Porodično pravo
50
8. strana
POŠTOVANI
Juče sam dobio poziv za saslušanje(22.09.2011.godine)zbog ne plaćana alimentacije
Prilikom suđena centar za socijalni rad dao je pozitivno mišljene o njoj da je sposobna da se stara i izdržava mal.dete(2,5godina)što je ona i usmeno potvrdila
Tokom suđenja ja sam bio u stalnom radnom odnosu pa sam uzeo kredit za sređivanje stambenog prostora(u nadi da će dete pripasti meni)kako bi ono imalo bolje uslove za život
Po presudi koja je doneta 27.01.2011.godine gde je (moja nevenčana supruga sa kojoj sam živeo u vanbračnoj zajednici) meni je određeno da plaćam alimentaciju u iznosu od 15% od tadašnje zarade
s'obzirom na moja dughovana ja nisam bio u mogućnosti da to plaćam
Od03.03.2011.godine ja sam ostao bez posla od tada radim sezonske poslove kako bih izmirivao kreditnu obavezu i ostale kućne račune ali i za to mi nije dovoljno
MOLIM VAS POMOZITE MI(HITNO)KOJA SU MOJA PRAVA
UNAPRE ZAHVALAN
miljan

Poštovani,

U jednom od prethodnih odgovora objasnili smo šta sve sud uzima u obzir prilikom donošenja odluke o visini alimentacije. S obzirom na to da je u Vašem slucaju došlo do promena okolnosti koje uticu na visinu alimentacije, trebalo je da se obratite sudu sa zahtevom za izmenu visine alimentacije. Medutim, kako to niste uradili, već ste na svoju ruku prestali da placate alimentaciju, usledila je tužba (za koju niste precizirali da li je krivičnopravne ili građanskopravne prirode). Ono što Vam preostaje je da sada pokušate pred sudom da obrazložite i ukoliko je potrebno dokazima potkrepite novonastalu situaciju.

Postovani! Razvela sam se pre tri godine,imam dvoje dece koji su kod oca na starateljstvu,od razvoda dajem 4000 alimentaciju,imam dete iz prvog braka koji zivi samnom u domacinstvu,skoluje se,imam mala primanja koja iznose 12000.bivsi suprug trazi povecanje alimentacije,sa obzirom da sam samohrana majka koliko posto od plate moze da se dodeli da placam, i ako su deca ceo mesec bila kod mene, da li sam duzna da dam alimentaciju za taj mesec?
— anonimno

Poštovana,

Visinu alimentacije kao i promenu njene visine, utvrđuje sud uzimajući u obzir sve relevantne okolnosti slučaja. Alimentacija načelno ne može biti manja od 15% i veća od 50% redovnih mesečnih primanja. O ovoj temi smo već pisali, pa pogledajte ispod u rubrici povezani saveti.

Ukoliko odlukom suda nije drugačije određeno, alimentaciju ste dužni da plaćate svakog meseca bez obzira na to kod koga se i koliko dugo deca nalaze.

U braku imam dvoje dece ronjeni 1985 i 1988 godine.U toku braka sam od drzavne firme dobio na koriscenje stan 1986 god. a jednokratno ga otkupio 1992 god.
Supruga je radila do 1997 god. kada ju se gasi firma. Razvedeni smo od 2007 god. Ja sam uvek imao 5 puta vecu platu od nje.
Stan sam platio novcem moga pokojnog oca( o ovome sam pribavio pismenu izjavu moje majke).Sudu sam dao i prihode koje sam imao
u firmi a bivsa supruga nema te podatke jer ne postoji firma. Bivsa supruga trazi idealnu ½ stana , a ja sam spreman da priznam 1/5 stana i da ga otkupim od nje.
Jos uvek zivimo u tom stanu sve se vodi na mene a ona uziva i nista ne placa (struja,komunalije i td). Moze li dobiti na sudu polovinu stana i dali ja mogu traziti naplatu polovine troskova komunalija koje imam posle razvoda braka.
— anonimno

Poštovani,

Deoba zajedničke imovine se može izvršiti za vreme trajanja braka ili posle njegovog prestanka i to sporazumno ili sudskim putem. Zakonska (oboriva) pretpostavka je da su udeli supružnika u zajedničkoj imovini jednaki. Međutim, svaki surpužnik ima pravo da dokazuje da je njegov udeo veći. Veličina udela zavisiće ne samo od ostvarenih prihoda u vidu zarade već i od vođenja domaćinstva, staranja o deci i imovini i svih drugih okolnosti koje su od značaja za održavanje ili uvećanje vrednosti zajedničke imovine. O svemu tome odlučuje sud.

S obzirom na to da ste stan stekli u vreme trajana bračne zajednice i da nakon razvoda nije odlučeno o deobi zajedničke imovine, do momenta deobe titulari prava svojine na stanu ste i Vi i Vaša bivša supruga. S obzirom da u predmetnom stanu trenutno oboje živite, troškove komunalija bi trebalo zajedno da snosite.

Postovani! Jos 2003.god.sam dobila resenje da mi bivsi suprug duguje 5 alimentacija po 2000 din. i popisali su mu neke stvari i na pvom nadmetanju 2006.god nije postignuta cena u visini procenjene vrednosti i ja sam odustala jer je sve to jako dugo trajalo. On je od tada jedno vreme placao alimentaciju i prestao,tako da mi duguje tih pet,i jos za cetiri godine. Da li mogu da trazim da mi isplati sve sa kamatom,i kolika je uopste kamata? Ali stvari su se od tada promenile,on se ozenio,dobio cerku i sa majkom prodao porodicnu kucu,kupili su dve manje kuce koje su na njeno ime,i skoro je kupio auto koji je takodje na njeno ime,a on nije zaposlen,vec radi na crno.Posto novac sigurno necu dobiti,jedino mi preostaje da pokrenem krivicni postupak,ali ce se on vaditi na bolest,jer kako sam cula navukao se na neke tablete za zivce,i ide redovno u bolnicu na terapiju. Molim Vas za pomoc,sta mogu da uradim,i sta se desava ako nemaju vise popisane stvari?
— anonimno

Poštovana,

Pošto ste nakon prvog nadmetanja odustali od prinudne naplate, sud je doneo odluku o obustavi izvršnog postupka pa se prinudna naplata putem javne prodaje ne može ponovo sprovesti na osnovu rešenja koje pominjete. Potraživanje utvrđeno sudskom odlukom zastareva u roku od deset godina, tako da načelno možete opet pokušati sa izvšnim postupkom.

Ono što možete preko suda u parničnom postupku zahtevati je neisplaćena alimentacija za protekle tri godine jer povremena potraživanja kao što su potraživanja izdržavanja, zastarevaju u roku od tri godine od dospelosti svakog pojedinog davanja. Načelno možete zahtevati isplatu alimentacionih davanja koja datiraju od ranije ali na njih nećete imati pravo ukoliko druga strana bude istakla prigovor zastarelosti.

Što se kamate tiče, svaki dužnik koji zadocni sa ispunjenjem novčane obaveze duguje pored glavnog duga i zateznu kamatu. Način obračuna i stopa zatezne kamate je uređena posebnim zakonom.

Nedavanje izdržavanja jeste krivično delo za koji se vodi sumarni (skraćeni) krivični postupak. Cilj tog postupka nije naplata alimentacije već utvrđivanje krivice i odgovoronosi lica koje alimentaciju ne plaća i njegovo kažnjavanje. Postoji mogućnost da krivični sud prilikom izricanja uslovne osude učiniocu ovog krivičnog dela naloži isplatu zaostalih neisplaćenih alimentacija, ali prethodno mora da utvrdi njegovu krivicu. Nema krivičnog dela ako iz opravdanih razloga nije davano izdržavanje. 

Postovani,zanima me da li mogu da naplatim alimentaciju od majke oca deteta koji treba da placa? Nesto sam nacula da moze po clanu 154,a posto otac nije zaposlen,i duguje mi vec za cetiri godine alimentaciju,a kupio je nov auto koji je preveo na ime svoje majke,pa me zanima da li mogu da trazim da se proda taj auto i naolati alimentacija? Unapred hvala!
— anonimno

Poštovana,

Alimentacija je tačno utvrđena novčana obaveza zasnovana na odluci suda, ustanovljena u interesu deteta kako bi podmirila potrebe njegovog izdržavanja.

Dužnik alimentacije (izdržavanja) je otac deteta pa ne možete od njegove majke ili nekog drugog lica zahtevati ispunjenje te obaveze. Možete međutim tužti sudu oca deteta ukoliko smatrate da ima uslova i mogućnosti ali da namerno ne plaća alimentaciju odnosno ne ispunjava svoju obavezu izdržavanja.

Što se tiče pomenutog člana on propisuje pravo maloletnog deteta da bude izdržavano od strane jednog kruga svojih srodnika (u koji spada i njegova baba po ocu) uz uslov da roditelji nemaju sredstava za izdržavanje ili da nisu živi.

Obaveza izdržavanja maloletnog deteta od strane srodnika iz člana 154 PZ nije u vezi sa obavezom plaćanja alimentacije tako da se ta dva pitanja moraju odvojeno posmatrati.

Postovani,pre pet godina sam se razveo od bivse zene i sud je odredio da placam alimentaciju 22 procenata od plate. Pre dve godine sam se ozenio drugom zenom koja ima sina iz predhodnog braka,i koji zivi sa nama,a ove godine sam dobio sina sa njom. Da li mogu da trazim smanjenje alimentacije na osnovu toga,i da li uopste ima sanse da se smanji sobzirom da placam 22 procenata?
— anonimno

Poštovani,

Prilikom odlučivanja o visini alimentacije (22% od plate) sud je morao uzeti u obzir potrebe Vašeg deteta koje zavise od njegovih godina, imovine, obrazovanja, i drugih okolnosti ali je morao uzeti u obzir i Vaše mogućnosti kao davaoca izdržavanja koja zavise od Vaših prihoda, imovine, ličnih potreba kao i Vaše obaveze izdržavanja drugih lica. 

S obzirom na to, da su u međuvremenu nastale okolnosi koje utiču na Vašu mogućnost davanja izdržavanja, možete podneti sudu zahtev za izmenu odluke o visini izdržavanja deteta. Međutim, morate imati na umu:

  1. da visina alimentacije po pravilu ne sme biti manja od 15% niti veća od 50% redovnih mesečnih novčanih primanja umanjenih za poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje,
  2. visina izdržavanja mora da omogući Vašem detetu iz prethodnog braka takav nivo životnog standarda kakav uživate i Vi kao davalac alimentacije.  
... 8
Pravne oblasti
Oznake