Saveti
261
30. strana
nasledila sam stan od oceve tetke, 4.5 god traje parnica jer me je sva rodbina tuzila. uskoro se to zavrasva jer je utvrdjeno da je testament validan. moj glavni problem je otac koji je prekupirao taj sta i izdaje ga 6 god. interesuje me koja ja prava ima kd dobijem taj stan. jer sam nacula da nemam prava da izbacim stanare 15 do 30 dana. plasim se sta ce biti posle jer mi otac mirnim putem ne bi dao stan. ne bih volela da se tuzakam sa ocem, htela bih da se uselim u taj stan nakon dobijene pravosnazne presude.
— anonimno

Poštovana,

Kada nakon pravosnažnosti presude postanete vlasnik pomenutog stana, postaćete ujedno i zakupodavac stanarima koji se u tom stanu nalaze po osnovu ranije zaključenog ugovora o zakupu stana. Morate ispoštovati raniji ugovor o zakupu, pa ako nije zaključen na određeni vremenski period, stanarima možete dati otkaz poštujuću ugovoreni otkazni rok. U svakom slučaju na raspolaganju vam je tužba za iseljenje protiv svakog lica koje je useljeno u Vaš stan bez pravnog osnova.

za koliko godina zastareva podela imovine posle razvoda bila sam 13 godina u braku prilikom razvoda nisam trazila svoj deo stecene imovine koja nije mala zato sto je dete ostalo sa ocem misleci da ce to biti njegovo medutim odnosi sina sa ocem su se pokvarili gde mu se preti iterivanjem iz kuce koju smo u zajednici napravili dali ja mogu sad da trazim svoj deo ukuci da bih obezbedila sina brak je razveden 1995
— anonimno

Poštovana,

Pravo na deobu zajedničke imovine ne zastareva. Jedino ograničenje koje zakon postavlja je da se deoba ne može zahtevati u nevreme, odnosno u vreme kada bi deoba za drugog suvlasnika značila štetu.

Poštovanje,

Zivim 27 godina u braku iz koga ima punoletnog sina. Zelim da se razvedem i podelim imovinu. Stan u kome zivimo je bio stan njegovih roditelja, ali posle njihove smrti mi smo zajedno otkupili taj stan. Da li imam pravo na polovinu stana? Drugo pitanje je, da li ja i sin možemo na bilo koji način da se odreknemo njegovih dugova, jer on vise ne zna kome i koliko duguje, a u kucu ne daje ni dinara, niti placa racune(komunalije), niti mi znamo sta on radi sa novcem. Obzirom da živim od penzije i mi je teska finansijska situacija, molim Vas da me posavetujete šta da uradim.
Unapred veliko hvala na odgovoru.
Gordana Peškir

Poštovana,

U slučaju deobe zajedničke imovine bračnih drugova zakonska je pretpostavka da supružnicima pripada po polovina. Ukoliko ne dođe do sporazumne deobe, u postupku sudske deobe svaka strana može dokazivati da je njen udeo veći. Pošto ste stan otkupili zajedno sa mužem u toku trajanja bračne zajednice,  ulazi u Vašu zajedničku imovinu. Ukoliko se sporazumno ne dogovorite sud će odlučiti koliki je Vaš udeo u zajedničkoj imovini odnosno stanu.

Za dugove Vašeg muža ne odgovarate ni Vi niti Vaš sin. To znači da se iz Vaše imovine (osim ukoliko to ne želite) ne mogu namiriti dugovanja koja ima Vaš suprug. S obzirom da posedujete zajedničku imovinu, poverioci vašeg supruga mogu samo zahtevati deobu Vaše zajedničke imovine kako bi se naplatili iz samo muževljevog dela.

Postovani!
Molim Vas da mi odgovorite kada prestaje obaveza placanja alimentacije?
Sada obavezu placanja alimentacije izvrsavam putem administrativne zabrane u visini 30% od licnih primanja koje se uplacuje na tekuci racun bivse supruge kojoj je povereno starateljstvo nad detetom. Dete je nedavno napunilo 18 godina i redovan je ucenik.
Interesuje me pravno gledano, (moralno i roditeljski znam), kakve su moje dalje obaveze po pitanju placanja alimentacije i da li mogu da buduce obaveze uplacujem detetu a ne na racun bivse supruge da bi skinuo administrativnu zabranu na licna primanja i nacin kako da to ostvarim.
Unapred hvala.
milan

Poštovani,

Roditelji su dužni da pružaju svojoj deci izdržavanje do punoletstva odnosno do navršene 26. godine života ukoliko su na redovnom školovanju.

Ukoliko mislite da imate osnova i želite da promenite modalitet i visinu plaćanja izdržavanja, morate se obratiti sudu.

Postovani
Odrzana je ostavinska rasprava iza mog pokojnog oca.Od nas petoro pozvanih (cetvoro dece i supruga preminulog),jedno se nije pojavilo.Moj otac iz prvog braka ima dva sina,a mladji se nije pojavio iako je znao za rociste,sudija je insistirao da se pred njim pozove da bi znao da li samo kasni ili ne dolazi uopste,sto je i ucinjeno.Polubrat je bio "sprecen"da dodje,sto je sudija i ubelezio kao neopravdano odsutan.Mi smo se izjasnili sto se tice nasledstva i potpisali se.Sobzirom da sestra i ja imamo ugovore o dozivotnom izdrzavanju sa pok. ocem i sa majkom,stariji polubrat je imao primedbu i upucen je na parnicu.
Ono sto meni nije jasno je sledece.Sudija zakazuje sledece rociste za polubrata koji se nije pojavio, za pocetak sledece godine sa obrazlozenjem da i on mora da se izjasni da li se slaze sa svojim bratom i da li trazi jos nesto.Da li je takva praksa ili je sudija mogao da sve okonca i na ovom rocistu?Nama je receno da ne moramo da dolazimo na to rociste jer smo mi svoje zavrsili.Kako cu ja znati sta je polubrat izjavio,jer me vec sa starijim ceka parnica?I da li se ta parnica pokrece tek kada i mladji polubrat da izjavu ili moze i sad?Valjda postoji neki rok za podizanje iste?Da budem iskrena nista mi nije jasno,i svasta mi pada na pamet,pogotovu jer su obojica iskljuceni iz nasledstva zbog ugovora koje imamo sestra i ja,a pri tom supruga jednog od njih radi u istom sudu.Ja ovo kapiram kao njihovo prolongiranje stvari,ali mi nije jasan sudija.
— anonimno

Poštovana,

U postupku ostavinske rasprave, sud poziva i uzima izjave od svih lica koja se pozivaju na zakonsko nasleđivanje, pa nije neobično što je za Vašeg polubrata zakazano posebno ročište. Vaše prisustvo na sledećem ročištu nije neophodno, s obzirom da ste već dali izjavu ali možete prisustvovati ako to želite.

Parnica će biti pokrenuta kada Vaš polubrat podnese tužbu, sam ili zajedno sa bratom. O podnetoj tužbi kao i o zakazanom pripremnom ročištu bićete blagovremeno obavešteni od strane suda putem pismenog poziva.

Tužila sam bivšeg supruga za neplaćanje alimentacije. Brak je razveden 23.12.1999. Od tada bivši suprug nije plaćao alimentaciju nikada i ja sam rešila da ga tužim, sin je sada 15 godina. Bivši suprug prima porodičnu penziju i tuđu negu i pomoć jer je invalidno lice. Ima novu vanbračnu zajednicu, i ima dete sa vanbračnom suprugom, a drugo je na putu. Tužbeni zahtev je 40% od ukupnih neto mesečnih primanja. Njegova primanja su 39000 ukupno (penzija i TNP). U Zakonu su navedena primanja (zarade, honorari...)nigde ne postoji izuzeće za TNP. A i potrebe deteta od 15 godina i od 1 godinu nisu ista, a mene sudija ubedjuje da moram da prihvatim jer bože moj, on ima novu zajednicu mora da brine o deci A za naše zajedničko dete nije davao nikada!
Hoću da mu uzmem maksimum, zanima me put i način.
Hvala unapred
— anonimno

Poštovana,

Izdržavanje (alimentacija) se određuje prema potrebama poverioca (deteta) i mogućnostima dužnika izdržavanja (oca deteta). Mogućnosti dužnika izdržavanja zavise od njegovih prihoda, mogućnosti za zaposlenje i sticanje zarade, njegove imovine, njegovih ličnih potreba i drugih relevantnih okolnosti u koje spada i obaveza da izdržava druga lica (decu iz nove vanbračne zajednice).

Visinu alimentacije određuje sud, pri čemu se rukovodi interesima pravde. Sud će se postarati da visina alimentacije bude pravična i za Vaše dete i za oca Vašeg deteta. Maksimalni iznos alimentacije određene u procentu od redovnih mesečnih primanja je 50%.

Pravo na tuđu negu i pomoć ustanovljeno je u korist lica koja usled bolesti ili povrede nisu u stanju da se sama staraju o sebi, već im je potrebna pomoć drugih. Novčana sredstva koja se dobijaju iz te pomoći ne mogu se koristiti u druge namene osim da se obezbedi neophodna pomoć radi obavljanja osnovnih životnih potreba. Smatramo da se primanja po osnovu TNP ne mogu ubrajati u redovna mesečna novčana primanja iz kojih bi se isplaćivala alimentacija. Svakako konačnu reč o tome daće sud.

... 30 ...
Pravne oblasti
Oznake