Saveti
261
18. strana
Postovani, moja majka i njena rodjena sestra su nasledile kucu od pokojne majke koju su pregradili i u jednom delu zive njena sestra sa porodicom a u drugom tj. nasem delu vise niko.Kuca je veoma stara ,od naboja tako da nas deo propada a ne mozemo da ubacimo stanare jer nije odvojena struja i voda,a i tetka ne dozvoljava.Hteli bi da prodamo,mozda cak i da isplatimo tetku pa da bude nasa,ali ona ne pristaje.Molim vas sta mozemo da uradimo i kako da znamo koliko da ponudimo tetki,i sta ako ona ne pristane na ponudu?
— anonimno

Poštovana,

Vaša majka ima pravo svojine na delu nasleđene kuće, sto znači da može njime slobodno raspolagati. Ima pravo na uvodjenje instalacija, može da zahteva od Vaše tetke odvajanje instalacija, jedino sporno pitanje u ovom slučaju je pitanje troškova takvih radnji. Kao vlasnik, Vaša majka može prodati svoju polovinu kuće, svojoj sestri ili nekom trećem licu. A ukoliko želi da otkupi od sestre njenu polovinu trebalo bi da joj ponudi tržišnu vrednost odnosno onaj iznos koji će utvrditi ovlašćeni procenitelj. Sestra kao vlasnik dela kuće slobodno odlučuje o tome hoće li prodati svoj deo, Vama ili trećem licu.

Postovani imam sledeci problem: laptop sa slomljenim ekranom, star sve ukupno 3 godine, odneo sam na servis(u kom isti nije kupljen ) pre 20 dana radi zamene ekrana. Platio sam unapred, dobio prijemnicu pecatiranu i saopsteno mi je da ce biti gotovo do kraja dana, pozvace me vec. Niko mi se nije javio naredna 2 dana, a na moj poziv dobijam odgovor,' bice gotovo za par dana, nesto se iskomplikovalo'. Ista prica se ponavlja. naredna 3 roka nisu ispostovana, da ne spominjem ne javljanje na telefon. Posle dve nedelje odlazim konacno da preuzmem lap top i primecujem da izbija svetlo uz donju ivicu novog ekrana. Na moju primedbu, serviser mi uzvraca kako je ekran nov i kako je to zanemarljivo. Odbijam da uzmem tako popravljen uredjaj i zatrazim svoj novac nazad, dobijam odrican odgovor nakon cega odlazim iz servisa pod parolom da cu se obratiti trzisnoj inspekciji. Kasnije doznajem da takvi slucajevi vise nisu u njihovoj nadleznosti i da to sad resava drustvo za zastitu potrosaca. Tamo dobijam odgovor da ce me pozvati 'jednog dana'. Mozete li mi reci kakva su moja prava u ovakvoj situaciji,sta mogu da ocekujem i postoji li ikakva sansa da povratim svoj laptop u stanju u kom sam ga predao i dobijem natrag svoj novac. U slucaju da serviser u potpunosti odbije da mi vrati laptop, kome da se obratim ? Da li je to onda stvar policeje? hvala unapred, pozdrav
zoran

Poštovani,

Dobro ste uradili kada ste se obratili Društvu za zaštitu potrošača. Ono što Vam savetujemo je da sastavite pismeni podnesak u kome ćete obrazložiti svoju situaciju. Takođođe, podnesak sastavite u dva primerka i da tražite od Društva da Vam jedan primerak overe kao dokaz da ste podnesak predali. Oni su dužni da postupaju po svakoj prijavi koju uputi potrošač, tako da će Vas sigurno uputiti šta dalje da preduzmete, a da to bude u Vašem najboljem interesu.

Postovani,
Jula meseca ove godine sam kupio putem licitacije preko Osnovnog suda u Nisu nekretninu.Licitacija je protekla bez problema, ja sam nekretninu uredno platio u zakonskom roku, dobio sam resenje da se ista meni dosudjuje, a potom i resenje o predaji. Ceo postupak do drugog resenja je trajao puna dva meseca. Medjutim na drugo resenje je ulozena zalba jednog od bivsih vlasnika koji su se sporili oko nekretnine i ja i dan danas cekam resenje po ulozenoj zalbi a proslo je skoro punih 5 meseci od kupovine.
Posto sam ja moje obaveze ispunio a ceo postupak se odugovlaci (koliko znam namerno, ali nemam dokaza) da li ja imam pravo da potrazujem kamatu na moj novac koji sam uplatio pre 5 meseci, obzirom da toliko vremena ne raspolazem ni novcem ni nekretninom i da li mogu da trazim ubrzanje postupka, izuzece sudije ili vec nesto od toga. Ujedno imam i nameru da se obratim predsedniku suda pa me interesuje da li to moze dovesti do ubrzavanja resenja ovog slucaja.

Unapred hvala na odgovoru i pozdrav.
— anonimno

Poštovani,

Pravilo je da rešenje suda proizvodi pravno dejstvo od momenta pravosnažnosti. Pravosnažnost rešenja nastupa istekom roka za izjavljivanje žalbe ako žalba nije izjavljena. Ukoliko se pak izjavi žalba u zakonom predviđenom roku, rešenje ne može da postane pravosnažno dok se ne donese odluka povodom uložene žalbe. Vi ćete postati vlasnik na nepokretnosti koju ste uredno platili momentom upisa Vašeg prava svojine u katastar nepokretnosti. Da bi do upisa došlo potrebno je da imate validan pravni osnov a u Vašem slučaju to je pravosnažno rešenje suda preko kojeg je sprovdena javna prodaja. Postupak koji se vodi po žalbi je zakonom predviđen kao deo procedure. Ukoliko možete da dokažete postojanje opstrukcije i odugovlačenja od strane nekog lica onda se to lice može smatrati odgovornim za štetu koju trpite pa od njega u parničnom postupku možete zahtevati naknadu štete.

Sa bivsim i pokojnim suprugom smo kupili plac i na istom izgradili porodicnu kucu. Razveli smo se sporazumno sa pravom koriscenja kuce do fizicke deobe. On je umro l998g. Na ostavinsku raspravu su pozvana nasa dva sina, ja nisam, Stariji sin se odrekao svog nasledstva u korist svog mladjeg brata, tako da se on vodi kao vlasnik objekta 1/1, Interesuje me da li naknadno, sada, mogu pokrenuti postupak /na koji nacin/,izdvajanja mog dela imovine koje se nisam odrekla /za koju sam mislim uskracena/. Hvala
Branka Milosevic

Poštovana,

Nakon razvoda Vi ste imali pravo na jednu polovinu zajedničke imovine stečene u braku. Kako ste se razveli od ostavioca pre njegove smrti, niste imali pravo na nasleđivanje njegove imovine (dakle, druge polovine) i zbog toga su na ostavinsku raspravu pozvani samo Vaši sinovi. Ipak, imate pravo da zahtevate deobu zajednicke imovine, s obzirom da deoba do danas nije izvršena. Predlog za deobu zajedničke imovine podnosi se nadležnom sudu koji o tome rešava u vanparničnom postupku. Međutim, kako jedan od zajedničara nije među živima i kako je njegovu imovinu (zajedno sa Vašim delom) nasledio Vaš sin, potrebno je da tužbom pokrenete parnični postupak, odnosno tužite sina. Od značaja za uspeh u sporu mogu biti i činjenice koje se odnose na sticanje od nevlasnika i sticanje svojine održajem.

Postovani,
ja sam jedna mlada majka koja se razvela sporazumno i cerka je ostala da zivi sa ocem, nisam imala uslove da je izdrzavam. Trebala sam da placam alimentaciju.
Medjutim, godinu dana mi je nije dao, niti mi dozvoljava da je cujem. Sada sam stambeno situirana i zelim je. Sta mogu da uradim kako bi moje dete bilo samnom?
jelena stankovic

Poštovana,

Iz Vašeg pitanja se da zaključiti da ste se sa supružnikom sporazumno razveli i zaključili pismeni sporazum o samostalnom vršenju roditeljskog prava. Na osnovu tog sporazuma pravo na vršenje roditeljskog prava pripada ocu deteta. Vi imate pravo da održavate lične odnose sa detetom i da o pitanjima koja bitno utiču na život deteta odlučujete zajednički i sporazumno sa ocem deteta . Po članu 81. Porodicnog zakona roditelj grubo zanemaruje duznosti iz sadržine roditeljskog prava ako sprečava održavanje ličnih odnosa deteta i roditelja sa kojim dete ne zivi, te zbog toga može u odgovarajućem sudskom postupku biti lišen roditeljskog prava. U svakom slučaju imate pravo da zahtevate izmenu sporazuma ako su se okolnosti u međuvremenu bitno izmenile, pri čemu svoja prava možete ostvariti i posredstvom suda.

Tetka i ja smo suvlasnic,ona ima prizemlje i podrum,ja sprat i tavan.Dvoriste je ,po ugovoru,zajednicko.Ona sada insistira na podeli dvorist koja meni ne ide u prilog jer ne dobijam idealnu polovinu,uzima mi ulaz i tera da pravim novi.Da li moze da samovoljno deli dvoriste
— anonimno

Poštovana,

Niko nema pravo da samovlasno pribavi pravo na stvar. Deoba se moze izvršiti ili sporazumno (ugovorom) ili u vanparničnom postupku.

... 18 ...
Pravne oblasti
Oznake