Vanparnični postupak
1
Postovani
Odrzana je ostavinska rasprava iza mog pokojnog oca.Od nas petoro pozvanih (cetvoro dece i supruga preminulog),jedno se nije pojavilo.Moj otac iz prvog braka ima dva sina,a mladji se nije pojavio iako je znao za rociste,sudija je insistirao da se pred njim pozove da bi znao da li samo kasni ili ne dolazi uopste,sto je i ucinjeno.Polubrat je bio "sprecen"da dodje,sto je sudija i ubelezio kao neopravdano odsutan.Mi smo se izjasnili sto se tice nasledstva i potpisali se.Sobzirom da sestra i ja imamo ugovore o dozivotnom izdrzavanju sa pok. ocem i sa majkom,stariji polubrat je imao primedbu i upucen je na parnicu.
Ono sto meni nije jasno je sledece.Sudija zakazuje sledece rociste za polubrata koji se nije pojavio, za pocetak sledece godine sa obrazlozenjem da i on mora da se izjasni da li se slaze sa svojim bratom i da li trazi jos nesto.Da li je takva praksa ili je sudija mogao da sve okonca i na ovom rocistu?Nama je receno da ne moramo da dolazimo na to rociste jer smo mi svoje zavrsili.Kako cu ja znati sta je polubrat izjavio,jer me vec sa starijim ceka parnica?I da li se ta parnica pokrece tek kada i mladji polubrat da izjavu ili moze i sad?Valjda postoji neki rok za podizanje iste?Da budem iskrena nista mi nije jasno,i svasta mi pada na pamet,pogotovu jer su obojica iskljuceni iz nasledstva zbog ugovora koje imamo sestra i ja,a pri tom supruga jednog od njih radi u istom sudu.Ja ovo kapiram kao njihovo prolongiranje stvari,ali mi nije jasan sudija.
— anonimno

Poštovana,

U postupku ostavinske rasprave, sud poziva i uzima izjave od svih lica koja se pozivaju na zakonsko nasleđivanje, pa nije neobično što je za Vašeg polubrata zakazano posebno ročište. Vaše prisustvo na sledećem ročištu nije neophodno, s obzirom da ste već dali izjavu ali možete prisustvovati ako to želite.

Parnica će biti pokrenuta kada Vaš polubrat podnese tužbu, sam ili zajedno sa bratom. O podnetoj tužbi kao i o zakazanom pripremnom ročištu bićete blagovremeno obavešteni od strane suda putem pismenog poziva.

Pravne oblasti
Oznake