Saveti
251
20. strana
Od 2007 godine EPS-u ne placam struju jer sam bez posla. Zivimo nas troje od minimalnog licnog dohotka supruge od kojeg se oduzima kredit do 5000 dinara tako da nam ostaje 12000. da li ima pravne osnove da mi kao fizicka lica tuzimo EPS za zastarevanje duga, posto oni nas ocigledno nece tuziti vec samo dodju i iskljuce struju. Tuze nas da smo se sami prikljucili, te sam ja zbog toga osudjen prvi put na cetiri a drugi put na dva meseca uslovno. Radio sam u fabrici koja je otisla u stecaj i ostao bez posla. U Aprilu 2011 dobio sam posao u Sabackoj firmi "Medikom", kao portir, ali sam zbog tih kazni momentalno dobio otkaz kao osudjivano lice. Kako zivimo od suprugine plate koja je 12000 dinara, sa cerkom koja studira visu vaspitacku koja je morala zamrznuti prvu godinu jer nismo imali da joj platimo skolarinu, zanima nas kako smo duboko svesni da nas EPS nece tuziti za dug, vec samo dodju i iskljuce struju, a u ogromnom strahu da ce nam odneti i brojilo, zivimo u stambenoj zgradi.Zanima me da li mi mozemo da tuzimo EPS po obligacionom pravu za zastarevanje duga, takodje, zbog svega toga supruga je psihicki obolela, nije radila tri meseca, zbog duboke depresije, suicidnih misli, i jake terapije pa nas zanima da li mozemo da tuzimo EPS za dusevni bol, moj gubitak posla, za nesto sto je EPS znao da je zastarelo, nemogucnosti da zbog uslovne kazne nadjem novi posao, a vec imam 50 godina i jos samo 5 godina do penzije. Takodje se pozivamo na nehumanost, ostaviti nekoga bez struje u 21. veku. Ima li kakve osnove da ova tuzba stigne do Strazbura zbog nehumanog ponasanja prema ljudima u svetu gde cak i zivotinje imaju poseban tretman i uslove. Kako nasa porodica moze da se prehrani sa 12000 dinara. Da li mozemo potrazivati od EPS-a novcanu nadoknadu za pretrpljeni dusevni bol i svakodnevni strah od najgoreg i svakodnevnog stresa koji vodi ka bolesti.
Danilo

Poštovani,

EPS može obustaviti isporuku električne energije kupcu samo pod uslovima koji su propisani određenim zakonskim i podzakonskim aktima. U Vašem slučaju EPS najverovatnije nije protivpravno postupao s obzirom da struju ne plaćate i s obzirom da ste se samovlasno priključili. Svakako nemate pravo na naknadu nematerijalne štete od EPS-a jer se to preduzeće ne može smatrati odgovornim za duševni bol koji pominjete, za nemogućnost zaposlenja ili za psihofizičko stanje Vaše supruge.

EPS ima pravo da od Vas potražuje celokupan iznos duga, s tim da možete istaći prigovor zastarelosti za onaj deo potraživanja koji je zastareo pa će ostati obaveza da izmirite samo onaj deo duga koji nije zastareo. Dakle, ne postoji tužba za zastarelost, već se to ističe kao prigovor poveriocu ili sudu. Zastarelost počinje da teče od onog momenta kad poverilac (EPS) stekne pravo da zahteva ispunjenje obaveze (naplatu duga).

Iako se nalazite u teškoj materijalnoj situaciji, to ne znači da imate pravo na besplatno korišćenje električne energije. Pravo na korišćenje električne energije mimo ugovora sa preduzećem za distribuciju, ne postoji ni kao ljudsko pravo, te ne može biti predmet rešavanja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

MOLIO BIH VAS DA MI ODGOVORITE,
MOGU LI DA OPOZOVEM OVLASCENJE-PUNOMOC KOJU SAM POTPISAO ADVOKATU DA NOVCI OD ODSTETE OD OSIGURANJA IDU NA NJEGOV RACUN-HVALA
— anonimno

Poštovani,

Ukoliko još uvek nije došlo do uplate sredstava na račun advokata, možete opozvati punomoćje, pri čemu opoziv pogađa punomoćje u celini. Ako želite da Vas isti advokat i dalje zastupa pod drugačijim uslovima, morate sa njim potpisati novo punomoćje.

Poštovani, molim Vas za razjašnjenje jedne nedoumice. Čuo sam da izvršenje kazne zastareva nakon dve godine od dana izrečene presude. Moj problem je sledeći. U aprilu 2009 godine sam napravio prekršaj prolazak kroz crveno, u decembru iste godine dobio sam rešenje kojim se kažnjavam oduzimanjem dozvole na tri meseca i novčanom kaznom. Kako sam se odselio sa adrese na kojoj sam živeo, a nisam se odazvao izvršenju presude, policija me je tražila nekoliko puta na datoj adresi i nakon toga su mi stavili fiktivnu adresu. E sada mene zanima da li ova presuda zastareva u decembru ove godine ili ne?! Hvala unapred!
Aleksandar R

Poštovani,

Rok zastarelosti iznosi 2 godine od dana dostavljanja presude, kako ste i pretpostavili. Pošto Vam je presuda dostavljena u decembru 2009. godine, zastarelost nastupa u decembru 2011. i Vi niste više u obavezi da izvršite kaznu.

Da li mesna zajednica po vazecim zakonima moze da vrsi komunalnu delatnost, naime imam spor sa mesnom zajednicom Backi Sokolac pred osnovnim sudom u Subotici ispostava Backa Topola, u vezi spornog racuna za naplatu vode od strane Mesne zajednice.Naime mesna zajednica obavlja komunalnu delatnost ocitavanja i naplate vode i ako nije privredno lice registrovano za obavljanje komunalne delatnosti, odnosno komunalnu delatnost obavljaju clanovi Saveta mesne zajednice volonterski.Sudski proces je u toku, u medjuvremenu sam saznao od opstinskog ombudsmana da po njegovom misljenju mesna zajednica ne bi smela da obavlja komunalnu delatnost i on je pokrenu spor pred Ustavnim sudom dovodeci u pitanje opstinsku odluku kojom se nadleznost komunalne delatnosti u selima potpuno prenosi u nadleznost mesnih zajednica sto je u suprotnosti sa Zakonom o komunalnoj delatnosti,proces pred ustavnim sudom je jos na cekanju.

Zanimame da li imam pravo na osnovu Zakona o komunalnoj delatnosti da osporim pravo Mesnoj zajednici da vodi postupak pred Osnovnim sudom.
Petar Zigic

Poštovani,

Ne možete osporiti pravo pomenutoj mesnoj zajednici da bude strana u postupku pred sudom. Pogotovo ne zbog toga što smatrate da obavlja delatnost koja je u suprotnosti sa zakonom. Odluku o tome da li je MZ prekoračila svoja ovlašćenja doneće sud.

Moj otac je bio u prvom braku i iz prvog braka ima mene. Zatim se opet ozenio i sa tom drugom zenom je dobio sina ali taj sin je preminuo mlad. Za vreme braka sa drugom zenom je dobio stan i taj stan je i dalje u otkupu i vodi se na mog oca. Moj otac je preminuo prosle godine a druga zena pre par meseci, Druga zena osim sina kog je imala sa mojim tatom nije imala vise dece. Moj otac je bio vlasnik stana i moguce je da je imao stan i pre braka sa drugom zenom, sa mojom majkom nije imao stan.
Interesuje me ko je naslednik stana? Da li ja nasledjujem ceo stan ili samo polovinu koja je pripadala mom ocu?
Unapred puno hvala
Petrovic Vanja

Poštovana,

Trebalo bi da imate pravo samo na polovinu stana (na onaj deo koji pripada Vašem pokojnom ocu jer Vi samo njega nasleđujete), drugu polovinu po zakonu nasleđuje neko lice koje pripada zakonskom krugu naslednika druge žene Vašeg oca. U svakom slučaju to će do detalja biti raspravljeno u ostavinskom postupku.

Da li je moguće poništiti prvosnažo rešenje zbog zloupotrebe roka žalbe.Naime datum zavođenja rešenja je 11.07.2011,kada je i dobilo delovodni broj, a na dostavnici koju sam ja potpisao datum prijema rešenja napisan je 21.06.2011, tako da sam uskraćen za pravo na žalbu,a inače rok za podnošenje žalbe je 15 dana od dana prijema.
Napominjem da sam navedenu dostavnicu potpisao 13.07. bez datuma,a kada je overena i meni dostavljena kao datum prijema je upisan 21.06.
Saša Stevanović

Poštovani,

Rok za podnošenje žalbe počinje da teče od momenta prijema rešenja. Kako je od tog trenutka proteklo dosta vremena, rešenje je po svemu sudeći postalo pravosnažno. Sada Vam na raspolaganju stoje takozvani vanredni pravni lekovi (pod uslovom da su za njih ispunjeni propisani uslovi) kojima možete pobijati pravosnažno rešenje.

... 20 ...
Pravne oblasti
Oznake