelost? Znam da po Zakonu o privrednim društvima važi opšti rok zastarelosti od 3 godine, te - da li se ovo primenjuje i na Elektrodistribuciju, odnosno, da li bi po tom pravilu trebale da zastare obaveze mojih roditelja iz 2006 i 2007 godine?

Hvala Vam unapred na odgovoru!
— anonimno

Poštovana,

Vaši roditelji su bili dužni da bez odlaganja a najkasnije u roku od tri dana od saznanja, prijave Elektrodistribuciji neispravno funkcionisanje mernih uređaja nakon čega bi Elektrtodistribucija u roku od dva dana morala da preduzme odgovarajuće mere i obezbedi ispravno merenje.

Kako su Vaši roditelji nesmetano koristili električnu energiju koja je bila uredno isporučivana, u obavezi su da plate ono što su potrošili.

Elektrodistribucija bi trebalo da primenom pravila propisanih Uredbom o uslovima isporuke električne energije obračuna dugovanje i ispostavi račun za neovlašćeno korišcenje električne energije za period od poslednjih godinu dana i u tom slučaju se ne možete pozivati na zastarelost.

Zakon o privrednim društvima a posebno pravila o zastarelosti koja se u njemu nalaze, u ovom slučaju su apsolutno irelevantana.

Zahvalan sam Vam na odgovoru u vezi sudskog spora sa EPS-om i ako nije problem, zamolio bih Vas za dodatno pojasnjenje koje sam propustio da Vas pitam u vezi istog slucaja : da li je EPS imao pravo da mi posle pocetka sudskog postupka iskljuci struju i to kao vid pritiska kada se uvidelo da ne mogu da dobiju proces i da li imam pravo da od Suda zatrazim zastitu i da do presude Sud nalozi EPS-u da moje pravo koriscenja el. energije vrati u predjasnje stanje od pre pocetka procesa? Takodje me zanima koliko ovaj sudski proces bez ikakvih zakazivanja rocista i bez donosenja presude moze da traje, kao i da li je nastupila zastarelost potrazivanja EPS-a s' obzirom da vec tri godine nemam potrosnju na tom brojilu niti sam za to vreme uplacivao EPS-M bilo koji iznos na ime prethodne potrosnje?
Jos jednom hvala uz izvinjenje sto postavljam dopunsko pitanje.
Dejan Dzamic

Poštovani,

Potraživanje naknade za isporučenu električnu energiju zastareva za godinu dana. Međutim zastarevanje se prekida podizanjem tužbe i svakom drugom poveričevom radnjom preduzetom u cilju utvrđivanja, obezbeđenja ili ostvarenja potraživanja.

EPS svakako ima pravo da Vam obustavi dalju isporuku električne energije ukoliko ni posle opomene niste izmirili dospela dugovanja.

Obratite se sudu koji vodi postupak i zatražite uvid u stanje predmeta. To možete uraditi i ovde. Ukoliko je postupak još uvek u fazi glavne rasprave, postoji mogućnost da sud naloži EPS-u da Vam, iako je postupak u toku, omogući snabdevanje električnom energijom. To morate zahtevati a odluku o Vašem zahtevu će doneti sud koji će u obzir uzeti sve relevantne okolnosti slučaja.

Postovani ! Pre tri godine sam bio u sudskom sporu sa EPS-om zbog neispravnosti strujomera koji je pokazivao prekomerenu potrosnju mimo uobicajene i koji sluzba EPS-a nije dolazila da popravi i pored prijave kvara.EPS kao tuzilac za dug nije mogao da dobije proces,ali sud vec tri godine ne donosi presaudu a EPS mi je u toku trajanja sudskog postupka iskljucio struju koju od tada nemam na objektu! Kakva su moja prava-da li im ista vise dugujem,kako da povratim pravo na koriscenje el. energije, i da li imam osnova da tuzim EPS zbog toga sto sam neparvicno vec tri godine bez struje na objektu? Hvala .
Dejan Dzamic

Poštovani,

Dok se pravnosnažnom presudom ne ustanovi 'istina' Vi ćete za EPS biti dužnik koji je isključen jer ima neplaćeno dugovanje. Ukoliko sud utvrdi da je merni uređaj zaista bio neispravan (prikazivao veću potrošnju od stvarne) pa je EPS zbog toga izdavao račune sa neosnovano uvećanim iznosom, sud će korigovati iznos Vašeg duga nakon čijeg izmirenja bi trebalo da se snabdevanje električnom energijom normalizuje. Ukoliko uspete u sporu, imate pravno na naknadu štete koju ste pretrpeli. Bilo bi dobro da se o Vašim mogućnostima raspitate kod EPS-a jer postupak isključenja i ponovnog priključenja reguliše sam EPS.

Поштовани,

Кућу сада покојних родитеља, смо требале да наследимо по 1/2 ја и моја рођена сестра.(кућа се састоји се из два спојена приземна стана исте квадратуре-дакле по један стан). Међутим, још за живота родитеља, сестри су преписали половину куће-један стан, а друга половина је по усменом договору свих страна, требала да припадне мени. Међутим после смрти родитеља, сестра није желела да мени припадне готово ништа, а камоли мој део куће, па сам након 8-годишњег суђења, успела да од своје половине, сачувам 3/4, док је сестра добила пред судом 1/4. Ту 1/4 није желела компромисом да поделимо, већ је желела да ме примора на јавну лицитацију, како би омогућила трећим лицима да учествују у надметању и мене тотално истера из куће и дворишта.

Међутим, на одржаној јавној продаји откупила сам њену 1/4 и постала власник стамбене зграде. (дакле оне 1/2 која ми је требало по договру некада са родитењима и њом припасти).

С обзиром да она живи у кући-стану који је спојен са делом који сам ја откупила (понавњам то је кућа са два улаза под једним кровом-два стана на једном крову), а заједнички струјомер за очитавање електричне потрошње налази се на мом делу куће, моје питање је, на који начин да утичем на њу да раздвоји струју са заједничког прикључка тј, струјомера. Исто тако је неопходно да она раздвоји прикључак за воду из чвора-шахте која је сада испред моје куће с обзиром да желим да оградим свој плац и да не желим да због тих инсталација (читања потрошње струје и воде) она и њена породица долазе у моје двориште.Да ли на све то што захтевам имам право (дакле да имају посебно бројило за струју на њиховој кући, и посебан шахт за воду , као што има свако домаћинство, свака кућа за себе).Плац нисам оградила до данас, а припада ми у целости,и то онај који је на мојој страни зграде.

Кућу сам откупила у фебруару 2011 и већ почетком марта месеца сам им послала препорученим писмом и повратницом, на њихову кућну адресу Опомену за одвајање воде и струје са заједничког струјомера и шахте, са роком од 40 дана. Повратница ми је уредно стигла са њеним потписом. али до дана данашњег нису ништа урадили по том питању. Дакле од истицања рока 10 Априла па до данашњег дана, крај августа!

Па Вас молим да ме посаветујете како даље да поступим, и на који начин могу доказати евентуално на суду да сам им стварно послала опомене (јер на повратници не пише која је пошиљка у питању-они могу рећи да нису то можда биле опомене већ нешто сасвим треће).

Да ли могу једноставно их искључити са прикључка, а да немам никакве лоше последице? Да ли је добро да већ сада пребацим бројило на моје име, иако они троше струју са тог бројила (ја повремено долазим), али се бојим да тада не извршавају уплате, па да избегнем утужење ЕПС-а. Или могу само да тужим, не искључим ништа и чекам рочиште.

Да ли могу да их поново опоменем са назнаком да ако у накнданом року не изврше одвајање прикључака, будем принуђена да им наплатим месечно коришћење прикључака за струју и воду. Да ли је то правно могуће?

Хвала унапред и срдачан поздрав,

Петра.
Petra Trbojevic

Poštovana,

Morate se obratiti preduzećima koja su u Vašem mestu zadužena za vodosnabdevanje i distribuciju električne energije. Iznesite im problem, informišite se o postupku odvajanja i ostalim mogućnostima i izaberite najracionalnije rešenje.

Što se prava tiče, nije sporno Vaše pravo da imate zaseban strujomer i vodomer. Sporno je međutim pitanje ko treba da snosi troškove razdvajanja, Vi ili Vasa sestra? Takođe, iz Vašeg pitanja razumeli smo da Vi niste vlasnik priključka ali ostalo je nejasno ko se smatra vlasnikom, a ta činjenica je vrlo bitna. Kako se merni uređaji nalaze u Vašem dvorištu, logično je da sestra inicira i snosi troškove odvajanja. Međutim, ukoliko se priključci vode na njeno ime, ona za tako nešto nema interes jer joj status quo odgovara. U tom slučaju imate pravo da zahtevate uklanjanje mernih uređaja iz Vašeg dvorišta s tim da biste nakon uklanjanja Vi snosili troškove uvođenja novog priključka za Vašu struju i vodu. Ako sestra odbije uklanjanje imate pravo na naknadu zbog korišćenja dela Vašeg dvorišta.

Ukoliko možete da 'prebacite' prikljucak na Vaše ime bez saglasnosti Vaše sestre, savetujemo Vam da to uradite. Tek nakon toga možete preduzeti jednostrane akte isključivanja onog dela instalacione mreže koji vodi ka kući Vaše sestre. Na taj način biste je faktički naterali da se odvoji i sebi obezbedi zaseban strujomer i vodomer.

Opomene, upozorenja ili obaveštenja je najbolje upućivati preko advokata. U svakom slučaju, pre nego što preduzmete konkretne korake ka rešavanju Vašeg problema, savetujemo Vam da pribavite mišljenje i eventualni angažman advokata.

Pravne oblasti
Oznake