Saveti
261
11. strana
Postovani

Imam jedan problem i molim Vas da mi pomognete. Radi se o tuzbi moje supruge za razvod braka.
Naime, ja zivim i radim u inostranstvu. Radim profesionalno u oblasti sporta.
Sa mojom sadasnjom suprugom sam zajedno 13 godina, sto je jedan veliki period,pogotovo emotivni, a u braku smo 1 godinu. Oboje imamo 33 godine.
Na zalost jos uvek nemamo dece, ni zajednicke imovine.
Ona je dosla i preselila se kod mene prosle godine i poceli smo nas zajednicki zivot sve sa nekim zajednickim ciljem da nesto napravimo sa nasim zivotom.Dobila je radnu dozvolu i vezana je za mene, znaci koliko ja mogu da ostanem i radim u inostranstvu, toliko moze i ona.
Posle izvesnog vremena, a i zbog tezine zivota u inostranstvu, jer smo tek na pocetku, nas odnos je poceo da se menja u smislu sitnih svadja, nerazumevanja, blage agresivnosti obe strane, ali bez nekih krupnih poremecaja u nasem odnosu. Mislili smo i nadali smo se da ce svi nasi planovi ici brze, medjutim sve je islo presporo i ona je pocela da gubi stpljene.
U oktobru ove godine, ona je zbog svih desavanja ovde i cinjenicom da tesko dolazi do posla za nju(mada je ona saobracajni inzenjer) ona je zapala u tesku depresiju,pa je to pored svih ostalih nesto tezih okolnosti u kojima smo bili, uticalo na nju da se vrati za Srbiju.Ja to nisam u pocetku odobravao ali sam na kraju popustio, pre svega zbog njenog zdravlja i ona se u Novembru vratila za Srbiju. Od tada sam je video jedanput u Srbiji i to je sve. Ona se lose oseca i kako kaze ne zeli da razgovara sa mnom.
Ali pre 2 dana mi je stigla njena tuzba iz Srbije za razvod braka, u sta ja nisam mogao da poverujem, jer to ni malo ne lici na nju.
Ona je nasla advokata koji je napisao tuzbu i ja sam pozvan na glavni raspravu 27.12. U tuzbi pise da se u braku ispoljila nesaglasnost naravi bracnih drugova i da je bracni odnos trajno poremecen, kao i da su mali izgledi da se odnosi poboljsaju. Time se ispunjavaju uslovi za razvod braka na osnovu cl.41 zakonika.
Kao dokaz se navodi saslusanje stranaka(mada mene niko nista nije pitao ni saslusao) i da tuzilja predlaze da se brak razvede. Takodje se predlaze da se postupak mirenja ne sprovodi , jer se ja nalazim u inostranstvu (mada ne znam kakve to veze ima, jer cu ja uvek da se pojavim kad bude trebalo i nisam saglasan da se brak razvede, jer jos uvek verujem, da je sve nesto tesko sto nam se desavalo bilo trenutno i volim je, a mislim da i ona mene, ali da je pod necijim pritiskom sve ovo uradila, mislim majcinim iz opet ne znam kog razloga).
Takodje se u tuzbi predlaze da se zakaze rociste za glavnu raspravu i da se donese presuda o razvodu naseg braka.
Znaci meni je taj poziv za glavnu raspravu od sudije stigao i ja cu se naravno odazvati jer cu u to vreme verovatno biti u Srbiji. Takodje pise da ukoliko se jedna ili druga strana ne pojavi rasprava ce biti odrzana sa prisutnom strankom i da ukoliko se obe ne pojave tuzba se povlaci. Eto to je sto se tice onoga sto pise u tuzbi.

Ima nekoliko pitanja za Vas:

1)da li u slucaju da se ja ne pojavim, sudjenje mora da bude odlozeno i da zakaze drugo u mom prisustvu ili da li ako ja nisam prisutan sud moze da razvede brak (odnosno sta mi Vi preporucujete)
2)da li mogu da insistiram ili da li imam pravo da zahtevam od suda postupak mirenja( jer mislim da trenutno nije psihicki sposobna da donese ovakvu odluku i da me tuzi)i sta ako ona kaze da ne zeli postupak mirenja, da li ipak imam prava na to?
3)da li moja supruga, kao tuzilja, mora da se pojavi na sudu 27.12 ili samo prisutvo njenog punomocnika je dovoljno za raspravu? da li bilo kakva odluka moze biti doneta bez njenog prisustva (s obzirom da njen punomocnik moze da kaze da je ona u losem zdravstvenom stanju i da nije mogla da se pojavi) i da li u slucaju njenog ne dolaska ja mogu da insistiram da se rasprava odlozi do dana kada ona bude mogla da bude prisutna?
4)da li Vi mozete da mi date neki savet ili da mi kazete kakva su moja prava da sacuvam ovaj brak i uopste kako bi trebao da postupim, s obzirom da ja mislim da postoji ipak neka nada da se brak odrzi?
5) da li mislite da trebam da pokusavam na sve nacine da stupim u kontakt sa njom i da pokusam da razgovaramo ili da ne forsiram i da sacekam raspravu?

Inace moram da Vam napomenem da je ovo za mene prvi put u zivotu da me neko tuzi , na srecu, i ja stvarno nemam iskustva sa ovakvim stvarima. Zato mi je Vasa pomoc preko potrebna.

Znam da sam Vam postavio nakoliko pitanja, mozda i previse, ali sva su vezana za ovaj moj problem i molim Vas najiskrenije da mi izadjete u susret i da mi odgovorite na njih jer bi ste mi stvarno puno pomogli.

Nadam se Vasem brzom odgovoru!

Unapred zahvalan.
— anonimno

Poštovani,

U pozivu koji ste od suda dobili treblo bi da su naznačene pravne posledice Vašeg eventualnog nedolaska. U slučaju Vašeg odsustva, postoji mogućnost da sudija odredi privremenog zastupnika i da se sa postupkom nastavi po redovnom toku stvari. U krajnjem slučaju moguće je da brak bude razveden i u Vašem odsustvu ali to Vama nikako ne ide u korist. U Vašem je interesu da se odazovete i prisustvujete ročištima a daleko najbolja solucija je angažovanje advokata.

Postupajući sudija ima obavezu da sprovede postupak mirenja, koji se odvija uz obavezno prisustvo oba supružnika, bez prisustva advokata. Ukoliko se ne složite sa predlogom Vaše supruge da postupak mirenja bude ‘preskočen’, postupak mirenja će se sprovesti. U slučaju da postupak mirenja ne uspe, prelazi se na postupak nagodbe odnosno ispituje se mogućnost da se sporazumno reše pitanja vršenja roditeljskog prava (ako ima dece) i deobe zajedničke imovine (ako takva postoji). Ukoliko i postupak nagodbe ne uspe, nastavlja se postupak po tužbi za razvod braka.

U nekim procesnim fazama postupka lično prisustvo tužioca/tužilje jeste neophodno i o tome sud vodi računa.

Postovani,
Vec 20 godina sam vlasnik placa u Nisu, za koji su placene sve komunalije, dozvola za gradnju itd., a do dana danasnjeg jos nije napravljena ulica. Do placa jedino moze da se dodje pesice, posto je na brdu, i bilo kakva gradnja je nemoguca(jedino helikopterom da se doveze gradjevinski materijal).
Da li imam osnova za naknadu stete od grada, posto iz tog razloga vec 20 godina zivim kao podstanar,jer nemam mogucnosti da sazidam kucu na placu koji sam uredno platio, kao i sve ostale obaveze?
Unapred zahvalan
— anonimno

Poštovani,

Prema našem mišljenju, na osnovu onoga što ste u pitanju izneli, nema osnova za naknadu štete.

Postovani,
Zeleo bih, ukoliko je moguce, dobiti pravni savet od Vas. Izlozicu problem:
20.09.2011. godine sam na parkiralistu Parking servisa na Trgu Nikole Pasica, prilikom parkiranja svog vozila putem sms uplatio parking kartu. Medjutim napravio sam gresku koju nisam primetio, a to je da je uplacena karta poslata na broj za drugu zonu parkiranja a ja sam se nalazio u prvoj zoni. Sada Parking servis pokrece postupak i trazi da platim ceo iznos doplatne karte koja zajedno sa pozivom iznosi 2170,00 din. Moguli ja nesto pravno uciniti, i na neki nacin platiti samo razliku u ceni izmedju zona parkiranja i troskove slanja obavestenja ili nesto slicno.
Hvala unapred
Nikola Milic
Nikola Milic

Poštovani,

Pokušajte da se obratite Parking servisu i obrazložite nastalu situaciju. Možda Vam ipak izađu u susret. Svakako imaju pravo da od Vas zahtevaju cenu doplatne karte s obzirom da parking ipak niste uplatili.

Postovani,moj bivsi suprug vec sedam godina ne isplacuje alimentaciju za dete.Iako u presudi stoji da je to njegova obaveza,on je nikada nije ispunio.Pokusala sam da stupim u kontakt sa njim ali bezuspesno.Kome da se obratim da bi moje dete ostvarilo svoja prava?
S postovanjem
— anonimno

Poštovana,

Prema važećim propisima, nedavanje izdržavanja predstavlja krivično delo predviđeno Krivičnim zakonikom Republike Srbije. Osim toga, polazeci od činjenice da posedujete pravosnažnu i izvršnu presudu, u poziciji ste da inicirate izvršni postupak protiv oca Vaše dece kako bi prinudnim putem bila ostvarena njihova potraživanja.

Postovani,
Sastavila sam komsiji prigovor mesne nenadleznosti u postupku protiv platnog naloga, ali se na podnesku nisam potpisala. Kako se sud po prigovoru mesne nenadleznosti oglasio nenadleznim mene zanima da li sam ucinila krivicno delo sastavljanjem podneska ili da li njegovo saopstavanje sudu cinjenice da mu je taj podnesak sastavio neko drugi ( navodjenjem imana i prezimena ) moze nekako da mi skodi?
— anonimno

 

Poštovana,

Na osnovu opisanog, jedino krivično delo koje se može uzeti u obzir i razmatrati je krivično delo nadripisarstva iz člana 342. Krivičnog zakonika. Međutim, ukoliko niste naplatili komšiji za tu uslugu ne bi trebalo da imate bilo kakve krivičnopravne posledice.

Poštovani
Potreban mi je odgovor na sledeće : nameravam da kupim zemljište (livadu) u našoj zemlji. Da li postoji način da moj punoletni sin i ja u isto vreme budemo vlasnici te nepokretnosti (pola-pola). Da li može biti jedan prodavac i dva kupca? Kako bi trebao da izgleda taj kupoprodajni ugovor? Kada navodim ugovorne strane, kod prodavca je jasno, ali kako treba kod kupca formulisati - suvlasnici ili jednog i drugog poimence i oboje treba da idemo na overu u sud, a je li moguća uknjižba na dva imena?
Pozdrav i zahvaljujem se unapred.
— anonimno

Poštovana,

Ugovor o kupoprodaji je dvostrani pravni posao. Uvek podrazumeva dve strane. Jedna strana je kupac a druga je prodavac. I na strani kupca kao i na strani prodavca može biti više lica. Potrebno je da na strani kupca u konkretnom kupoprodajnom ugovoru budu naznačena sva lica, odnosno Vaši identifikacioni podaci kao i  identifikacioni podaci Vašeg sina. Međusobni odnosi samih kupaca mogu biti regulisani kako ugovorom o kupoprodaji tako i posebnim ugovorom. Prilikom sudske overe zahteva se prisustvo svih ugovornih strana. Što se tiče uknjižbe, ona se bazira na pomenutom ugovoru a upisuju se svi vlasnici kao i njihovi vlasnički udeli.

... 11 ...
Pravne oblasti
Oznake