Saveti
261
4. strana
Да ли ванбрачни партнери плаћају порез на уговор о поклону,поклон је ауто...
— anonimno

Poštovani,

Zakonom o porezima na imovinu, koji reguliše ovu materiju, nije predviđena mogućnost oslobođenja vanbračnog partnera od obaveze plaćanja poreza na poklon koji je učinjen od strane drugog vanbračnog partnera.

Postovani, podnela sam zahtev za sporazumni razvod braka, gde sam navela da nemamo zajednicku imovinu i decu. Muz nije ispostovao dogovor koji smo imali i sad zelim da podelim sve na pola, jer sam ja u tom braku bila 14 godina, ulagala u kucu u kojoj smo ziveli, ucestvovala u kupovini automobila itd. Rociste je zakazano za septembar mesec pa me zanima da li ja ipak imam pravo na tu zajednicku imovinu, s obzirom da sam navela da nemamo zajednicku imovinu?
— anonimno

Poštovana,

Najbolje bi bilo da u toku postupka, odnosno brakorazvodne parnice, pred postupajućim sudom istaknete zahtev za deobu zajedničke imovine nastale u toku trajanja bračne zajednice. Potrebno je da u što ranijoj fazi postupka preinačite vaš tužbeni zahtev u gore navedenom smislu.

Na ostavinskoj raspravi nakon smrti oca 2005. god. izjasnila sam se da se odričem nasledstva u korist majke ( ona i ja smo naslednice ).Kasnije sam saznala da je trebalo da se izjasnim da se ne prihvatam svog dela nasledstva. Koje pravne posledice po moje naslednike i mene može da prouzrokuje ovo moje nepoznavanje pravne terminologije?
— anonimno

Poštovana,

Odricanje od nasleđa u korist nekog drugog naslednika pravno se izjednačava sa poklonom, pa se u tom slučaju pretpostavlja da se naslednik najpre prihvatio nasleđa, a potom svoj nasledni deo poklonio nekom drugom nasledniku. Sa druge strane, neprihvatanje nasledstva podrazumeva davanje negativne nasledničke izjave, odnosno odricanje od prava da se nasledi, u kom slučaju se na nasleđe, umesto lica koje ne želi da nasledi, pozivaju njegovi naslednici ukoliko ih naravno ima.

Odricanjem od nasleđa u korist svoje majke niste definitivno izgubili mogućnost da kasnije ostvarite neka prava na toj imovini, jer ćete vi kao ćerka biti pozvana na nasleđe nakon smrti vaše majke, pa ćete tako imati priliku da ukoliko date pozitivnu nasledničku izjavu i prihvatite se nasleđa, nasledite od nje ono što ste joj "poklonili" ranijim odricanjem od nasleđa u njenu korist. Ovo naravno ukoliko ta imovina bude sačuvana, odnosno ukoliko bude postojala u vreme majčine smrti.

Postoavni,

Imam sledeci preoblem.. Rec je o bivsoj devojci koji me terorise zbog navodnog duga koji imam prema njoj.. Ne poricem da ga imam ali je doticna osoba tu sumu uvecala 5 puta.. Pre izvesnog vremena pocela je da mi preti sa ljudima koji ce koji ce me "napasti" kao i moju porodicu imam dokaz da u pisanom formatu.. Zvala me je Milion puta,kao i neki njen poznanik,pokusavaju da iznude taj novac jer znaju da postoji nasledstvo nakon smrti mog roditelja,zbog cega sam i inace deo novca uzeo od nje..
Bojim se da ce stvarno neko napasti moju porodicu i mene jer ta osoba nije normalna,ne znam sta mogu da uradim?
Za moju porodicu i mene vise ne postoji normalan zivot jer strepimo da ce nam se nesto desiti..
Molim vas ako mi mozete reci koje korake mogu preduzeti u cilju zastite svojih bliznjih?

Hvala unapred


Srdacan pozdrav
— anonimno

Poštovani,

Ukoliko vam neko preti i zbog toga se osećate ugroženo, prijavite ga policiji, tim pre ako pretnje potiču od lica čiji vam je identitet poznat. Takođe, podnesite policiji na uvid sve što imate od dokaza koji se odnose na pretnje. Što se tiče duga koji imate po osnovu zajma od bivše devojke, u obavezi ste da dug vratite sa ili bez kamate u zavisnosti od toga kako ste ugovorili zajam. Strana kojoj dugujete ima na raspolaganju pravne mehanizme (tužbu nadležnom sudu) za ostvarenje svojih novčanih potraživanja.

Poštovani, stanujem u prizemlju zgrade na Zvezdari, Šejkina 58a.Svakodnevno u dvorištu zgrade okupljaju se zakupci stanova koji u kontinuitetu u proteklih pet godina narušavaju javni red i mir. Niko od zakupaca stanova u Šejkinoj nema prebivalište. Nebrojeno puta zamolila sam komšije prijateljski da se stišaju i udalje od prozora stana gde zivim. Za uzvrat sam dobila pretnje, a intenzitet buke se pojačao. Moje zdravstveno stanje je narušeno njihovim svakodnevnim iscrpljivanjem. Na koji način da se oslobodim od ovakve vrste zlostavljanje. Prijateljski Vas molim, pomozite mi. Vama, svako dobro. Marija
— anonimno

Poštovana,

Uznemiravanje ove vrste možete prijaviti komunalnoj policiji ili policiji. Ovi organi mogu u okviru svojih ovlašćenja utvrditi identitet prijavljenih osoba i upozoriti ih da sa daljim uznemiravanjem prestanu, pod pretnjom pokretanja prekršajnih postupaka i kažnjavanja. Međutim, potrebno je imati na umu da zakupci stanova, bez obzira na to da li na toj adresi imaju prijavljeno prebivalište ili ne, imaju pravo da u skladu sa predviđenom namenom koriste zajedničke delove zgrade, uključujući i zajedničko dvorište, naravno, vodeći računa o tome da prilikom korišćenja ni na koji način ne ugrožavaju prava ostalih stanara. Drugim rečima, kao stanar stana u prizemlju dužni ste da tolerišete normalan ili uobičajen nivo buke koji nastaje redovnom upotrebom dvorišta. Sa druge strane, stanari koji koriste dvorište dužni su da poštuju kućni red i vreme za odmor. Ponašanje stanara koje izlazi iz okvira opisanog, može se smatrati narušavanjem reda odnosno uznemiravanjem, a što se ceni u svakom konkretnom slučaju.

Da li fizicko lice pravno-samouko moze da bude branilac na sudu drugom licu? Hvala
— anonimno

Poštovani,

Samo advokat može biti branilac u krivičnom ili prekršajnom postupku koji se vodi pred sudom. Branioca advokata pod određenim uslovima može zameniti njegov advokatski pripravnik.

4 ...
Pravne oblasti
Oznake