Saveti
261
2. strana
tata mi je skoro umro i iza sebe je ostavio stan koji je stecen u braku sa macehom to nije sporno nasledstvo posto nismim da nema testament znam da ima prava na to kao i brat i ja sto smo iz deca iz prvog braka,ona nema dece uopste.Pitanje moje je da li maceha ima pravo nasledstva nase dedovine,zapravo ono sto je otac nasledio od svojih roditelja?
— anonimno

Poštovana,

Zaostavštinu vašeg oca nasleđuju njegova supruga i njegova deca, na jednanke delove. Dakle, ukoliko je vaša maćeha u trenutku smrti vašeg oca bila njegova zakonita supruga, onda ona po zakonu nasleđuje trećinu njegove zaostavštine, dok trećinu nasleđuje vaš brat, a trećinu vi. Ovo naravno važi pod uslovom da vaš otac osim vas i vašeg brata nije imao druge dece. U zaostavštinu vašeg oca svakako ulazi sva njegova imovina podobna nasleđivanju, pa tako i sva ona pokretna ili nepokretna imovina koju je nekada ranije stekao nasleđem od svojih predaka. Imajući u vidu rečeno, moguće je da će vaša maćeha naslediti od svog supruga i jedan deo imovine koji je nekada pripadao vašem dedi po ocu.

Da li je zaista po nasem zakonu moguce da izvrsitelji prodaju stan moje majke na ime mog duga banci? Ja imam 45 godina, trenutno ne zivim u Srbiji, a stan je iskljucivo vlasnistvo moje majke I nema nikakve veze sa mnom, osim sto je tu bila moja poslednja adresa stanovanja u Srbiji. Hvala unapred.
Nikola Pantovic

Poštovani,

Izvršni postupak koji se vodi prema vama kao izvršnom dužniku podrazumeva postupak prinudnog namirenje poverioca (u ovom slučaju banke) iz vaše imovine, imajući u vidu da samo vi svojom imovinom odgovarate za svoje obaveze, te da sva ostala lica, uključujući tu i najbliže krvne srodnike, njihovom imovinom ne mogu odgovarati za vaše obaveze.

Ukoliko predmetni stan nije u vašem vlasništvu, onda on ne može biti predmet izvršenja u izvršnom postupku koji se vodi za namirenje vašeg duga, niti bi se vaš dug mogao namiriti prinudnom prodajom stana koji je u isključivom vlasništvu vaše majke.

Dobar dan. Imam problem. Bila sam u vezi 5 god sa deckom koji mi je pomagao i slao iz ch finansijsku pomoc. I sad zeli da me tuzi da sve vratim nazad. Sta da radim?
— anonimno

Poštovana,

Svako ko smatra da mu je povređeno subjektivno građansko pravo ima pravo da se tužbom obrati sudu i traži zaštitu svojih prava i pravnih interesa. Prema tome, ukoliko neko lice smatra da mu dugujete novac, ono ima na raspolaganju pravnu mogućnost da se u cilju naplate svog potraživanja obrati sudu, odnosno može protiv vas u tom smislu podneti tužbu. U tako pokrenutom sudskom postupku tužilac mora dokazati svoje tvrdnje odnosno postojanje svog pravnog osnova. Imajući u vidu rečeneno, vi ne možete uticati niti sprečiti drugo lice da protiv vas podnese tužbu sudu. Međutim, ukoliko se pretnje tužbom obistine pa tužba protiv vas bude zaista podneta, potrebno je da se obratite advokatu i što pre uzmete učešče u tom postupku.

Postovani gospodine,

Nakon smrti moje bake pre pola
godine ja I moje sestre nismo dobile poziv za ostavinsku raspravu Kao naslednici naseg pokojnog oca.
Naime baka je zivela sa nama 16 godina da bi posle oceve smrti bila smestena u dom posto niko od njene ostale dece nije hteo da je preuzme kod sebe.
Navodno je jedna tetka dobila cello imanje zajedno sa kucom jer je baba prepisala imovinu .da li je mi I dalje mozemo da pokrenemo ostavinsku raspravu.
Unapred hvala
— anonimno

Poštovana,

Ukoliko nije vođena ostavinska rasprava iza smrti bake, a pritom postoji njena imovina koju treba raspodeliti naslednicima, onda bi trebalo pokrenuti ostavinski postupak. Ukoliko je baka raspolagala za života svom svojom imovinom tako da nakon njene smrti nije ostala imovina koja bi predstavljala njenu zaostavštinu, onda nema svrhe pokretati ostavinski postupak. Međutim, ukoliko je raspolaganjima koje je činila za života, vaša baka povredila nekim naslednicima pravo na nužni nasledni deo, onda bi ti naslednici mogli u parničnom postupku potraživati svoja prava koja im po tom osnovu pripadaju.

Nasledila sam trecinu stana posle majcine smrti.Jedna od sestara vec tri godine nece da proda stan bez ikakbog razloga,-jednostavno se igra sa nama.Koji je pravni lek.
Cveta Stankovic

Poštovana,

Vi kao suvlasnik imate pravo da pred sudom pokrenete postupak deobe zajedničke nepokretnosti. U tom postupku sud će po vašem predlogu odrediti deobu nepokretnosti. Ukoliko fizička deoba nije moguća, sud će odrediti prodaju nepokretnosti, pri čemu će se novac dobijem prodajom podeliti svim suvlasnicima, srazmerno njihovim suvlasničkim udelima. Troškove deobe bi takođe trebalo da snose svi suvlasnici shodno veličini svojih suvlasničih udela.

Postovanje. Zaposlen sam u kurirskoj sluzbi i gazda zahteva da potpisem sporazumni otkaz,a nisam na poslu vec 2 nedelje i ne zelim sa potpisem sporazumni posto mi nisu uplatili platu. Zanima me da li oni imaju prava na to i sta da radim
— anonimno

Poštovani,

Vaš poslodavac ne može od vas zahtevati da potpišete sporazum o raskidu ugovora o radu i vi niste dužni da to učinite ukoliko to ne želite. Međutim, neopravdano odsustvo zaposlenog sa rada predstavlja otkazni razlog, pa poslodavac ima mogućnost da vam po tom osnovu jednostrano otkaže ugovor o radu. Činjenica da vam zarada u proteklom periodu nije uredno isplaćena ne može biti opravdanje za vaše odsustvo sa rada, imajući u vidu da Zakon o radu detaljno reguliše pod kojim uslovima zaposleni može da odsustvuje sa rada. U pogledu neisplaćene zarade, postoje pravni mehanizmi da se to potraživanje koje imate prema poslodavcu namiri sudskim putem.

2 ...
Pravne oblasti
Oznake