Saveti
261
3. strana
Postovani,

Dve godine sam u braku, imamo dete od godinu ipo dana i drugo je na putu, za mesec ipo dana mi je termin porodjaja. Odnos izmedju supruga i mene je katastrofalan, svakim danom sve gori. Psihicki me maltretira svakog dana, a desi se (u poslednje vreme vrlo cesto) i da podigne ruku na mene i to pred detetom. Konstantno me vredja i ponizava. Ne mogu vise da ga podnesem i zelim da se razvedem. Ne preuzima nikakvu odgovornost oko deteta, stalno skita i u jutarnjim casovima se vraca kuci u alkoholisanom stanju. Preko dana takodje nikada nije kod kuce, vec sa drustvom po kafanama. Do sada se nikada nisam odvojila od deteta ni na jedan dan, mnogo smo vezani, kako on za mene, tako i ja za njega. Zanima me, ukoliko bismo se razveli, da li postoji mogucnost da mi uzme decu? Oboje smo zaposleni, ja sam trenutno na bolovanju.
Molim za odgovor. U napred hvala.
— anonimno

Poštovana,

Ukoliko pri razvodu sa suprugom ne postignete sporazum o načinu vršenja roditeljskog prava nad vašom zajedničkom maloletnom decom, o tome će odlučiti nadležni sud, imajući u vidu sve okolnosti slučaja, pri čemu će se svakako voditi računa o najboljem interesu dece. U parničnom postupku pred sudom svaka od strana može dokazivati da bi za decu bilo bolje da budu poverena jednom ili drugom roditelju na čuvanje i vaspitanje. Takođe, u ovom postupku je neophodno i učešće Centra za socijalni rad koji će izneti svoje obrazloženo mišljenje u pogledu toga koga od roditelja smatra adekvatnijim za poveravanje dece na čuvanje i vaspitanje.

Postovani,prijavljena sam na odredjeno kod svog poslodavca.Dobila sam ponudu za bolji posao,pa me interesuje da li mogu da dam otkaz pre isteka ugovora i kako ide procedura za to?
— anonimno

Poštovana,

Ugovor o radu koji ste zaključili na određeno vreme, možete otkazati i pre isteka roka na koji je ugovor zaključen. To možete učiniti dostavljanjem otkaza poslodavcu, u pismenoj formi, uz poštovanje otkaznog roka. Ukoliko otkazni rok nije predviđen u vašem ugovoru o radu, primenjuje se zakonski otkazni rok od 15 dana.

Da li članovi porodičnog domaćinstva moraju obavezno da žive na istoj adresi? Da li postoji pravni propis kojim se normira pojam porodičnog domaćinstva? Pitanje postavljam zato što sam u nedoumici da li je moj sin, prijavljen na adresi stana mog pokojnog oca, pred zakonom član mog porodičnog domaćinstva ili ne (u stvarnosti jeste jer, iako je zaposlen, finansijski je potpuno zavisan od mene i moje supruge, a i inače češće boravi u našem stanu nego u stanu svog pokojnog dede).
Branko Karan

Poštovani,

Ukoliko vaš sin i vi u vašim ličnim kartama nemate istu adresu stanovanja, onda vaš sin nije član vašeg porodičnog domaćinstva, bez obzira što više vremena provodi kod vas nego kod sebe u stanu i bez obzira što ga vi i dalje izdržavate.

Rodjak mi je bez moje saglasnosti srusio kucu koja je u vlasnistvu mene i tri brata i to mi je dedovina sa oceve strane koja su moja prava?
— anonimno

Poštovana,

Na opisani način vaš rođak je po svemu sudeći izvršio krivično delo Uništenje i oštećenje tuđe stvari iz čl. 212. Krivičnog zakonika, zbog čega je potrebno protiv njega kao izvršioca dela pokrenuti krivični postupak pred nadležnim sudom. Po okončanju tog krivičnog postupka, ili paralelno sa tim postupkom, možete pokrenuti i sudski parnični postupak za naknadu štete koju ste kao suvlasnik rušenjem navedenog objekta pretrpeli.

Postovani,

Zanima me da li je i na koji nacin kaznjivo snimanje telefonskih razgovora na svom mobilnom telefonu putem aplikacija za snimanje razgovora?

Unapred zahvalna.
— anonimno

Poštovana,

Snimanje svojih telefonskih razgovora mobilnim telefonom putem softverske aplikacije samo po sebi nije protivpravno i kao takvo nije kažnjivo, pa se ono može preduzimati i bez prethodno pribavljene saglasnosti sagovornika. Međutim, potrebno je praviti razliku izmedju radnje snimanja telefonskog razgovra sa jedne strane i radnje upotrebe tako snimljenog sadržaja sa druge strane. Dok snimanje razgovora nije zabranjeno i kažnjivo, upotreba (odnosno zloupotreba) tako snimljenog razgovora može biti protivpravna, a u određenim slučajevima i krivičnopravno sankcionisana. Dakle, postojanje protivpravnosti se procenjuje u zavisnosti od načina upotrebe snimljenog sadržaja, kao i svrhe za koju se on koristi.

Postovani,
Da li prestaje placanje alimentacije ukoliko maloletna cerka (15 god) zatrudni i odluci da se uda?
— anonimno

Poštovana,

Prestanak obaveze plaćanja alimentacije za maloletno dete vezuje se za prestanak roditeljskog prava.

U konkretnom slučaju vaše roditeljsko pravo bi prestalo ukoliko bi vaša maloletna ćerka stekla potpunu poslovnu sposobnost pre svog punoletstva. Uslov za to je da ima navršenih 16 godina života i da je:

  • po prethodno dobijenoj dozvoli nadležnog suda zaključila u brak, ili

  • postala roditelj, dostigla telesnu i duševnu zrelost potrebnu za samostalno staranje o sopstvenoj ličnosti, pravima i interesima i da je nadležni sud dozvolio sticanje potpune poslovne sposobnosti.

3 ...
Pravne oblasti
Oznake