Porodično pravo
50
2. strana
POŠTOVANI
POSLE ČETI GODINE BRAKA RAZIŠAO SAM SE SA SUPRUGOM 28.08.2011 SE SA DETETOM OD 2GOD VRATILA SVOJIM RODITELJIMA . POSLE 7 DANA JE PODNELA SPORAZUMNI RAZVOD. JEDNOM REČJU ZAHLADNELI SU ODNOSI IZMEĐU NAS. ŠTO SU ZAHLADNELI ODNOSI TO JE DUGA PRIČA. DETE JE ODVELA SA SOBOM. DETE VIĐAM 2-3 X NEDELJNO ŠTO SMO SE NA NEKI NAČIN NAS DVOJE DOGOVORILI A I UZ POMOĆ SOCIJALNE SLUŽBE. U SOCIJALNOJ SLUŽBI JE MOJA SUPRUGA NAVEDENA KAO STARATELJ DETETA TJ NIJE MI PREDOČENA OPCIJA DA BUDEMO OBOJE STARATELJI DETETA IAKO SMO SE SUPRUGA I JA DOGOVORILI DA DETE ŽIVI KOD NJE-MAJKE. PITANJE KOJE HOĆU DA POSTAVIM JE SLEDEĆE : NAŠE DETE ŽIVI SA MAJKOM --NJIH DVOJE ŽIVE U PORODIČNOJ KUĆI GDE ŽIVE NJENA MAJKA , NJEN BRAT 26 GOD -- OSOBA SA POSEBNIM POTREBAMA KOJA NEIDE U ŠKOLU SA DECOM ZA POSEBNE POTREBE I ON NEZNA NI DA ČITA I PIŠE , PSIHIČKI JE LABILNA LIČNOST --NEVOLI MUZIKU OD SKORO A DO PRE 2 GOD JE SVIRAO GITARU PO CEO DAN NIJE BAŠ AGRESIVAN VIŠE LJUBOMORAN ..... I ŽIVEO OTAC --MOJE SUPRUGE KOJI IMA PARALELNI BRAK I SA TOM ŽENOM JOŠ JEDNO DETE OKO 18 GOD INAČE JE EPILEPTIČAR SADA JE PRE MESEC DANA IMAO INFARKT PA JE NEPOKRETAN I KOD TE DRUGE JE PORODICE. SVI MI SMO NEZAPOSLENI ALI IMAMO IZVORE PRIHODA NEKO ŽIVI OD KIRIJE NEKO RADI ALI NE U DRŽAVNOJ --PRIVATNOJ FIRMI ZNAM DA DETE U VEĆINI SLUČAJEVA PRIPADA MAJCI OK A KOJI SU SLUČAJEVI SEM AKO MAJKA SE NE DROGIRA I NIJE U ZATVORU KOJI SU TO JOŠ SLUČAJEVI DA DETE NE PRIPADNE MAJCI DA LI SREDINA U KOJOJ DETE RASTE MOŽE DA IMA UTICAJ KAO U OVOM SLUČAJU. DETE JE UPISANO U VRTIĆ. NIJE IMALO USLOVE U POČETKU ALI SU SE STVORILI SOBZIROM DA SUPRUGA NIJE ZAPOSLENA MANJA JE VEROVATNOĆA DA DETE IDE U VRTIĆ ALI POŠTO IMA BRATA SA POSEBNIM POTREBAMA I OCA EPILEPTIČARA I SADA SLABO POKRETNOG KOJI IMA PARALELNI BRAK SREDINA U VRTIĆU JE BOLJA NEGO KOD KUĆE DA LI JA MOGU DOBITI DETE DA ŽIVI SAMNOM JA SAM FOTOGRAF I ZA 4 GOD BRAKA I SUPRUGU SAM UVEO U POSAO IMAM STAN U SVOM VLASNIŠTVU KAO I RODITELJE KOJI ŽIVE ODVOJENO OD MENE U DRUGOM MESTU U PORODIČNOJ KUĆI
— anonimno

 

Poštovani,

Način vršenja roditeljskog prava bi trebalo da je utvrđen sudskom presudom koja se bazira na sporazumu koji ste zaključili sa sada već bivšom suprugom. Ukoliko mislite da su se okolnosti u međuvremenu izmeline u toj meri da je za dete bolje da živi sa Vama, možete zahtevati od suda da takvu odluku donese. Sud bi trebalo da u obzir uzme sve okolnosti slučaja, pri čemu će voditi računa o interesu deteta. Sredina u kojoj dete odrasta jeste činjenica od značaja ali se procena suda zasnva na skupu svih relavantnih činjenica.

Postovani, prema presudi od pre 12 godina, moj suprug je za dvoje dece placao izdrzavanje od 40% svojih primanja. U medjuvremenu je dobio jos jednom dete, a deca iz prvog braka su postala punoletna. Zbog ponasanja njihove majke, koja se navodno slozila, trazlili smo smanjenje alimentacije na 30%. Da li da angazujemo advokata i sta ce biti ako deca ne dodju na prvo rociste?...Da li je nas zahtev opravdan? Unapred zahvalna.
— anonimno

Poštovana,

Vaš zahtev za smanjenje visine alimentacije će biti opravdan ako su se okolnosti bitno izmenile u odnosu na okolnosti koje su postojale u vreme donošenja prve presude. S obzirom da su deca u čiju korist je alimentacija ustanovljena punoletna, verujemo da će sud insistirati na njihovoj prisutnosti jer mogu samostalno i bez majke zastupati svoje interese. Ukoliko su sve zainteresovane strane saglasne da se alimentacija smanji, sud bi trebalo da o tome donese odluku bez nekih narocitih komplikacija, naravno ako se prethodno uveri da smanjenje alimentacije neće nepravično povrediti interes dece.

iveo sam u vanbracnoj zajednici iz koje se rodilo dete ali sam ja pre rodjenja napustio zajednicu. Majka deteta trazi od mene da priznam ocinstvo ali ja zelim validan dokaz za to, pa mi objasnite proceduru i ko snosi troskove, sudske, vestacenja.
— anonimno

 

Poštovani,

Ako je majka deteta Vas navela kao oca, bićete pozvani da se o tome izjasnite. Ukoliko odbijete da priznate dete, majka može tužbom za utvrđivanje očinstva protiv Vas pokrenuti spor. Troškove postupka po pravilu snosi strana koja je u postupku poražena, ali svakako o tome odlučuje sud. DNK analizu možete obaviti privatno mimo suda u nekoj za to specijalizovanoj ustavnovi, naravno ako se prethodno tako dogovorite sa majkom deteta.

Moji roditelji su razvedeni. Živim sa majkom. Ja uskoro punim 26 godina. Završila sam višu, a sad sam apsolvent na fakultetu. Oduvek sam imala problema sa isplatom alimentacije. Moj otac je do skora radio u Naftagasu. Pre par meseci dobio je otpremninu i ja od tada ne dobijam alimentaciju. 2008. godine radio je (otac) u inostranstvu za firmu koja je bila u sklopu Naftagasa, pa je u međuvremenu privatizovana. Od tog deviznog dela nisam dobila svoj procenat iz nepoznatih razloga. Tačnije, govorili su da nemam prava jer firma nije u sklopu naftagasa. Interesuje me, pošto će uskoro biti suđenje, da li je istina da je taj postupak zastareo jer je navršio 3 godine? Tako moj advokat kaže. Izvinite ako je laički napisano.
Zeljka K

 

Poštovana,

Ako već imate advokata, postavite isto pitanje njemu, jer u svakom slučaju raspolaže potpunijim informacijama i u stanju je da Vam pruži kvalitetan i obrazložen odgovor. Nama jedino preostaje da pretpostavimo da se radi o institutu zastarelosti periodičnih potraživanja (u roku od tri godine) te da zbog toga možda nećete moći da naplatite alimentacije koje su ranije (2008. godine) dospele na naplatu.

Postovani

Imam jedan problem i molim Vas da mi pomognete. Radi se o tuzbi moje supruge za razvod braka.
Naime, ja zivim i radim u inostranstvu. Radim profesionalno u oblasti sporta.
Sa mojom sadasnjom suprugom sam zajedno 13 godina, sto je jedan veliki period,pogotovo emotivni, a u braku smo 1 godinu. Oboje imamo 33 godine.
Na zalost jos uvek nemamo dece, ni zajednicke imovine.
Ona je dosla i preselila se kod mene prosle godine i poceli smo nas zajednicki zivot sve sa nekim zajednickim ciljem da nesto napravimo sa nasim zivotom.Dobila je radnu dozvolu i vezana je za mene, znaci koliko ja mogu da ostanem i radim u inostranstvu, toliko moze i ona.
Posle izvesnog vremena, a i zbog tezine zivota u inostranstvu, jer smo tek na pocetku, nas odnos je poceo da se menja u smislu sitnih svadja, nerazumevanja, blage agresivnosti obe strane, ali bez nekih krupnih poremecaja u nasem odnosu. Mislili smo i nadali smo se da ce svi nasi planovi ici brze, medjutim sve je islo presporo i ona je pocela da gubi stpljene.
U oktobru ove godine, ona je zbog svih desavanja ovde i cinjenicom da tesko dolazi do posla za nju(mada je ona saobracajni inzenjer) ona je zapala u tesku depresiju,pa je to pored svih ostalih nesto tezih okolnosti u kojima smo bili, uticalo na nju da se vrati za Srbiju.Ja to nisam u pocetku odobravao ali sam na kraju popustio, pre svega zbog njenog zdravlja i ona se u Novembru vratila za Srbiju. Od tada sam je video jedanput u Srbiji i to je sve. Ona se lose oseca i kako kaze ne zeli da razgovara sa mnom.
Ali pre 2 dana mi je stigla njena tuzba iz Srbije za razvod braka, u sta ja nisam mogao da poverujem, jer to ni malo ne lici na nju.
Ona je nasla advokata koji je napisao tuzbu i ja sam pozvan na glavni raspravu 27.12. U tuzbi pise da se u braku ispoljila nesaglasnost naravi bracnih drugova i da je bracni odnos trajno poremecen, kao i da su mali izgledi da se odnosi poboljsaju. Time se ispunjavaju uslovi za razvod braka na osnovu cl.41 zakonika.
Kao dokaz se navodi saslusanje stranaka(mada mene niko nista nije pitao ni saslusao) i da tuzilja predlaze da se brak razvede. Takodje se predlaze da se postupak mirenja ne sprovodi , jer se ja nalazim u inostranstvu (mada ne znam kakve to veze ima, jer cu ja uvek da se pojavim kad bude trebalo i nisam saglasan da se brak razvede, jer jos uvek verujem, da je sve nesto tesko sto nam se desavalo bilo trenutno i volim je, a mislim da i ona mene, ali da je pod necijim pritiskom sve ovo uradila, mislim majcinim iz opet ne znam kog razloga).
Takodje se u tuzbi predlaze da se zakaze rociste za glavnu raspravu i da se donese presuda o razvodu naseg braka.
Znaci meni je taj poziv za glavnu raspravu od sudije stigao i ja cu se naravno odazvati jer cu u to vreme verovatno biti u Srbiji. Takodje pise da ukoliko se jedna ili druga strana ne pojavi rasprava ce biti odrzana sa prisutnom strankom i da ukoliko se obe ne pojave tuzba se povlaci. Eto to je sto se tice onoga sto pise u tuzbi.

Ima nekoliko pitanja za Vas:

1)da li u slucaju da se ja ne pojavim, sudjenje mora da bude odlozeno i da zakaze drugo u mom prisustvu ili da li ako ja nisam prisutan sud moze da razvede brak (odnosno sta mi Vi preporucujete)
2)da li mogu da insistiram ili da li imam pravo da zahtevam od suda postupak mirenja( jer mislim da trenutno nije psihicki sposobna da donese ovakvu odluku i da me tuzi)i sta ako ona kaze da ne zeli postupak mirenja, da li ipak imam prava na to?
3)da li moja supruga, kao tuzilja, mora da se pojavi na sudu 27.12 ili samo prisutvo njenog punomocnika je dovoljno za raspravu? da li bilo kakva odluka moze biti doneta bez njenog prisustva (s obzirom da njen punomocnik moze da kaze da je ona u losem zdravstvenom stanju i da nije mogla da se pojavi) i da li u slucaju njenog ne dolaska ja mogu da insistiram da se rasprava odlozi do dana kada ona bude mogla da bude prisutna?
4)da li Vi mozete da mi date neki savet ili da mi kazete kakva su moja prava da sacuvam ovaj brak i uopste kako bi trebao da postupim, s obzirom da ja mislim da postoji ipak neka nada da se brak odrzi?
5) da li mislite da trebam da pokusavam na sve nacine da stupim u kontakt sa njom i da pokusam da razgovaramo ili da ne forsiram i da sacekam raspravu?

Inace moram da Vam napomenem da je ovo za mene prvi put u zivotu da me neko tuzi , na srecu, i ja stvarno nemam iskustva sa ovakvim stvarima. Zato mi je Vasa pomoc preko potrebna.

Znam da sam Vam postavio nakoliko pitanja, mozda i previse, ali sva su vezana za ovaj moj problem i molim Vas najiskrenije da mi izadjete u susret i da mi odgovorite na njih jer bi ste mi stvarno puno pomogli.

Nadam se Vasem brzom odgovoru!

Unapred zahvalan.
— anonimno

Poštovani,

U pozivu koji ste od suda dobili treblo bi da su naznačene pravne posledice Vašeg eventualnog nedolaska. U slučaju Vašeg odsustva, postoji mogućnost da sudija odredi privremenog zastupnika i da se sa postupkom nastavi po redovnom toku stvari. U krajnjem slučaju moguće je da brak bude razveden i u Vašem odsustvu ali to Vama nikako ne ide u korist. U Vašem je interesu da se odazovete i prisustvujete ročištima a daleko najbolja solucija je angažovanje advokata.

Postupajući sudija ima obavezu da sprovede postupak mirenja, koji se odvija uz obavezno prisustvo oba supružnika, bez prisustva advokata. Ukoliko se ne složite sa predlogom Vaše supruge da postupak mirenja bude ‘preskočen’, postupak mirenja će se sprovesti. U slučaju da postupak mirenja ne uspe, prelazi se na postupak nagodbe odnosno ispituje se mogućnost da se sporazumno reše pitanja vršenja roditeljskog prava (ako ima dece) i deobe zajedničke imovine (ako takva postoji). Ukoliko i postupak nagodbe ne uspe, nastavlja se postupak po tužbi za razvod braka.

U nekim procesnim fazama postupka lično prisustvo tužioca/tužilje jeste neophodno i o tome sud vodi računa.

Postovani,moj bivsi suprug vec sedam godina ne isplacuje alimentaciju za dete.Iako u presudi stoji da je to njegova obaveza,on je nikada nije ispunio.Pokusala sam da stupim u kontakt sa njim ali bezuspesno.Kome da se obratim da bi moje dete ostvarilo svoja prava?
S postovanjem
— anonimno

Poštovana,

Prema važećim propisima, nedavanje izdržavanja predstavlja krivično delo predviđeno Krivičnim zakonikom Republike Srbije. Osim toga, polazeci od činjenice da posedujete pravosnažnu i izvršnu presudu, u poziciji ste da inicirate izvršni postupak protiv oca Vaše dece kako bi prinudnim putem bila ostvarena njihova potraživanja.

2 ...
Pravne oblasti
Oznake