Porodično pravo
50
Postovani,

Dve godine sam u braku, imamo dete od godinu ipo dana i drugo je na putu, za mesec ipo dana mi je termin porodjaja. Odnos izmedju supruga i mene je katastrofalan, svakim danom sve gori. Psihicki me maltretira svakog dana, a desi se (u poslednje vreme vrlo cesto) i da podigne ruku na mene i to pred detetom. Konstantno me vredja i ponizava. Ne mogu vise da ga podnesem i zelim da se razvedem. Ne preuzima nikakvu odgovornost oko deteta, stalno skita i u jutarnjim casovima se vraca kuci u alkoholisanom stanju. Preko dana takodje nikada nije kod kuce, vec sa drustvom po kafanama. Do sada se nikada nisam odvojila od deteta ni na jedan dan, mnogo smo vezani, kako on za mene, tako i ja za njega. Zanima me, ukoliko bismo se razveli, da li postoji mogucnost da mi uzme decu? Oboje smo zaposleni, ja sam trenutno na bolovanju.
Molim za odgovor. U napred hvala.
— anonimno

Poštovana,

Ukoliko pri razvodu sa suprugom ne postignete sporazum o načinu vršenja roditeljskog prava nad vašom zajedničkom maloletnom decom, o tome će odlučiti nadležni sud, imajući u vidu sve okolnosti slučaja, pri čemu će se svakako voditi računa o najboljem interesu dece. U parničnom postupku pred sudom svaka od strana može dokazivati da bi za decu bilo bolje da budu poverena jednom ili drugom roditelju na čuvanje i vaspitanje. Takođe, u ovom postupku je neophodno i učešće Centra za socijalni rad koji će izneti svoje obrazloženo mišljenje u pogledu toga koga od roditelja smatra adekvatnijim za poveravanje dece na čuvanje i vaspitanje.

Da li članovi porodičnog domaćinstva moraju obavezno da žive na istoj adresi? Da li postoji pravni propis kojim se normira pojam porodičnog domaćinstva? Pitanje postavljam zato što sam u nedoumici da li je moj sin, prijavljen na adresi stana mog pokojnog oca, pred zakonom član mog porodičnog domaćinstva ili ne (u stvarnosti jeste jer, iako je zaposlen, finansijski je potpuno zavisan od mene i moje supruge, a i inače češće boravi u našem stanu nego u stanu svog pokojnog dede).
Branko Karan

Poštovani,

Ukoliko vaš sin i vi u vašim ličnim kartama nemate istu adresu stanovanja, onda vaš sin nije član vašeg porodičnog domaćinstva, bez obzira što više vremena provodi kod vas nego kod sebe u stanu i bez obzira što ga vi i dalje izdržavate.

Postovani,
Da li prestaje placanje alimentacije ukoliko maloletna cerka (15 god) zatrudni i odluci da se uda?
— anonimno

Poštovana,

Prestanak obaveze plaćanja alimentacije za maloletno dete vezuje se za prestanak roditeljskog prava.

U konkretnom slučaju vaše roditeljsko pravo bi prestalo ukoliko bi vaša maloletna ćerka stekla potpunu poslovnu sposobnost pre svog punoletstva. Uslov za to je da ima navršenih 16 godina života i da je:

  • po prethodno dobijenoj dozvoli nadležnog suda zaključila u brak, ili

  • postala roditelj, dostigla telesnu i duševnu zrelost potrebnu za samostalno staranje o sopstvenoj ličnosti, pravima i interesima i da je nadležni sud dozvolio sticanje potpune poslovne sposobnosti.

Postovani, podnela sam zahtev za sporazumni razvod braka, gde sam navela da nemamo zajednicku imovinu i decu. Muz nije ispostovao dogovor koji smo imali i sad zelim da podelim sve na pola, jer sam ja u tom braku bila 14 godina, ulagala u kucu u kojoj smo ziveli, ucestvovala u kupovini automobila itd. Rociste je zakazano za septembar mesec pa me zanima da li ja ipak imam pravo na tu zajednicku imovinu, s obzirom da sam navela da nemamo zajednicku imovinu?
— anonimno

Poštovana,

Najbolje bi bilo da u toku postupka, odnosno brakorazvodne parnice, pred postupajućim sudom istaknete zahtev za deobu zajedničke imovine nastale u toku trajanja bračne zajednice. Potrebno je da u što ranijoj fazi postupka preinačite vaš tužbeni zahtev u gore navedenom smislu.

Poštovani,

Uskoro planiram ženidbu. Imam stan koji sam kupio na kredit koji uredno otplaćujem. Stan sam kupio čak i pre nego što sam upoznao svoju buduću suprugu, što znači da je definitivno kupljen pre braka. Kredit ću nastaviti otplaćivati i u toku braka. Šta se dešava u slučaju da (ne daj bože) dođe do razvoda? Polaže li ona ikakvo pravo na isti (npr na deo otplaćenog kredita tokom braka)?
— anonimno

Poštovani,

Ako u toku trajanja bračne zajednice, Vaša buduća žena uloži ili doprinese otplati ili svojim ulaganjima uveća vrednost stana, jedino što može tražiti je povraćaj sredstava kojima je doprinela uvećanju vrednosti stana. Stan predstavlja Vašu posebnu imovinu i zaključenjem braka on će ostati deo Vaše posebne imovine i neće ulaziti u zajedničku imovinu bračnih drugova.

kako ja pravoimam kao zakonski otac za dete, sa zenom nisam bio u braku, ziveli smo kao nevencani
vladicamaletic

Poštovani,

Imate jednaka (ista) prava kao i roditelj koji je dete dobio u braku.

1 ...
Pravne oblasti
Oznake