Saveti
261
41. strana
Postovani,

Pre dve godine sam dao kaparu za stan i potpisao sa investittorom predugovor o kupoprodaji stana. Ta ZGrada je pocela da se zida, ali je uradjen samo temelj. Saznao sam da investitor nema para da je zavrsi i da je u dugovima.
U predugovoru nema datuma zavrsetka zgrade. Zvao sam ga telefonom i on odbija da vrati kaparu. Odbija bilo kakav sastanak sa mnom. Pored mene cujem da ima mnogo ostecenih i da su svi njegovi stanovi (od ranijih zgrada koje je napravio) pod hipotekom. On sada navodno ceka kredit od neke banke kako bi mogao da zavrsi zgradu.
Sta raditi?
Vladimir Urosevic

Poštovani,

Predugovor je takav ugovor kojim se strane obavezuju da pod uslovima navedenim u predugovoru zaključe drugi, glavni ugovor. Pravilo je da predugovor sledi formu glavnog ugovora a kako je ovde reč o prometu nepokretnosti, predugovor je morao biti overen u sudu. Takođe neophodno je da predugovor sadrži bitne elemente budućeg glavnog ugovora a to su predmet (stan) i cena. Kako stan još uvek ne postoji smatramo da je vreme završetka izgradnje stana element koji je morao biti preciziran. Potrebno je detaljno pregledati sadržinu predugovora kako bi se otkrile sve odredbe koje je investitor eventualno povredio pa tek nakon toga preduzeti konkretne pravne korake u cilju rešavanja Vašeg problema.

Ne možete raskinuti predugovor jer ćete u tom slučaju ostati bez kapare koju ste dali, ako je kapara data kao odustanica a to se utvrđuje tumačenjem predugovora. Ukolko pak investitor ne može zbog sopstvene krivice da ispoštuje ono na šta se obavezao, možete tražiti izvršenje ako je to još moguće, ili tražiti naknadu štete i vraćanje kapare, ili tražiti vraćanje udvojene kapare.

Za Vas bi možda bilo dobro rešenje da se obratite sudu tužbom za neosnovano obogaćenje. Posavetujte se sa advokatom.

Postovani,pre pet godina sam se razveo od bivse zene i sud je odredio da placam alimentaciju 22 procenata od plate. Pre dve godine sam se ozenio drugom zenom koja ima sina iz predhodnog braka,i koji zivi sa nama,a ove godine sam dobio sina sa njom. Da li mogu da trazim smanjenje alimentacije na osnovu toga,i da li uopste ima sanse da se smanji sobzirom da placam 22 procenata?
— anonimno

Poštovani,

Prilikom odlučivanja o visini alimentacije (22% od plate) sud je morao uzeti u obzir potrebe Vašeg deteta koje zavise od njegovih godina, imovine, obrazovanja, i drugih okolnosti ali je morao uzeti u obzir i Vaše mogućnosti kao davaoca izdržavanja koja zavise od Vaših prihoda, imovine, ličnih potreba kao i Vaše obaveze izdržavanja drugih lica. 

S obzirom na to, da su u međuvremenu nastale okolnosi koje utiču na Vašu mogućnost davanja izdržavanja, možete podneti sudu zahtev za izmenu odluke o visini izdržavanja deteta. Međutim, morate imati na umu:

  1. da visina alimentacije po pravilu ne sme biti manja od 15% niti veća od 50% redovnih mesečnih novčanih primanja umanjenih za poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje,
  2. visina izdržavanja mora da omogući Vašem detetu iz prethodnog braka takav nivo životnog standarda kakav uživate i Vi kao davalac alimentacije.  
U braku sam 10 godina, poslednje 2 godine supruga se totalno udaljila od mene, ponasala se kao da sam komad namestaja, ja sam sve to trpeo jer sam znao da zeli da se sam spakujem i odem. Kad vise nije imala kud rekla je da zeli da se razvedemo iako nikakav razlog za razvod nema u smislu da sam je maltretirao, da sam se svalerao, da sam se drao na nju ili ne daj boze tukao, na moje pitanje zasto to radi odgovorila je da sam je izgubio u nekom periodu naseg zivota, sto je priznacete vrlo glup razlog za okoncanje bracne zajednice pogotovo sto imamo sina starog 6 godina. Zelim da napomenem da je dete izuzetno vezano za mene, ja sam ga odgajio od kad se rodio, ja sam isao na porodiljsko, ja sam bio na bolovanju sa njim kad god je bio bolestan (ona nikad), sve sto zna ja sam ga naucio, i da hoda i da prica i da pliva, vozi bcikl, trotinet, cita itd, itd... Za sve to vreme ona je gradila karijeru, usavrsavala se a ja sam stagnirao. Kad je supruga trazila da se iselim on je plakao i trazio od nje da se ona iseli a da nas dvojica ostanemo zajedno.

E sad, ona zeli da se sporazumno razvedemo, tj. da ja pristanem na sve sto je ona navela, alimentacija 30%, da dete zivi sa njom, da ga vidjam svakog drugog vikenda i jednom u toku nedelje, takodje je navela da nemamo zajednicke imovine sto je netacno jer sve sto imamo smo stekli u braku, a to je stan za koji placamo kredit ali se vodi na nju posto je ona preko firme digla kredit, vrlo brzo po dobijanju tog stana ona je zbog svoje naravi ostala bez posla, kredit smo nastavili da placamo zaduzivsi se kod banaka vise od 5000 evra sve dok je inspekcija rada nije vratila na posao, taj iznos nam je dala moja majka da otplatimo bankama kako ne bi placali kamate. takodje ona ocekuje od firme da joj isplati povecu svotu novca na osnovu toga sto je protivpravno dobila otkaz.

Napominjem da mi je ovo drugi brak, prvi je rasturila sadasnja supruga, imam i sina iz prvog braka za koga uredno placam alimentaciju vec 11 godina. sve sam vam nabacao a vi ako mozete napisite mi koja su moja prava, sto se tice imovine i visine alimentacije.
— anonimno

Poštovani,

Brak se može razvesti na dva načina: sporazumno i putem tužbe za razvod braka. Ukoliko ne prihvatite ponuđeni sporazum, primoraćete suprugu da podnese tužbu za razvod braka, čime će inicirati brakorazvodnu parnicu.

U našem pravu postoji opšti brakorazvodni uzrok što znači da pravo na razvod braka ima svaki supružnik ako su bračni odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili ako se objektivno ne može ostvariti zajednica života između supružnika.

Ne savetujemo Vam da potpišete ponuđeni sporazum u kome stoji da nemate zajedničke imovine. Naime, iako se stan vodi na njeno ime, ukoliko je stečen za vreme trajanja bračne zajednice smatra se zajedničkom imovinom bračnih drugova. Neki detalji koje ste opisali u pitanju a vezani su za Vaš odnos sa suprugom i detetom mogu biti od značaja prilikom donošenja konačne odluke suda o deobi zajedničke imovine i vršenju roditeljskog prava. Visinu alimentacije određuje sud uzimajući u obzir činjenice kao što su visina Vaših mesečnih prihoda, potrebe deteta, Vaša imovina, obaveza izdržavanja drugih lica i druge činjenice.

Ukoliko niste zadovoljni ponuđenim sporazumom i smatrate da biste mogli izboriti bolju poziciju za sebe ili Vaše dete, savetujemo Vam da angažujete advokata, odbijete sporazumni razvod braka i primorate ženu da podnese tužbu koja će Vas odvesti u brakorazvodnu parnicu, gde se možete boriti za ostvarenje Vaših interesa i interesa Vašeg deteta.

Mama mi je umrla u 104 godini života. Zadnjih 18 godina sesstra se vratila iz Njemačke i plaćala najamninu za pola kuće. Ja živim u Stubičkim toplicamaq također 18 god. Kod prve Ostavinske rasprave saznam da mama nije napisala oporuku. Z drugu raspravu trebam donijeti izvod iz Zemljišnbjih knjiga. Na izvodu je i dalje vlasn ik pokojna mama. M eđutim, drugi dokument je Posjedovni list, na koji se upisala sestra kao vlasnik cijele kuće i to u vrijeme kada je mama već veoma stara i to je potvrđeno od javnog bilježnika koji je došao u kuću mame na zahtjev sestre. Pitanje: da li postoji mogućnost da ipak dobijem pola kuće, jer ja sam kao mladaq sudjelovala u njenoj gradnji, a sestra je do pred 18 godina živjela u inozemstvu. Osim toga ona mi neda ključeve od dijela u kojem je živjela mama i uzela je odvjetnika. Ja imam malu mirovinu od 2000 kuna i pitam da li bi mi mogli naći odvjetnika koji bi me besplatno zastupao do trenutka dok ne dob ijem svoj nasljednički dio, to ne prodam i platim mu za uslugu8. I pitanje, kakvi su mi izgledi u takvoj situaciji. Hvala
Viktorija Lux

Poštovana,

Vaše pitanje se dotiče teme koja je celim svojim opusom smeštena u pravni poredak Republike Hrvatske. Na žalost, za sada u našem timu nemamo saradnike koji taj poredak poznaju. Uprkos velikim sličnostima koje postoje između pravnih poredaka Republike Srbije i Republike Hrvatske, ne usuđujemo se dati bilo kakav konkretan savet. Ono što Vam možemo savetovati je da se obratite i iznesete problem bilo kom advokatu u Vašem mestu.

Поштовани,

Кућу сада покојних родитеља, смо требале да наследимо по 1/2 ја и моја рођена сестра.(кућа се састоји се из два спојена приземна стана исте квадратуре-дакле по један стан). Међутим, још за живота родитеља, сестри су преписали половину куће-један стан, а друга половина је по усменом договору свих страна, требала да припадне мени. Међутим после смрти родитеља, сестра није желела да мени припадне готово ништа, а камоли мој део куће, па сам након 8-годишњег суђења, успела да од своје половине, сачувам 3/4, док је сестра добила пред судом 1/4. Ту 1/4 није желела компромисом да поделимо, већ је желела да ме примора на јавну лицитацију, како би омогућила трећим лицима да учествују у надметању и мене тотално истера из куће и дворишта.

Међутим, на одржаној јавној продаји откупила сам њену 1/4 и постала власник стамбене зграде. (дакле оне 1/2 која ми је требало по договру некада са родитењима и њом припасти).

С обзиром да она живи у кући-стану који је спојен са делом који сам ја откупила (понавњам то је кућа са два улаза под једним кровом-два стана на једном крову), а заједнички струјомер за очитавање електричне потрошње налази се на мом делу куће, моје питање је, на који начин да утичем на њу да раздвоји струју са заједничког прикључка тј, струјомера. Исто тако је неопходно да она раздвоји прикључак за воду из чвора-шахте која је сада испред моје куће с обзиром да желим да оградим свој плац и да не желим да због тих инсталација (читања потрошње струје и воде) она и њена породица долазе у моје двориште.Да ли на све то што захтевам имам право (дакле да имају посебно бројило за струју на њиховој кући, и посебан шахт за воду , као што има свако домаћинство, свака кућа за себе).Плац нисам оградила до данас, а припада ми у целости,и то онај који је на мојој страни зграде.

Кућу сам откупила у фебруару 2011 и већ почетком марта месеца сам им послала препорученим писмом и повратницом, на њихову кућну адресу Опомену за одвајање воде и струје са заједничког струјомера и шахте, са роком од 40 дана. Повратница ми је уредно стигла са њеним потписом. али до дана данашњег нису ништа урадили по том питању. Дакле од истицања рока 10 Априла па до данашњег дана, крај августа!

Па Вас молим да ме посаветујете како даље да поступим, и на који начин могу доказати евентуално на суду да сам им стварно послала опомене (јер на повратници не пише која је пошиљка у питању-они могу рећи да нису то можда биле опомене већ нешто сасвим треће).

Да ли могу једноставно их искључити са прикључка, а да немам никакве лоше последице? Да ли је добро да већ сада пребацим бројило на моје име, иако они троше струју са тог бројила (ја повремено долазим), али се бојим да тада не извршавају уплате, па да избегнем утужење ЕПС-а. Или могу само да тужим, не искључим ништа и чекам рочиште.

Да ли могу да их поново опоменем са назнаком да ако у накнданом року не изврше одвајање прикључака, будем принуђена да им наплатим месечно коришћење прикључака за струју и воду. Да ли је то правно могуће?

Хвала унапред и срдачан поздрав,

Петра.
Petra Trbojevic

Poštovana,

Morate se obratiti preduzećima koja su u Vašem mestu zadužena za vodosnabdevanje i distribuciju električne energije. Iznesite im problem, informišite se o postupku odvajanja i ostalim mogućnostima i izaberite najracionalnije rešenje.

Što se prava tiče, nije sporno Vaše pravo da imate zaseban strujomer i vodomer. Sporno je međutim pitanje ko treba da snosi troškove razdvajanja, Vi ili Vasa sestra? Takođe, iz Vašeg pitanja razumeli smo da Vi niste vlasnik priključka ali ostalo je nejasno ko se smatra vlasnikom, a ta činjenica je vrlo bitna. Kako se merni uređaji nalaze u Vašem dvorištu, logično je da sestra inicira i snosi troškove odvajanja. Međutim, ukoliko se priključci vode na njeno ime, ona za tako nešto nema interes jer joj status quo odgovara. U tom slučaju imate pravo da zahtevate uklanjanje mernih uređaja iz Vašeg dvorišta s tim da biste nakon uklanjanja Vi snosili troškove uvođenja novog priključka za Vašu struju i vodu. Ako sestra odbije uklanjanje imate pravo na naknadu zbog korišćenja dela Vašeg dvorišta.

Ukoliko možete da 'prebacite' prikljucak na Vaše ime bez saglasnosti Vaše sestre, savetujemo Vam da to uradite. Tek nakon toga možete preduzeti jednostrane akte isključivanja onog dela instalacione mreže koji vodi ka kući Vaše sestre. Na taj način biste je faktički naterali da se odvoji i sebi obezbedi zaseban strujomer i vodomer.

Opomene, upozorenja ili obaveštenja je najbolje upućivati preko advokata. U svakom slučaju, pre nego što preduzmete konkretne korake ka rešavanju Vašeg problema, savetujemo Vam da pribavite mišljenje i eventualni angažman advokata.

Sinoc sam slucajno prisustvovao nekoj zurci u Nisu... Sa sobom sam nosio rucnu torbicu u kojoj mi je stojao mali noz na rasklapanje, kojeg sam zaboravio sa pecanja... Pri pretresu, odjednom se setim, da se on nalazi u jednoj pregradi i dobrovoljno ga prijavim, medjutim oobezbedjenje me odvede polociji i ovi mi uzese neki podatak iz licne karte, rekose kao sledi mi prekrsajna prijava i 15 do 20 hiljada kazne, ali na kraju kao 'ajde ne mozemo da se bakcemo s tobom i pustise me na zurku...
E sad nije mi jasno, da li mogu naknadno da mi napisu prijavu posto imaju nekek podatke sa moje licne karte i ako mogu, koje su posledice...
Unapred hvala na odgovoru....
Petar Petrovic

Poštovani,

Nakon učinjenog prekršaja, policija sastavlja prekršajnu prijavu i podnosi je sudiji za prekršaje radi pokretanja i vođenja prekršajnog postupka. Sud će Vas pismenim putem obavestiti odnosno pozvati da se u svojstvu okrivljenog pojavite u određeno vreme na određenom mestu i tako učestvujete u postupku gde će Vam biti pružena prilika da izložite svoju verziju događaja za koji policija tvrdi da je prekršaj. O postojanju prekršaja i eventualnoj odgovornosti odlučuje sudija za prekršaje.

U konkretnom slučaju, protiv Vas najverovatnije neće biti podneta prekršajna prijava, što su Vam i pripadnici policije izričito rekli.

... 41
Pravne oblasti
Oznake